Tarih: 15.09.2021 08:41

İpsala Ovasında Hasat Başlıyor.

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı İpsala'da, hasat başlıyor.

İpsala’da tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltiğin biçerdöverlerle hasadına başlanıyor.

Çeltik hasadının ne zaman başlayacağı hakkında da, bilgilendirmede bulunan Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik üretici olarak, 15 Eylül itibariyle tarlaya girerek hasada başlarız. İlerleyen süreçlerde, hasat oranı artar. Bu yıl, geçen yılki bereketler olmayacak gibi duruyor.” dedi.

“2020 yılı çeltik fiyatlarının üzerine %25 oranında fark konuldu”

Bölgedeki çeltik fiyatları hakkında sorulan soruya cevap veren Balcılar “2020 yılı çeltik fiyatlarının üzerine %25 oranında fark konuldu. Bu oranlar biz üreticiler açısından tatmin edici değil. Ama buna da şükür etmemiz lazım. 31 Aralık-30 Nisan tarihleri arasında gümrüklerin sıfırlanması nedeniyle, ülkeye çok fazla ürün girişi oldu. Ülkede, her yer pirinç dolu. Eğer dışarıdan bu kadar mal gelmeseydi, tüccar piyasaya girip malı alırdı. Geçen yıl taban fiyatlar açıklandığında, TMO, luna cinsi çeltiğe 3 bin 200 TL, cameo 4 bin 150 TL fiyat verdiğinde kimsenin umurunda değildi. Çünkü harman geldiğinde tüccarda luna 4 bin 200 TL’den, cameo ise, 6 bin TL’den işlem gördü. TMO’ya geçen yıl 1 kilogram bile mal gitmedi. Ama bu yıl iç piyasa çok dolu olduğu için herkes çıkış noktası olarak, TMO’yu görüyor. Dolayısıyla, fiyatlarda az geliyor. Tüccar piyasaya girmiş olsaydı, TMO’nun üzerinde bir fiyat oluşması lazım. Ama dışarıdan çok fazla ithal ürün geldiği için sıkıntılı bir sezon geçireceğiz.” şeklinde konuştu. Haber Merkezi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —