Tarih: 04.10.2019 09:10

Darcan, üreticiden tüketiciye kadar oluşan

Facebook Twitter Linked-in

TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, devam eden çeltik hasadı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, üreticilerin, tarladan tüketiciye kadar geçen süreçte oluşan fiyat

Darcan, bölgede devam eden çeltik hasadında henüz 3'te 1'inin geride kaldığını bildirerek, mevsimin hasada uygun şekilde gittiğini kaydetti. TMO'nun açıkladığı bir çeltik fiyatı bulunduğunu hatırlatan Hüseyin Darcan"TMO verdiği fiyatın altında mal almaz. Tabi burada kriterler de önemli. Bu yıl için randımanda düşüş beklemiyoruz. Verimler değişebilir. Bazı bölgelerde hastalıklardan dolayı sıkıntılar var. Beklenen verimin altında kalan alanlar var ama bunlar genelin yanında çok önemli bir pay tutmuyor. Kalite anlamında çok fazla düşüş beklemiyoruz. En azından fiyatlar TMO’nun açıkladığı fiyatların altına düşmez. Özel sektörde düşüş olsa da TMO 'ben ürününüzü alacağım' diyor. TMO, 'Şu kadarını alırım, bu kadarını almam' düşüncesinde değil. Depolama sıkıntısı olacağını da düşünmüyorum. Depolama sıkıntısı olsa da TMO gerekli sevk işlemlerini yapar." dedi.

"Her ne kadar üretici olsak da, bizler de birer tüketiciyiz"

Üreticiden, tüketiciye kadar geçen süreçte, çeltik fiyatı arasında büyük farkların oluştuğuna da dikkat çeken Darcan"Her zaman dediğimiz gibi, harman zamanında ithalat yapılmaması gerekir. İthalat ülkedeki ürün yetmediği zaman yapılır. Biz de tüketicinin pahalıya ürünle buluşmasından yana değiliz. Her ne kadar üretici olsak da, bizler de birer tüketiciyiz. Ancak; birileri arada fahiş fiyatlarla para kazanmamalı. Baldo pirinç fiyatları marketlerde 15 TL. 3.80’e aldığınız çeltiği, 15 TL'ye satabiliyorsanız burada bir dengesizlik vardır. Bir tarafta üretici, üretimin tüm maliyetlerini üstlenip üretimi gerçekleştirirken, ürününü 3.80 TL'ye verebiliyor. Diğer taraftan vatandaş markete gittiğinde baldo pirincin kilosunu 15 TL'den alabiliyor. Ben bölgemizdeki fabrikaların da toptanda çok kazandığını düşünmüyorum. Fabrika çıkışından markete girene kadar ürüne bir şeyler oluyor. Sıkıntılar buradan kaynaklanıyor." diye konuştu.

"Kazan kazan olmalı"

Ziraat odalarına kayıtlı 5 milyon üreticinin bulunduğu bilgisini de paylaşan Hüseyin Darcan, şunları söyledi; "Üretici para kazansa amenna diyeceğiz. Ama üreticinin hali ortada. Ziraat odalarına kayıtlı 5 milyon üretici var. Bunun içinde hayvan yetiştiricileri, seracılar, bizim gibi çeltik üreticileri de var. 85 milyon da tüketici var. Çünkü herkes her şeyi üretemiyor. Bir üründe üreticiyken diğer ürünlerde tüketiciyiz. Genel başkanımızın da dediği gibi 'kazan kazan' olmalı. Bu ticarette kazan kazan durumu yok. Mevcut sıkıntıların sebebi budur. Birileri çok kazanırken birileri batmak üzere."

Haber: İlker GÜREL-Gündemsaros




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —