Tarih: 15.10.2016 18:53

Şimşek,Yazıktır,Günahtır

Facebook Twitter Linked-in

Çeltik Üreticisi Gürsel Şimşek yaptığı açıklamada; çeltik fiyatları ve TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)’nun alımları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Bugüne kadar aklınız neredeydi?”

TMO’nun 2016 yılı çeltik hasat sezonuna hiç çalışmadığının altını çizerek, sözlerine başlayan Şimşek, şunları söyledi: “TMO bana göre; tam bir ağustos böceği gibi. Çünkü ağustos ayında yan gelip ense yapanlar, bugün İpsala TMO’nun buğday dolu depolarını boşaltmaya çalışıyorlar. Ekim ayının ortasında, buğday deposunu boşaltmaya çalışıyorlar. Neden boşaltıldığını sorduğumuzda ise, çeltik depolamak için alana ihtiyaç olduğunu dile getiriyorlar. Soruyorum: bugüne kadar aklınız neredeydi? Bölgenin Türkiye’deki çeltik ambarı olduğunu bilmiyor musunuz? Hangi dünyada yaşıyorsunuz? Çeltik birilerinin umurunda değil. Sorun yıllardan bu yana yaşanmış ve yine aynısı olsun deniyor.”

“Fiyatlar geçen yıla göre; yüzde 20 aşağılarda seyrediyor”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından 7 Ekim’de çeltik ürünün fiyatının açıklandığını hatırlatanGürsel Şimşek, şöyle konuştu: “Harman başlayalı 40 gün olmuş ve fiyat yeni açıklanıyor. Fiyat, 40 gün sonra açıklanır mı? Oluşan kötü piyasa koşullarını 40 gün sonra düzeltmeniz mümkün mü? Piyasayı düzenleyecek yine ofis ve devlettir. Fiyatlar geçen yıla göre; yüzde 20 aşağılarda seyrediyor. Türkiye’de, enflasyon artarken, fiyatlarda belli bir gerileme yaşandı. Ayrıca, Türkiye’de çeltikte ayrı ayrı fiyat açıklıyorlar. 7 Ekim’de Osmancık ürününe yüzde 6’ya yakın fiyat farkı açıklanırken; diğer ürünlerde ise, yüzde 2 olarak açıklandığını görüyoruz. Osmancık ekenler, bu ülkede ekiyorlar da, diğer çeşitleri ekenler yabancı ülkede ekim yapıp, buraya getirmiyor. Diğer çeşitlerde bu ülkenin topraklarında ekiliyor. Fiyatta yapılan ayrımcılığı ofise yakıştıramıyorum. Yapılan tam bir saçmalıktır. Bu durumda, ofis fiyatlara da müdahalede bulunamıyor.”

“Yazık, günahtır”

Şimşek sözlerini şöyle tamamladı: “İpsala’da bu yıl en az 160 bin ton ürün üretimi yapıldı. Edirne’nin diğer yerlerinde de, en az 160 bin ton üretim yapıldı denilmiş olsa, bunlar ne kadar ürün aldılar? TMO’nun piyasaya müdahalede bulunmaları için yüzde 20 oranında alım yapmaları lazım. Ancak, yaptıkları alım yüzde 2 seviyesinde dahi değil. Kısacası, 100 bin ton üründe 2 bin ton alım yapmadıklarını görüyoruz. Yazık, günahtır. Çiftçi iyi durumda değil ve fiyatlardan da, memnun değil. Çiftçi zarar edeceğini bilse de, bunu bırakamıyor. Ama bu gidişle, çeltikteki zarar bizleri öldürecektir.”(Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —