Tarih: 22.09.2021 10:39

Vali Canalp’e Dertlerini Anlattılar

Facebook Twitter Linked-in

İpsala’da aldıkları siparişlere istinaden evde ekşi mayalı ekmek üretimi yapıp satan Nakşiye ve Osman Dinç çifti, üretim yapabilmek için alacakları ruhsattaki prosedürlerin ağır olduğunu dile getirerek, Edirne Valisi Ekrem Canalp’ten yardım talep ettiler.

 Gazetemize açıklama yapan Dinç çifti; “Belediye bana ruhsat verecek. Ruhsat vermesi için bizi unlu mamulleri sınıfına dâhil ediyorlar. Unlu mamullere dâhil olduğumuz zaman vergi dairesi beni direk deftere tabi tutuyor. Ama ben haftada 50 ekmek yapıyorum, bu da ayda 200 tane ekmek yapar. 200 tane ekmek 2 Bin TL kazandırır. Bağ-kura 1200 TL ödeme yapıyorum, unlu mamullere dâhil olursam defter için ayrıca 500-600 TL para ödemem lazım. Bu durumda gelir, gider hesabında hiç kar kalmıyor” diye konuştu.

Evlerinde ürettikleri ekşi mayalı ekmekleri sipariş üzerine yapıp para kazanan Nakşiye ve Osman Dinç çifti, Edirne Valisi Ekrem Canalp’ten ruhsatlandırma konusunda yardım talep etti. Yardımı geri çevirmeyen Canalp, konuyu Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun’a ileterek, ilgilenmesini söyledi. Gazetemize açıklama yapan Dinç çifti, ruhsatlandırma hususunda vergi dairesine tabii tutulurlarsa gelir ve giderin birbirine eşit olacağını dile getirdi.

“HİÇ KAR KALMIYOR”

Osman Dinç yaptığı açıklamada; “ Ekşi mayalı ev ekmeği yapıyoruz. İpsala’da sipariş usulü ekmek hazırlıyoruz. Esnaf Sanatkârlar Odası’na kaydımız var, vergi dairesinde de basit usul kayıtlıyız. Belediye bana ruhsat verecek. Ruhsat vermesi için bizi unlu mamulleri sınıfına dâhil ediyorlar. Unlu mamullere dâhil olduğumuz zaman vergi dairesi beni direk deftere tabi tutuyor. Ama ben haftada 50 ekmek yapıyorum, bu da ayda 200 tane ekmek yapar. 200 tane ekmek 2 Bin TL kazandırır. Bağ-kura 1.200 TL ödeme yapıyorum, unlu mamullere dâhil olursam defter için ayrıca 500-600 TL para ödemem lazım. Ve aylık muhasebe gibi giderlerimiz var. Durum öyle olunca gelir gider hesabımızda hiç kar kalmıyor. Vali beyden de ruhsatlandırma konusunda yardım istedik” dedi.

1 AYDA 180 ŞİKÂYET

Kadın girişimci olarak üretmek istediğini ama 1 ay içerisinde de 180 kere diğer fırıncılar tarafından şikâyet edildiğini ifade eden Nakşiye Dinç ise; “1 ay içerisinde bizi 180 kere şikâyet ettiler. Kadın girişimciyim üretmek istiyorum ama maalesef sürekli prosedürlerle önümüz kesiliyor. Herkesin önü açılsın herkes dilediği gibi üretsin. Eskiden basit usule dâhildim. Bizi ilçe tarım, belediye zabıtaları denetlesin” açıklamalarını yaptı.

Talepleri yerinde Vali Ekrem Canalp ile dinleyen Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Canalp’in de emriyle konuyla bizzat ilgileneceğini ve Dinç çiftinin üretime devam etmesi için yardımcı olacaklarını dile getirdi. Altun; “Evlerdeki üretimde hijyen kontrolü yapmak oldukça zor. Fırıncılar da belediye zabıtaları, il tarım, sağlık müdürlüğü gibi birçok yönden denetlendiklerini dile getiriyorlar. Evde üretim yapanlara da denetim yapın diyorlar. Çok ince bir çizgi. Yerinde görüp, incelemek lazım. Ticaret İl Müdürlüğü olarak yerinde inceleme yapıp, tespitlerde bulunacağız ve konuyla bizzat ilgileneceğiz” dedi. Damla GÖÇ -Ahval

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —