Tarih: 13.10.2021 08:20

İpsala-Keşan arasına Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi Yapılması Planlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Keşan ve İpsala sınırları içerisinde yer alacak “154 kV İpsala-Keşan Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi” ile ilgili ÇED raporu dosyası 16 Eylül 2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sun

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan duyuruda; “154 kV İpsala-Keşan Elektrik Enerjisi İletim Hattı Projesi” ile ilgili inceleme değerlendirme sürecinin başlatıldığı ifade edildi.

“Proje bedeli, 12 milyon TL olacak”

Projeyle ilgili inceleme değerlendirme toplantısının 25 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirileceği ifade edildi. Yapılacak projenin bedelinin ise, 12 milyon TL olması öngörülüyor.

“15 adet direğin inşa edilmesi planlanıyor”

Tesis edilecek Elektrik Enerjisi İletim Hattı için hat boyunca 13 adet some ve 2 adet nihai direk olmak üzere toplam 15 adet direğin inşa edilmesi düşünülüyor.

Direklerin isabet ettiği alanlarda yoğun olmak üzere, güzergâhın sağından ve solundan 25 metre olmak üzere toplam 50 metre genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülmesi planlanıyor.

“22,675 km uzunluğunda olacak”

Proje kapsamında, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 154 kV, 1272 MCM ve 22,675 km uzunluğunda 154 kV İpsala-Keşan Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın tesis ve işletilmesi planlanmakta olduğu ancak, trafo merkezi yapımının planlanmamakta olduğu ifade edildi.

“Projenin ömrünün 30 yıl olması öngörülüyor”

Tesis edilmesi ve işletilmesi planlanmakta olan projenin ömrünün yaklaşık 30 yıl olması öngörülüyor. Enerji yükünün ülke ekonomisine katkısı ve kurum tarafından tahsil edilecek hat kullanım bedeli ile ilk 10 yılda maliyetini çıkartacağı geriye kalan yıllarda ise kuruma kâr getireceği öngörülüyor. Tesis edilecek enerji iletim tesisinin yapımı ile ihtiyaç duyulan enerji kesintisiz bir şekilde sağlanacağından, bölge ve Türkiye ekonomisini olumlu bir şekilde etkileyeceği ifade ediliyor. Ömrünü tamamlayan hat uygun görülmesi halinde mevcut güzergah kullanılarak yenileme yapılacak.

“Kamulaştırılacak, kiralanacak ya da izin alınacak”

Proje kapsamında; tesis edilecek olan 15 adet yeni direk için isabet ettiği 3 bin 200 metrekare alan arazi vasfına göre kamulaştırılacak, kiralanacak, izin alınacak ya da tahsis amacı değişikliği yapılması öngörülüyor. Tellerin altında kalan ve salınım diyagramına göre belirlenecek alanları kapsayan, genişliği 50 metreye varan yaklaşık 1 milyon 130 bin 550 metrekare sahada ise kamulaştırma yolu ile irtifak hakkı tesis edilecek.

“Kaliteli ve sürekli enerji ihtiyacını karşılamak amaçlanıyor”

Raporda; projenin hizmet amacı hakkında şunlara yer verildi: “Elektrik enerjisine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden elektrik üretmek için gerekli enerji kaynakları araştırılmakta ve bunların, kullanışlı, çevre kirliliğine mahal vermeyen cinsten olmalarına dikkat edilmektedir. Bunun yanında üretilen enerjinin nakledilmesi de enerji kayıpları nedeniyle ayrı bir problemdir. Nakil hatlarındaki dirençlerden dolayı meydana gelen enerji kayıpları, voltajın yükseltilip (154.000 volt-380.000 volt) taşınmasıyla azaltılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle artan elektrik ihtiyacı daha büyük güçleri, iletilmesi gereken gücün arması ise daha büyük gerilimleri gerektirmiştir. Enerji sektöründe temel amaç, artan nüfusun ve gelişen ekonominin enerji ihtiyaçlarının sürekli ve kesintisiz bir şekilde ve mümkün olan en düşük maliyetlerle karşılanabilmesi ve minimum kayıpla ihtiyaç duyulan alanlara iletilmesidir. Tesisi planlanan Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın amacı enerjinin sürekli ve kesintisiz bir şekilde, mümkün olan en düşük maliyetlerle ve minimum kayıpla ihtiyaç duyulan alanlara iletilmesi ve Edirne ili ve ilçelerinde yaşayan bölge halkının, sanayi ve tarım tesislerinin ihtiyacı olan kaliteli ve sürekli enerji ihtiyacını karşılamaktır.”

(Haber: Deniz Çil- Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —