Tarih: 04.10.2019 09:11

“Destekleme oranı artırılmalı”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltikte hasadın hızlı şekilde devam ettiğini ancak, aşırı sıcakların çeltiği olumsuz etkilediğini ve verimde belli oranda düşüşün yaşandığını kaydetti.

“Çeltik hasadı, yüzde 40 oranında yapıldı”

İpsala’da ve bölgede çeltik hasadının devam ettiğini belirten Balcılar“Bölgemizde, çeltik hasadı yüzde 40 oranında yapıldı. Birkaç gün içerisinde, hasat yüzde 50 seviyesini geçer. Hava şartları, hasadın yapılmasına uygun şekilde ilerliyor. Hasat sonuna kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan sezonunun tamamlanmasını temenni ediyoruz.” dedi.

“Aşırı sıcaklar çeltiği olumsuz etkiledi”

Sedat Balcılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl havaların aşırı sıcak olması nedeniyle, bereketlerimiz geçen yıla göre iyi değil. Aşırı sıcaklar çeltiği olumsuz etkiledi. Üretici olarak, geçen yıl 1 dönümden ne kadar ürün elde ettiysek, bu yıl 100 kilogram daha az ürün alıyor. Örnek vermek gerekirse; tarlasından 800 kilogram elde eden bir üreticinin verimi 700 kilograma kadar düşmüş durumda. Aşırı sıcaklar, bölgemizdeki tüm çeltik üreticilerini olumsuz etkiledi.”

“Destekleme oranı artırılmalı”

Çeltikte destekleme oranlarının artırılması gerektiğine kayıt düşen Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltikte destekleme oranı, uzun zamandan bu yana 10 kuruştur. Bu oranın artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Dünya Gazetesi Tarım Yazarı, destekleme sisteminin tamamen değişeceğini ve farklı bir sisteme geçeceğini yazmış. Bu konuda, daha net bir durum yok. Üretici açısından şartların daha iyi seviyeye getirilmesini temenni ediyoruz. Ayrıca, İpsala bölgesinde, alımlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —