Tarih: 18.11.2020 11:38

“Üreticinin kaderiyle oynandı”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, “Yüksek fiyata alınan yerlerden, üreticinin para kazanması mümkün değil” dedi.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; İpsala’da çeltik alanlarının yüksek fiyata kiralanması ve TMO’nun pirinç alım ihalesi açması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Yüksek fiyata alınan yerlerden, üreticinin para kazanması mümkün değil”

Çeltik üreticileri olarak, yaşanan sorunları anlatmak amacıyla, belirli zamanlarda Ankara’ya gittiklerini belirten Balcılar“Üreticinin sorunlarını, bakanlığa ve TMO’ya giderek anlatıyoruz. Devletimiz, 2020 yılı için luna cinsi çeltiğe 3 bin 200 TL/Ton, cameo ve baldo cinsi çeltiğe ise, 4 bin 250 TL/Ton taban fiyat açıkladı. Bölgemizde ürün kısa olduğu için ve yeteri kadar ürün çıkmadığı için fiyat yukarılara çıktı. Bu çerçevede; luna 4 bin-4 bin 250 TL/Ton arasında, cameo ise, 6 bin TL/Ton kadar çıktı. Geçen sene luna 2 bin 700 TL/Ton, cameo 3 bin 500 TL/Ton satılıyordu. İpsala Belediyesi tarafından ihaleye çıkartılan çeltik alanlarını almak isteyen arkadaşlarımız, fiyatların gelecek yıl 9 bin TL/Ton olacağını düşündüğü için fiyatları arttırdı. Geçen yıl belediyenin yerleri, 790 TL muhammen bedelle satılırken, bu yıl 2 bin 500 TL’ye çıkıyor. Bunu anlamak mümkün değildir. TMO gelecek yıl, fiyatları, 5 bin TL/Ton olarak açıklarsa, ne olacak? Yüksek fiyata alınan yerlerden ne kadar ürün alınırsa alınsın, üreticinin para kazanması mümkün olmaz.” dedi.

“Üreticinin kaderiyle oynandı”

“Belediye yerlerindeki kira bedelleri yüksek seviyede olduğu görülüyor. Yaşanan bu artış, diğer yer kiralamalarını etkiler mi?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar sözlerine şöyle devam etti: “Yaşanan artış, diğer yerleri de etkileyecektir. Ocak ayında, 36 bin dönüm vakıf arazisi ihaleye çıkacak. Fiyatlar buralarda da, yüksek seviyede olacaktır. İpsala bölgesinde çeltik ekenlerin yüzde 80’i kiralama yaparak, tarım faaliyetini sürdürmektedir. Burada, üreticinin kaderiyle de, oynanmış oldu.”

“Piyasada, yeterli düzeyde ürün varken, ihale açılması doğru değil”

TMO’nun, 50 bin ton pirinç alımı ihalesi açtığını ifade eden Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Pirincin 20 bin tonu uzun, 30 bin tonu ise, orta taneli olacak. Yakın zaman içerisinde ihalesi yapılacak. Eğer sıfır gümrüklü ithalat yapılması, üretici açısından olumlu olmaz. İhalede, şartlar belirlendikten sonra daha net söylemlerde bulunabiliriz. Bölgede hasat edilen pirinçlerin yüzde 75’i halen depolarda. Ürünün satışı yapılmadı. Piyasada, yeterli düzeyde ürün varken, ihale açılması doğru bir davranış değildir.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —