Tarih: 30.09.2021 11:54

İsmail Koç Başpehlivan Oldu.

Facebook Twitter Linked-in

Dün yapılan Kel Aliço güreşlerine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 27 kez üst üste başpehlivan olan Kel Aliço doğduğu köy olan Aliçopehlivan köyündeki mezarı başında anıldı.

Merhum güreş ağası İbrahim Girgin anısına gerçekleştirilen "Kel Aliço Pehlivanı Anma Yağlı Güreşleri" öncesi Aliçopehlivan köyünün meydanında yer alan pehlivanın heykeli önünde tören düzenlendi.

Davul zurna ekibi güreş havaları çalarken, cazgırlar da maniler okudu.

Ardından Kel Aliço ve merhum güreş ağası İbrahim Girgin'in kabrinin yer aldığı köy mezarlığına gidildi.

Kel Aliço Pehlivan ve güreş ağası İbrahim Girgin'in mezarı başında dua okundu.

İpsala Kaymakamı Ekrem Güngör, törenin ardından köyün adını Türk tarihinin en büyük güreşçilerinden Aliço Pehlivan'dan aldığını söyledi.

1990 yılında köyün isminin Aliçopehlivan olarak değiştirildiğini anlatan Güngör, "Amacımız Türk güreşini İlçemizde en iyi şekilde temsil etmek. Aliço Pehlivanı, İpsala'yı ve Aliço Pehlivan'ın öyküsünü tüm Türkiye'ye anlatmaktır. Geleneksel yağlı güreşlerimiz her yıl yapılıyordu. Geçen yıl pandemi yasakları nedeniyle yapamamıştık bu sene gerçekleştirmek nasip oldu, bu vesileyle güreşlerde emeği geçen ilçemize ve bölgemize büyük emekleri olan merhum güreş ağası İbrahim girgini rahmetle anıyorum dedi.

İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal da merhum güreş ağası İbrahim Girgin'in Kel Aliço Güreşleri'nin düzenlenmesi için mücadeleler verdiğini belirterek, "İbrahim Girgin anısına bu güreşleri yılın belli bir gününde federasyondan gün alarak standartlaştırmaya çalışacağız. Onun ruhunu yaşatmak için elimizden geleni yapacağız. Allah nur içinde yatırsın. Herkesi güreşlerimize bekliyoruz." diye konuştu.

Kel Aliço Pehlivanı Anma Yağlı Güreşleri Ağası Necmi Sezer ise 13 boyda yaklaşık 300 pehlivanın çayıra çıktığını söyledi.

Pehlivanlar, güreş alanında rakipleriyle kol bağlamaları sonrası peşrev yaptı..

 Kel Aliço Yağlı Güreşlerinde finalde Nedim Gürel'i yenen  

Başpehlivan İsmail Koç oldu ?

 

KÜRSÜ 

--------------------

1. İsmail Koç 

2. Nedim Gürel

3. Turan Balaban

3. İsmail Balaban

 

Güreşleri, Edirne Valisi Ekrem Canalp, İpsala Kaymakamı Ekrem Güngör , İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal , Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu,,Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, Tarihi Kırkpınar Yağı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, Kel Aliço Pehlivanı Anma Yağlı Güreşleri Ağası Necmi Sezer, merhum güreş ağası İbrahim Girgin'in ailesi ve güreşseverler izledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —