9390,51%1,20
38,74% 0,35
43,66% 0,32
4156,29% 1,29
6711,63% -0,27
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcı Türkiye’deki çeltik üretiminin ülke içi talebi karşıladığını ifade etti.
Balcı, İpsala Ziraat Odası ve İpsala Çeltik Üreticileri Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa iç piyasanın talebinin karşılandığı belirtilerek, çeltik üretim maliyetlerinin değişiklik göstermekle birlikte dekar başına 1050 lira ile 1100 lira arasında değişim gösterdiği duyurdu.
Balcı, çeltik üretimi ile ilgili verileri şöyle açıkladı: “ Bu yıl Türkiye’de yaklaşık olarak 1 milyon 472 bin dekar alanda çeltik üretimi yapılmaktadır. Bunu ortalama olarak 700 kilogram çeltikten çarparsak bu yıl Türkiye’de üretilecek olan 1 milyon 30 bin ton kabuklu çeltik, 630 bin ton pirince karşılık gelir. Türkiye’de yetmiş yedi milyon insan yaşadığını varsayarsak ve bilindiği kadarıyla kişi başına tüketimi 7 kilogram olarak hesap edersek Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana ilk defa Türk pirinç üreticisi Türkiye’nin ihtiyacını karşılar duruma gelmiştir ve bu saatten sonra Türkiye’nin pirinç ithal etmesine gerek yoktur.”
“TÜRK PİRİNCİNDE GDO YOKTUR”
Başkan Balcı, Türkiye’de üretilen pirincin GDO’suz olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zirai Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de üretilen pirincin bundan elli yıl önceki pirinç ile aynı vasıflarda yani GDO’suz ve Türk tüketicisinin damak tadına uygun olduğu ispatlanmıştır. Biz üreticiler olarak tüm tüketicilerin pirinç ihtiyaçlarını yerli pirinçten karşılamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü yurt dışından gelen pirinçlerle biz rekabet edemiyoruz. Biz yerli tohum kullandığımız için ortalama aldığımız verim beher dekar başına 700-750 kg civarındadır. Yurt dışında kullanılan tohum çeşitleri farklı olduğu için yurt dışındaki üreticilerin beher dekar başına aldığı verim 1000 kg ile 1100 kg arasında değişmektedir.”
“BU ŞARTLAR ALTINDA YURT DIŞINDA REKABET EDEMEYİZ”
Balcı çeltik üreticileri olarak, üretimi ve ihracatı geliştirebilmek için Tarım Bakanlığından taleplerini şöyle ifade etti: “ Yerli pirinç ürettiğimiz için bunun bir bedeli var. Eğer Türk halkına ağız tadında bir şeyler yedirmek istiyorsak yerli pirinci desteklemek için pirinç ithalatını kaldırmalıyız. İkinci konu dışarıdan mal gelirken referans fiyat uygulanmasını istiyoruz. TMO’dan bir talebimiz de yerinde Emanet usulünün gerçekleştirilmesidir. Taban fiyat konusunda da TMO’nun piyasaları izlemesini talep ediyoruz.”
Konuşmasında sürdürülebilir çeltik üretiminin sağlanması için üreticilerin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Balcı, desteği ilgili makamlardan beklediklerini ifade etti.