Tarih: 08.10.2021 11:48

Karaağaç Köyü Türkiye'ye Örnek Oldu.

Facebook Twitter Linked-in

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,Karaağaç köyünün örnek bir köy olduğunu söyledi.

Karaağaç Köyü Türkiye'ye Örnek. 

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İpsala’ya bağlı Karaağaç köyünün Türkiye’ye örnek bir köy modeli olduğunu belirterek, “Burada Türkiye’nin tersine bir durum yaşanıyor. Birçok üretici ve gençler köyünü terk ederken, burada ceviz üretim sayesinde gençler köyüne dönüyor” dedi.

Tarımsal üretimden para kazanamayan gençlerin birçoğunun kente göç etmesinin aksine Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Karaağaç köyündeki durum rol model oldu. CHP’li Gaytancıoğlu, köyün geçiminin ceviz üretiminden sağlandığını belirterek, “İpsala Karaağaç köyünde Türkiye’nin tersine bir durum yaşanıyor. Türkiye’de tarımsal üretimden para kazanamayan birçok üretici köyünü terk edip kırsal boşalırken, İpsala Karaağaç köyünde tam tersi bir durum yaşanıyor. Bu köyde yaklaşık 5 yıl önce ceviz ağaçları dikildi ve 2 yıl önce cevizler meyve vermeye başladı. Geçen yıl kilosu 23 TL'den satılınca üreticiler ciddi bir para kazanmaya başladı. Şimdi kilosu 30 TL'den satılıyor ve gençler budama yapmak, cevizleri toplamak için kentten köye dönmeye başladılar. Köy yeniden kalabalıklaştı. Bir tek eksik var, sulama Barajı tamam değil, o da tamamlandığı takdirde İpsala Karaağaç köyünde tüm Türkiye'de örnek bir model olur. Bu tip üretim yöntemleri desteklenirse Türkiye'nin büyük bir sorunu çözülür” ifadelerini kullandı.

Köy halkının ceviz üretimine katkıda bulunması amacıyla sulama barajının tamamlanması gerektiğine de dikkat çeken Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:“Ceviz ağaçlarıyla ünlü bu köy bin dekar ceviz arazisine sahipti. Orman Genel Müdürlüğü 2b arazisini köye verdi. Köylüler çalıştılar, ceviz sahibi oldular. Baktılar gördüler cevizi satabiliyorlar. Kendi olanaklarıyla bin dekar daha yaptılar ve şimdi örnek bir köy oldu. Neden mi? Türkiye’de tüm köylerde neredeyse boşalma var. Köyler kentlere akın ediyorlar. Gençler ve köylüler köyde kalmıyor. Ama bu köyde tam tersi bir durum var. Gençler köye gelmeye başladı. Ceviz ve budama işinde çalışıyorlar. Önümüzdeki hafta da bu cevizleri toplamaya gelecekler. Bu örnek model çoğaltılmalı. Bu köyün bir barajı var. Eğer baraj da devreye girerse daha bir iki bin dekar ceviz dikilecek. Köydeki amcalar da çok mutlu, çünkü çocuklarını görüyorlar. İşte tam olarak örnek bir model. Çalışıyorlar ve çalıştıkça alın terinin karşılığını alabiliyorlar. Sadece yapmamız gereken barajın bir an önce tamamlanması, onların suya kavuşması, cevizin de değerinden satılması. Hem köylerimiz boşalmasın, üreticimiz para kazansın, hem de aileler bir arada olsun” Haber Jale Avyüzen Zobar -Yenigün Edirne




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —