Tarih: 18.10.2016 18:39

Geleceğin Mühendisleri Dubacı Çiftliğinde

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bio Sistem Mühendisliği Tarım Makinaları bölümü 4. Sınıf öğrencileri, öğretim görevlileri ile beraber Dubacı Çiftliğini ziyaret etti.

Tarım makinaları bölümünden 4. Sınıf öğrencileri Duygu Cam, Merve Eremkere, Seray Kuyumcu, Gülüzar Demirtaş seçmeli ders olarak aldıkları Ürün Kurutma Teknolojilerinde hazırladıkları bir sunum üzerine uygulama teknikleri görmek için Dubacı Çiftliğini ziyaret ettiklerini ifade ederek bu bölümü seçme nedenlerini ile Dubacı Tarım İşletmeleri hakkında ki görüşlerini şöyle açıkladılar:

“Tarım Makinaları bölümü arazi sulama, tarımsal enerji ve tarımsal yapıları kapsıyor.Bölümün farklı kolları olduğu ve gelecekte daha iyi iş imkânları yakalama şansımız oluyor. Bunun dışında zirai açıdan daha fazla gelişebileceğimizi düşündüğümüz için bu bölümü tercih ettik.Ziyaretimiz boyunca ürün kurutumunu gördük, buradaki makinaları kullanılan ekipmanları inceleme avantajımız oldu. Teori ve pratik arasında genel bir farklılık oluyor her sektörde olduğu gibi bunda da çeşitli farklılıklar var. Bunları görmüş olduk. İleri bir teknoloji kullanılıyor. En çok etkilendiğimiz bölüm bu oldu” şeklinde açıklamalarda buldular.

Öğrencilere eşlik eden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bio Sistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Türkan Aktaş ziyaret amaçlarının hem eğitim amaçlı olduğunu ifade ederek hemde gelme sebeplerinden birinin yeni bir tez üzerinde hazırlandıklarını bu nedenle de üreticilerin görüşlerini aldıklarını belirttiği konuşmasında şunları kaydetti:

“4. sınıf öğrencilerini çeltik işletmesini tanıtmak ve ne gibi işlemler yapılıyor ve hangi tip makinalar kullanılıyor bu üretimde hem onu göstermek hemde bir tez çalışması kapsamında üreticilerin fikirlerini almak amaçlı ziyaret gerçekleştiriyoruz. Kurutma sistemlerinde kullanılan kömür yerine çeltik atıkları özellikle sapların kullanımıyapılabilir mi? Peletleme yapılarak kazanda kömür yerine pelet yakma sistemleri geliştirip hem atıl kalan atık olan pelet saplarının değerlendirilmesi amaçlı hemde üreticiye enerji tasarrufu yönünde katkı sağlamak. Biliyorsunuz çeltik üretiminde enerji en yoğun kurutmada harcanıyor. Şimdi öncelikle bir proje hazırlayacağız bu amaçta. Trakya Kalkınma ajansı desteğiyle burada büyük bir pelet tesisi kurup, hertürlü atık olabilir, burada çeltik çok yoğun olduğu için çeltik sapı diye düşündük öncelikle ama dediğimiz gibi diğer ürün atıklarıda olabilir. Birazda onun alt yapısını hazırlamak amaçlı geldik. Sağ olsun Sami beyde bizleri işletmesinde misafir ettiği ağırladı ve bu konuda yardımcı oldu.”

Öğretim görevlisi Osman Burak Akalan, ise”Biz Sami bey gibi çiftçilerin artarak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamalarınıbekliyoruz. Dubacı işletmesini profesyonelce çalıştığını işletmesinde son teknolojiyi takip ettiğini, ürünlerde de gerekli özeni gösterdiğini gördük. Dolayısı ile mutlu olduk. Bizi ağırladıkları için teşekkür ederiz” dedi.

Dubacı çiftliğinde bugüne kadar birçok ülkeden ve Türkiye’den önemli misafirleri ağırladıklarını belirten İşletme Sahibi Sami Dubacı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bio Sistem Mühendisliği öğrencilerinin çiftliğin en önemli misafirlerden biri olduklarını ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi:

“ sizler bizim geleceğimizsiniz. Bu topraklar sizlerin elinizde değerlenecek. Biz bu işin mutfağında piştik. Sizler okulunu okuyorsunuz. Bu anlamda şanslısınız. Fakat eğitim sadece okumak ve sınıflarda gördüğünüz teori ile kalmamalı. Kendinizi geliştirmeli sahaya inmelisiniz. Buradaki en önemli püf nokta budur. Bilgi ile tecrübeyi birleştirmek. Umarım yolunuz açık olur. Geleceğin size, sizin gibi pırıl, pırıl gençlere ihtiyacı var. İşletmemizde sizleri görmekten büyük bir onur duydum. Dubacı Tarım İşletmeleri adına bizlere gerçekleştirdiğiniz ziyaretten dolayı sizlere ve hocalarınıza teşekkür ederiz”  diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —