Tarih: 15.01.2020 08:46

“Kuraklık devam ederse, çeltik ekimlerinde azalış yaşanabilir”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; Trakya’da kış mevsiminin kurak gittiğini belirterek, kuraklık devam etmesi durumunda çeltik ekimlerinde belli bir azalışın yaşanabileceğini kaydetti.

“Kuraklık devam ederse, ekilişlerde 200 bin dönüm noksanlık yaşanır”

Trakya Bölgesi’nde kış mevsiminin kurak geçtiğini belirten Balcılar, şunları söyledi: “Geçmiş yıllara göre; bu yıl kurak geçiyor. Anadolu bölgesinde yağışlar var ama Trakya’da yağışların olmaması nedeniyle, bir takım sıkıntılar var. Trakya’da geçen yıl 500 bin dönüm çeltik ekilişi vardı ama sezon kurak şekilde devam ederse, ekilişlerde 200 bin dönüm noksanlık yaşanabileceğini düşünüyoruz. Ama önümüzde daha zaman var. İnşallah yağışlar olur ve su konusunda sıkıntı yaşanmaz. Yağışlar olursa ve su sıkıntısı yaşanmazsa, çeltik ekimleri tam gaz devam eder. Sıkıntı olursa, ekimlerde belli bir kısıtlamaya gidilir ve ekim azalır.”

“Kar ve yağmurun yağmasını bekliyoruz”

Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Hamzadere Barajı, Yenikarpuzlu Barajı ve Sultanköy Barajı motopomplarla şuanda dolduruluyor. Ekim sezonuna kadar Hamzadere Sulama Birliği’nde 190 milyon metreküp, Sultanköy’de 27 milyon metreküp su olmuş olacak. Barajlar sezona dolu şekilde girecek. Fakat, Hayrabolu ve bölgedeki bazı barajların, Meriç Nehri’nden pompajla doldurulması gibi bir durum yok. Bu barajlar, kar ve yağış olması durumunda doluyor. Eğer yıl kurak giderse, bu barajları doldurma şansı yok. O zamanda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Ekimlerde belli bir düşüş yaşanır. Bundan ötürü de, çeltik üreticisi olarak, kar ve yağmurun yağmasını bekliyoruz. Aksi taktirde büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalırız.”

(Haber: Deniz Çil- Gündemsaros)

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —