Tarih: 29.07.2019 10:04

Koru: “Çeltik üreticisi olarak, üretime devam etmek istiyoruz”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru, yaptığı açıklamada; çeltikte bakım çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve girdi maliyetlerinde yüzde 60-yüzde 70 oranında artış yaşandığını kaydetti.

“Bakım çalışmalarımız devam ediyor”

Çeltikte bakım çalışmalarının devam ettiğini belirten Koru“Çeltikte gübreleme ve mantari hastalıklara karşı ilaçlama çalışmaları yapılıyor. Yabancı otla ilgili mücadele tamamlandı. Otla mücadele konusunda bölgemizde başarılı bir ilaçlama dönemi yaşandı. İkinci gübreleme çalışmaları hemen hemen tamamlandı. Şuanda, mantarla ilgili ilaçlama çalışmaları yapılıyor.” dedi.

“Ani ısı farkları ve yağışlar, nisbi nemi yükseltiyor”

Ahmet Koru sözlerine şöyle devam etti: “İklimlerde anormal şekilde değişiklikler yaşanıyor. Öğlene kadar aşırı derecede bir sıcak yaşanırken; akşamüzeri yağış yaşanabiliyor. Ani ısı farkları ve yağışlar, nisbi nemi yükseltiyor. Bu durumda, mantari hastalıklara daveti çıkartıyor. Bazı çeltik çeşitlerinde 1, bazılarında 2 defa ilaçlama yapılıyor. Üretici bu dönemde, mantari ilaçlamaya yoğunlaşmış durumdadır. İnşallah herhangi bir sıkıntı yaşanmadan harman dönemini görürüz. Üreticimiz, ürünlerinin sigortalarını mutlaka yaptırmalılar. Çeltikte, diğer ürünlerde olduğu gibi çuvala girene kadar risk altındadır. Doğa koşullarında bir üretim yapıyoruz ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için sigortalarını yaptırmalılar.”

“Girdi maliyetleri, yüzde 60-yüzde 70 oranında arttı”

Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Harman, 15 Eylül gibi başlar ve eylül ayı sonu itibariyle yoğunluk başlar. Hava şartları da, inşallah müsait olur ve iyi bir harman dönemi yaşamış oluruz. Fiyat, verim, randıman iyi olursa, üretici olarak yüzümüz güler. 2018 yılında yaşanan ekonomik krizi, bu yıl girdi maliyetlerinde yaşıyoruz. Girdi maliyetleri, yüzde 60-yüzde 70 oranında arttı. Bizim ürünümüzde de, inşallah fiyat artışı yaşanır ve üretici olarak, yüzümüz güler. Aksi halde üreticiyi sıkıntılı günler bekliyor. Üretici olarak, üretmek bir dert, bunu iyi bir paraya pazarlayıp satmakta ayrı bir derttir. Toprak Mahsulleri Ofisi şuanda, piyasaya pirinç veriyor. Dışardan gelen ithal ürünler var. Dışarıdan gelen pirinç, bizim ürünümüz gibi kaliteli değil. Fiyatların yükselmesine izin verilmiyor. Ama bizim girdilerimiz artmaya devam ediyor. İşimizi sürdürebilmek için yaşadığımız sıkıntılar göz önüne alınıp, devletin bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Üretici olarak, bizler üretime devam etmek istiyoruz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —