Tarih: 14.10.2020 17:30

Koru, ”Çeltikte yatmalar yaşandı ama çok önemli derecede değil”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; bölgede yaşanan son yağışların çeltiğe zarar verip-vermediği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Yağışlar nedeniyle, çeltikte yatmalar yaşandı ama çok önemli derecede değil”

Bölge yaşanan son yağışlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Koru“Yağışların olması, çeltik hasadı döneminde istenmeyen bir durumdur. Yağış, şiddetli ve rüzgarlı şekilde olması durumunda ya da dolu şeklinde yağması halinde çeltik ürününe zarar verir. Son zamanda, ektiğimiz çeltik çeşitlerinin boyları kısa ve gübre kaldırdığı için yaşanan yağışlarla yatmıyorlar. Osmancık ve baldo gibi uzun boylu çeltikler ve gübreyi çok fazla kaldırmayan çeşitler olduğu zaman rüzgarla, yağışla sap çürüdüğü için ürün yatıyor. Ürün yattığı zaman kalite ve randıman yönünden tersi etkisi oluyor. Bölgemizde yağışlar oldu ancak, çeşitlerin dayanıklı olması nedeniyle, biçime uygun durumdalar. Küçük alanlarda çeltikte yatmalar yaşandı ama çok önemli derecede değil.” dedi.

“Zor doğa koşullarına rağmen çeltik üretimi yapıyoruz”

Çeltik hasadının devam ettiğinin altını çizen Ahmet Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik hasadı, yüzde 70 seviyelerinde ve yüzde 30’luk bir bölüm kaldı. Yakın zaman içerisinde bu alanlarda hasat yapıldıktan sonra, çeltik üretim sezonu sona ermiş olacak. Üreticiler olarak, zor doğa koşullarına rağmen çeltik üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin farklı yerlerinde yağışlar, fırtınalar ve sel baskınları yaşanıyor. Kısa vadede, yaşanabilecek şiddetli yağışlarda zarar artar. İstenmeyen olumsuzluklar yaşanmadan harmanımızı tamamlamayı istiyoruz. İnşallah hayırlı ve verimli bir sezon geçiririz.”

(Haber: Nilüfer ÇELİK-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —