Tarih: 02.09.2020 10:45

“Çeltikte, tatmin edici bir fiyat açıklanmalı”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; hasat zamanının yaklaştığını belirterek, çeltikte iyi bir fiyatın açıklanmasını beklediklerini kaydetti.

“Erken ekim yapan üreticilerimiz, 15 Eylül itibariyle hasadına başlar”

Çeltik hasadına az bir zaman kaldığını belirten Koru“Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum. Erken ekim yapan üreticilerimiz, 15 Eylül itibariyle hasadına başlar. 25 Eylül’le birlikte hasat sezonumuz hızlanır. Üreticiler olarak, hasat zamanını bekliyoruz. Umarız, verimler iyi olur ve emeğimizin karşılığını almış oluruz. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“Üreticinin sıkıntıları hiç bitmiyor”

Ahmet Koru sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici, ürününü biçip çuvala koyana kadar devamlı hastalık ve doğa koşullarıyla ilgili sıkıntıları hiç bitmiyor. Kuraklık ve hastalık, TARSİM’de sigorta kapsamında değil. Yangın, dolu, sel, toprak kayması gibi olaylar sigorta kapsamında yer alıyor. Sigorta kapsamında, teminat altına alınmamış sıkıntılarla da, karşı karşıya kalma durumumuz oluyor. Üretici olarak, riskli bir durum söz konusudur. Üreticilerin sıkıntısı, üretimden satış yapana kadar devam ediyor.”

“Üreticiyi tatmin edici bir fiyat açıklanmalı”

“Üreticinin fiyat anlamında beklentisi nedir?” şeklindeki soruya cevap veren Koru şunları söyledi: “Girdi maliyetlerinin fiyatları geçmiş yıllara göre, tavan yaptı. İğneden ipliğe her şeyin fiyatı arttı. Bundan ötürü de, girdi maliyetlerinde yaşanan artış göz önüne alınarak, bunun üzerinde bir fiyat açıklanması gerekiyor. TMO, fiyat açıklayacağını düşünüyorum. Fiyat açıklanırken, üreticiler düşünülmeli ve gelen zamlar hesaplanarak, bizleri tatmin edici bir rakam açıklanmalı.”

“Yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor”

Verim konusunda da, değerlendirmelerde bulunan Ahmet Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı üreticilerimiz, 800 kilogram ürün biçeceğini hesaplarken, 300 kilogram ürün biçeceğini ifade ediyor. Eğer üretici, dönüm başına 300-400 kilogram ürün biçerse, zarar eder. Üreticinin riskleri büyük. Bundan ötürü de, siyasilerimiz, TMO ve Ankara’daki yetkililerimiz bunları göz önünde bulundurup, iyi bir fiyat açıklamalı. Yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor.”

(Haber: Nilüfer ÇELİK-Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —