Tarih: 13.01.2021 11:08

“Üretici olarak, önümüzü göremiyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; üreticinin yaşadığı sorunlar, girdi maliyetleri ve gümrük vergisinin düşürülmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“2020 sıkıntılı geçti”

2020 yılının üretici açısından çok sıkıntılı geçtiğinin altını çizerek, sözlerine başlayan Koru, şunları söyledi: “Üretim sezonunda, suyun olup-olmayacağı, havaların soğuk olması ve bazı çeşitlerde görülen hastalıklar nedeniyle verim kayıplarının yaşanması gibi bir çok sorunla karşılaştık. Güç bela, harman sezonunu gördük. 2020 yılında harman döneminde çeltik fiyatları iyi başladı. Ancak, biz maça devam ederken, kurallar değişti. Kabuklu olan çeltik ve pirinçte, gümrük vergisi yüzde 35-yüzde 40 oranında geri çekildi. Üretici, 2020 yılı ürününün pazarlamasını tamamlamadan nisan sonuna kadar gümrük vergisinin düşürülmesi nedeniyle, fiyatların belli oranda gerilediğini görmekteyiz. Verimler düşükte olsa, fiyatlar tolere eder gibi oldu. Ancak, yeterli düzeyde değil.”

“Girdi maliyetlerinde ortalama

yüzde 50-yüzde 60 oranında artış var”

Girdi maliyetleri hakkında konuşan Ahmet Koru şunları söyledi: “2021 yılına başladığımız anda ilaç, gübre ve mazot gibi girdilerin fiyatları artıyor. Girdi maliyetlerinde ortalama yüzde 50-yüzde 60 oranında artış var. Girdi maliyetleri halen artmaya devam ediyor. Yeni ekim sezonuna 2-3 aylık bir zaman kaldı. Üretici olarak, önümüzü göremiyoruz. Bunların yanı sıra, kuraklık açısından ciddi bir sıkıntı var. Kışın 2 ayı sona erdi ve 40 günlük bir kış dönemi kaldı. Kar yağışı olsa da, yeterli düzeyde olmaz.”

“Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı”

Gümrük vergisinin düşürülmesi ve TMO’nun dışarıdan ürün ithal edecek olmasıyla ilgili de konuşan

Koru sözlerini şöyle tamamladı: “TMO’nun devreye girip, müdahalede bulunması doğru bir karar değildir. İthalat yapılarak, dövizlerimizi dışarıya veriyoruz. TMO kalkıp, tarımsal üretim yapan bir firma değil. Vergileri düşürüp, gümrükleri sıfırlıyor ve dışarıdan mal toplayarak, piyasaya müdahale ediyor. Pandemi döneminde yerli üretimin ne kadar önemli olduğundan bahsediliyordu. Ama yaşanan durum bizleri üzüyor. Bu gidişle, küçük ve orta ölçekli çeltik üreticileri, bu işi yürütemez hale gelir. Büyük üreticilerde 3-5 yıl daha üretimini yapar ve farklı arayışlara girer. Üretici olarak, sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz ve herkesin ayağını yorganına göre uzatması lazım.”

(Haber: Deniz Çil- Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —