Tarih: 08.10.2021 11:37

TMO 50 Randıman Şartını Düşürsün.

Facebook Twitter Linked-in

Çeltik Üreticileri TMO'dan 50 Randıman Şartının Düşürülmesini İstiyor.

Çeltik Üreticileri,TMO'dan 50 Randıman Şartının Düşürülmesini İstiyor.

 

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, bölgede yaşanan mantar hastalığının üst seviyede olması ve TMO'nun 50 randıman ve üzerinde ürün alması nedeniyle çeltik üreticisinin çıkmazda olduğunu söyledi.

Balcılar, bölgede çeltik hasadının yüzde 50 seviyelerine geldiği bilgisini verdi. Geçen yıl dönüm başına 750-800 kg verim elde ettikleri bazı alanlarda, verimin 350-400 kg civarına düştüğüne dikkat çene Sedat Balcılar, "Yaz aylarında yaşanan kuraklık, hava sıcaklıklarının ciddi oranda yüksek olması, mantari hastalıklar ürünü tarlada çok etkilediğini gördük. İşin en acı tarafı ise TMO'nun kriterleri oldu. TMO, 50 ve üzeri randımanlı ürün alacağını söylüyor. Ancak yaklaşık 100 bin dekarlık bir alanından, yani İpsala ovasının yaklaşık olarak yarısından elde edilen ürünü ilgilendiren bir durumdan söz ediyoruz. Hastalık, özellikle bu 100 bin dekarlık alanda ekilen uzun taneli çeltik çeşidini vurdu. Bu tarlalardan gelen çeltik, randımanı düşük geliyor. Bu randıman oranı da TMO'nun istediği kriterin altına kalıyor. Böyle olunca da, tüccara yönlenmek zorunda kalıyoruz. Tüccar da Kazanova, Keshan gibi birçok çeşit çeltik ürününü almayacağını, almayacağı ürüne de randıman dahi yapmayacağını söyleyip üreticiyi gönderiyor. Biz bu ürünü ne yapacağız? Tüccar da haklı. Piyasaya girip çeltik alıyorlar. TMO gümrükleri sıfırlıyor. Zaten onların da biz üreticilerden farkı kalmadı. Biz ektiğimiz için battık. Onlar da üreticiden çeltik aldıkları ve TMO'nun yanlış politikaları yüzünden battı. Burada yapılması gereken TMO'nun çeltik alim kriterlerini düşürmesi. Üretici ne yapsın çeltik tarladan düşük randımanlı geliyor. Yani durum çok kötü. Ağır mantar hastalığı yüzünden insanlar çalışırken battı. Allah herkesin yardımcısı olsun." dedi. 

"İçerisinden ancak siyasiler çıkartabilir

Sıkıntılı bir süreç geçirdiklerinin altını çizerek, bu sorunun STK'lar tarafından çözüme kavuşturulamayacağını kaydeden Balcılar, "Bu sorunu artık siyaset çözebilir. Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte harcadıklarımızı bile geri alamayız. Çeltik üreticileri, şuan bir çıkmazın içerisinde ve bu üreticileri bu çıkmazın içerisinden ancak siyasiler çıkartabilir. Siyasilerimizden, bu konuya eğilim göstermelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Haber: İlker Gürel-Gündemsaros




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —