Tarih: 09.11.2020 09:13

“Üreticiler, sanayicinin insafına bırakılmış olsa, duman olurdu”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Belediyeye ait çeltik arazilerinin ihalesi yapılacak”

İpsala Belediyesi tarafından pazartesi günü itibariyle, çeltik yerlerinin ihalesinin yapılacağını belirten Balcılar“Belediyeye ait çeltik arazilerinin ihalesi yapılacak. İhale açık artırma usulüyle yapılacak. Başlangıç fiyatı, bin 90 TL’den başlayacak ve ortalama bin 500 TL’yi bulacak gibi duruyor. İhaleye girecek üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“Sanayiciler, BİMER’e 13 defa şikayette bulundu”

Çeltik sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarım Kredi Kooperatifi ve Küp Şeker tarafından İpsala’da çeltik alımları yaptı. Alım yapılmasıyla birlikte çeltik fiyatları iyi seviyelere çıktı. Eğer piyasadan alım yapmamış olsaydı, çeltik fiyatları piyasa şartlarının 70-80 kuruş altında olurdu. Üreticide, bu konuda son derece mağdur olmuş olacaktı. Tarım Kredi Kooperatifi ve Küp Şeker yüksek fiyata ürün aldığı için sanayiciler, BİMER’e 13 defa şikayette bulundu. Ama yetkililer, bu şikayetleri dikkate almadılar. Üreticinin para kazanmasının yolunu açtılar. Üreticiler, sanayicinin insafına bırakılmış olsa, duman olurdu.”

“En büyük endişemiz, döviz kurlarının artmasıdır”

Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik sezonu bazı üreticiler için iyi bazıları için kötü geçti. Hastalık yaşanması nedeniyle, üründe verim kaybı yaşandı. Yenikarpuzlu, Paşaköy, İpsala merkez gibi yerlerde ürünlerde hastalık yaşanırken, diğer yerlerde çok fazla etkilenmedi. O yerlerde verimler daha fazla olduğu için iyi para kazandılar. Fiyatların yukarıya çıkmasıyla birlikte, üreticiler olarak, en azından zarar etmeden sezonu tamamlamış olduk. Gelecek süreçte en büyük endişemiz, döviz kurlarının artmasıdır. İlkbaharda, ekilişlere başladığımızda girdi maliyetlerinin artması bizleri düşündürüyor. İnşallah herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ve üretmeye devam ederiz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —