Tarih: 06.08.2020 18:22

Sedat Balcılar: “Bakan Bekir Pakdemirli’yi, 20 Eylül’de yapılacak çeltik hasadına davet ettik”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; Tekirdağ’da, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla düzenlenen bölge toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Bakanımız Bekir Pakdemirli’yi, 20 Eylül’de başlayacak olan hasada davet ettim”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla, Tekirdağ’da düzenlenen bölge toplantısına katıldığının altını çizerek, sözlerine başlayan Balcılar“Her ilden tarım sektörünü temsilen 5 konuşmacı seçildi. Edirne’den ise, konuşmacı olarak ben seçildim. Türkiye’nin en büyük pirinç üretimini yapan ilçe İpsala’dır. Türkiye’nin yüzde 28 pirinç üretimini yapan İpsala’da, 20 Eylül’de hasat başlayacak. Bakanımız Bekir Pakdemirli’yi, 20 Eylül’de başlayacak olan hasada davet ettim. Bakanımızda davete sıcak baktı. Özel kalem müdürü bizi arayarak, bakanlık programına, çeltik hasadını aldıklarını bizlere iletti. Herhangi bir aksilik olmaması durumunda, bakanının hasat programına katılacağını söylediler. İpsala’da ilk hasat, Bakanımız Bekir Pakdemirli tarafından yapılacaktır. Bakanımızı bölgede ağırlamaktan ötürü büyük onur ve gurur duyacağız.” dedi.

“Desteklemeler ve TMO…”

Toplantıda, desteklemeler ve TMO konusunu gündeme getirdiğini belirten Sedat Balcılar, şunları söyledi: “Çeltikteki desteklemelerin, 2007 yılından bu yana 10 kuruş olarak devam ettiğini dile getirdim. 13 yıldan bu yana aynı olan desteklemelerin artırılmasını istedik. İpsala ve Uzunköprü’deki üreticilerin elinde halen 60 bin ton kabuklu çeltik olduğunu ve yeni ürün çıkana kadar, eldeki ürünün bitmeyeceğini söyledik. Bundan ötürü de, TMO’nun fiyat açıklayarak, piyasaya girip mal alması gerekiyor. Eğer TMO piyasaya girmezse, fiyatların yerlerde sürüneceğini ve üreticinin ürünü satmak için yer bulamayacağını bakanımıza anlattık.”

“Çakmak Barajı biran önce hizmet vermeye başlamalı”

Çakmak Barajı’nın biran önce faaliyete geçmesi gerektiğini bakana ilettiklerini ifade eden Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Çakmak Barajı, Hamzadere Barajı gibi büyük su tutma kapasitesine sahiptir. Çakmak Barajı, 520 bin dönüm sulama alanına sahip ve buradaki işlemlerin hızlandırılarak, biran önce hizmet vermeye başlamasını istedik. Türkiye, her yıl 200 bin ton dışarıdan pirinç ithal etmek zorunda kalıyor. Bölgelerdeki barajlarda yeterli su olursa, dışarıya dövizlerimiz gitmez. Bu para en azından Türk halkının elinde kalır. Bizde bu pirincin daha fazlasını üretmek için çalışırız.”

“Tarımsal sulamada kullanılan elektrikten KDV’nin alınmamasını istedik”

“Elektrik maliyetlerinin yüksek olduğu dile getiriliyordu. Bakana bu yönde söylemleriniz oldu mu?” şeklindeki soruya cevap veren Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Elektrik faturalarının yüksek olduğunu dile getirdik. Bundan ötürü de, tarımsal sulamada kullanılan elektrikten KDV’nin alınmamasını istedik. Buradaki KDV oranı yüzde 18’dir. Bu üreticiler açısından çok fazladır. Bu konuda gerekli düzenlemenin yapılmasını istedik. Taleplerimizin gerçekleşmesini temenni ediyorum.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —