Tarih: 08.09.2016 18:26

TMO ipe un seriyor..!!

Facebook Twitter Linked-in

Çeltik Üreticisi Gürsel Şimşek yaptığı açıklamada; çeltik üreticisinin geçen yıl zarar ettiğini hatırlatarak, TMO’nun, yine ipe un serdiğini kaydetti.

“Geçen yıl, oluşan piyasa fiyatlar üreticiyi hiç memnun etmemişti”

Edirne bölgesinde, 450 bin dönümü aşkın bir ekim yapıldığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Şimşek“Üretici, geçen yıldan yaralı. Geçtiğimiz sene üretici dekar başına çok zayıf bir yıl geçirdi. Dekarda ortalama, 600-650 kilogram bir verim alınmıştı. Ancak, oluşan piyasa fiyatları geçen yıl üreticiyi hiç memnun etmemişti. Burada, piyasa fiyatlarının çok düşük olmasının nedeni TMO’nun izlemiş olduğu politikalardır. TMO, 2015 yılı çeltik alım sezonu ve 2016 yılının içerisinde izlediği politikalar açısından iflas etmiş bir kurumdur.” dedi.

“Üretici, ürününü geçen 1,2 liraya kadar satmak zorunda kalmıştır”

Gürsel Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Üretici, 2015 yılındaki ürününü kilogramını 1,2 liraya kadar satmak zorunda kalmıştır. En iyi sattığı fiyat ise, 1,5 liradır. TMO geçen yıl, çeltik üreticisine kasıtlı davranan bir durum içerisinde bulunarak, kasım ayı içerisinde fiyat açıkladı. Çeltikte hasadı her yıl, eylül ayının başında başlar; ekim aynının sonuna kadar da devam eder. İlk hasat Balıkesir Gönen bölgesinde, daha sonra da İpsala bölgesinde başlar. TMO, çeltik üreticisinin zor zamanında yardımına koşan ve düşük piyasa fiyatlarında ezilmemesini sağlayan bir kurum olarak bunu yapmak istiyorsa, geçen yıl eylül ayında fiyat açıklayıp, alıma girmeye başlaması gerekiyordu. Ancak, geçen yıl bir türlü alıma girmedi. Kasım fiyat açıkladı ancak, o zaman hasat bitmiş ve kötü bir piyasa fiyatları oluşmuştu. Çeltik üreticisi kötü piyasa koşullarında ürününü yok pahasına satarak, zarar etmiştir. Kalan üründe depolara konuldu. TMO’ya çok fazla bir satış yapılmadı.”

“TMO, yine ipe un sermekle meşgul”

TMO’nun 2015 yılından ders çıkartarak, 2016 yılının harmanına girmeden derhal bir fiyat açıklaması gerektiğini ifade eden Şimşek“TMO şuanda yine ipe un sermekle meşgul. TMO mal almak istemiyor ve zamana oynuyor. TMO, çiftçinin kara gün dostu olmaktan çıkmış ve serbest ithalatın etkisinde. Sanayicinin ve piyasadaki sektörün diğer temsilcilerinin kontrolünde bir kurum olmuştur. Çeltik üreticisiyle diyalog da gibi gözüküp; üreticinin aleyhine ne varsa, onu uygulamaya getiren bir kurum haline geldi. TMO’yla çeltik üreticisi sanki düşman kardeşler gibi. TMO’nun alımdan görevli genel müdürü ya da müdür yardımcıları, çeltik üreticilerini ezilecek ve yok edilmesi gereken kişiler olarak görüyor. Artık TMO’yu üreticiyi destekleyen bir kurum olarak görmekten çıkardı. Ürün maliyetini tespit edip, buna göre fiyat açıklamalı ve şuanda da, çeltik alımına hazır hale gelmesi gerekirdi.” şeklinde konuştu.

“Hazırlıksız yapı, üreticiye uzun zamandır zarar ettiriyor”

İpsala’nın Türkiye’nin en büyük çeltik ekim bölgesi olduğunun altını çizen Gürsel Şimşek, şunları söyledi: “İpsala en büyük ekim alanı ancak, TMO’nun çeltik alıp depolayacağı boş alanlar yok. Alım zamanı gelmiş ama boş depo yok. Kendi depoları buğdayla dolu ve halen herhangi bir hazırlık yapmamış. Hazırlıksız yapı, üreticiye uzun zamandır zarar ettiriyor. Sanki bilerek yapılan bu uygulama, çeltik üreticisinin bir bir yok olmasına neden oluyor. Zarar eden üreticinin toprakları fahiş fiyatlarla toparlanıyor. Bu toprakları alanlar ekim yapmak amacıyla değil; farklı emelleri var. Özel bir şirket şuanda bölgemizde 300 bin-400 bin dönüm arazi almış durumda. Tek bir şirketin bu kadar toprak alması nasıl açıklanabilir?”

“Eylül ayı sonunda piyasa fiyatlarını

görüp; ona göre bir fiyat verecek”

TMO’nun Kurban Bayramı’na kadar herhangi bir şekilde fiyat açıklamayacağını dile getiren Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Bayramdan sonraki süreçte de, TMO piyasayı izliyoruz diyecek. Piyasayı izlerken de, el altından millete alabileceğiniz kadar ürün alın diyecek. Alınan bu ürünlerin piyasa fiyatlarını da, eylül ayı sonunda görüp; ona göre bir fiyat verecek. Kısacası, üreticiye ölümü gösterecek ama sıtmaya razı olan bir fiyat açıklayarak, ürün almaya başlayacak. Alım içinde bir kriter belirleyecek ama hiçbir üretici TMO’ya ürün götüremeyecek.”

“Kumpasla pirinç alacak TMO istemiyoruz”

Gürsel Şimşek sözlerini şöyle tamamladı: “Nisan ayında ürün alınırken, Keşan yöresinde ekspertiz eline kumpas aldı. Torna tezgahında kullanılan milimetrik kumpası alarak, pirincin tane boyunu ölçüp; hangi ürün olduğu belirlenerek, alınmıştır. Biz, torna tezgahında değil; tarlada pirinç üretiyoruz. Torna tezgahında kurulan kumpaslarla ölçüm yaparak, alım yapacaklarsa, bizim onların kapısına gitme niyetimiz yoktur. Kumpasla pirinç alacak TMO istemiyoruz. Böyle giderse, topraklarımız yabancıların elin geçer.”(Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —