Tarih: 18.10.2021 09:12

İpsala’da Üreticinin Afet Bölgesi Talebi

Facebook Twitter Linked-in

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, etkili olan sağanak yağış ve dolunun ardından İpsala’da üreticilerle bir araya geldi. Sarıcaali Köyü’nü ziyaret eden Gaytancıoğlu, çeltik alanlarının yüzde yüze yakın hasarı olduğunu belirtirken, Köy muhtarı Hami

Edirne’de etkili olan sağanak yağışta vatandaşların evleri ve iş yerleri zarar gördü. Karayollarında hasarlar meydana gelirken İpsala’da yağış ve dolu, çeltik ekili alanlara zarar verdi. Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, üreticilerin zararlarını tespit etmek adına İpsala’nın Sarıcaali ile Balabancık köylerini ziyaret etti.

Çeltik alanı yüzde yüz zarar gördü

Tüm üreticilerin zararlarının karşılanması adına konunun takipçisi olacağını söyleyen Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin çeltik üretiminin yüzde 60’ını karşılayan İpsala bölgesindeyiz. Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali köyündeyiz. Yaklaşık 7 bin dekarlık çeltik alanı hasar gördü. Neden mi? Şiddetli dolu yağışından. Bu çeltikler tam biçime yakındı. Şu an da yerler tane dolu. Yani bu işlendiği zaman biliyorsunuz ki pirinç oluyor. Bir milli servet şu anda maalesef doludan etkilendi. Yüzde 100’e yakın hasar var. Çoğu da sigortasız. Çiftçimiz sigorta yaptıramamış. Neden mi? Çünkü sigorta poliçeleri çok pahalı, çiftçinin geliri çok çok az. Çiftçimiz çok çok zor durumda, maalesef hasada yakınken ürününü kaybetmiş. Sigortasız olan üreticimiz de sigortalı olan üreticimiz de devletin sıcak elini uzatmasını bekliyorlar. Neden mi? Bir dahaki yıllarda tekrar üretim yapmak istiyorlar. Ama bu şekilde üretim yapmaları mümkün değil. Zaten gübre ve ilaç fiyatları çok çok yükselmiş. Hiç olmazsa bir gelirlerinden mahrum kalmamalılar” ifadelerini kullandı.

200 dekarlık arazisinin zarar gördüğünü dile getiren üretici İsmail Göksu, “200 dekar bir arazim zarar gördü. Ekim alanlarımız evet sigortasız. Bugüne kadar yaptırdığımız TARSİM sigortalarından gerekli ilgi, alakayı görmediğimiz için güvensizlikten dolayı sigortasız. Yaklaşık 850-900 dekar bir alanda üretim yapmaktayım. Yerlerimin 600 dekarı sigortalıydı. Son kalan kısım sigortasız olan kısım. Zaten onları da bankalardan kredi çekip de sigorta yapıyoruz. Çiftçi, bir güvence olmadığı için böyle yapıyor. Yerler tane içinde, bu ürünü hasat edip etmemekte kararsızız. Eğer hasat etmezsek bir sonraki sene yerimizi hazırlayamayacağız. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz. İlgililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Sarıcaali Köy Muhtarı Hamit Korkan ise, yeniden ekim yapabilmek için doludan zarar gören yerlerin afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, “Bu bölgenin ve dolu yiyen tüm bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Başka türlü bu işin içinden çıkacak gibi değiliz. Şu an çok borçluyuz. Eğer afet bölgesi ilan edilmezse biz çiftçi olarak bu işin içinden çıkamayız. Önümüzdeki yıllarda da bu ekimi yapamayız, biteriz” diye konuştu. Haber Jale Avyüzen Zobar  Yenigün




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —