Tarih: 22.08.2016 19:57

Çeltikte hasada doğru

Facebook Twitter Linked-in

Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, yıllarca ekim yapılan çeltik sahalarında temiz ve üreticinin yüzünü güldürecek şekilde çeltik başaklarını gördüğünü söyledi. Erken, “1 Lira 71 - 1 Lira 75 Kuruş olan maliyetin üzerinde bir fiyat olsun ki bir dahaki yıllarda çeltik ekimi istihdamı devam etsin” dedi. 
Birlik Başkanı Erken, çeltiğin gelişimini ve üreticinin fiyat konusundaki beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Fiyatlarda yıllardır çeltik üreticisinin, kooperatif ortaklarının mağdur olduğunu buna rağmen hiç bir zaman üretimden vazgeçmediğini vurgulayan Erken, çeltikte hasada doğru ilerleyen süreci de şöyle değerlendirdi:
“İNADINA ÜRETİM”
“Bilindiği gibi birliğimiz, her yıl Edirne'de üretilen çeltiğin yüzde 95'ine varan sulama kısmıyla ilgilenen kooperatiflerin bir üst birliği. Mayıs ayında yaptığımız basın toplantısında çeltiğin ekimiyle ilgili daha sonra da Haziran sonu Temmuz'un ilk haftasında çeltikte ot durumu ve çeltiğin gelişimiyle ilgili bilgi vermiştik. Bugün de sizlere hasada doğru çeltiğin durumunu değerlendireceğiz. 
16 Ağustos 2016 tarihinde Edirne'den İpsala İlçesi'ne kadar kooperatiflere yaptığım ziyaretlerde gerçekten büyük bir emeğin harcandığını, çeltik sezonunun hasada doğru olan bölümünde otlar ilaçlanmış, hastalık baş göstermemiş, diğer yıllara göre çok farklı bir izlenimimiz oldu. Bu yıl İMİ Grubu yabancı ot ilaçlarına dayalı çeltik çeşitleri ekimi yapıldı. Çeltik çeşitlerini gördükten sonra inanın üst üste yıllarca ekim yapılan çeltik sahalarının tertemiz ve üreticinin yüzünü güldürecek şekilde başaklarını ve otlardan temizlenmiş gördüm. İki ürün arasında kooperatif başkanlarımız ve kooperatif ortaklarımızla değerlendirme yaptık. Bundan sonraki yıllarda kesinlikle İMİ Grubu yabancı ot ilaçlarına dayanıklı çeltik türlerinin ekimi daha da fazla olacaktır. 
“ÇELTİK ÇEŞİTLERİ İLERİ Kİ YILLARDA DAMGASINI VURACAK”
Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde bu İMİ çeşidine uygun çeltik üretimi yapıldığını, geliştirildiğini çok iyi biliyorum. Bu yıl da bu çeltiğin daha çok üreticiye ekimi için Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz başta Adnan Müdürümüz ve çeltiğin duayeni Dr. Halil Sürek hocamızın önderliğinde daha farklı çeltik çeşitlerinin de ekiminin geliştirilmesi için üretim yapmaya devam edildiğini, bu anlamda da dünya ile yarış halinde olan Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzü de buradan başta Adnan müdürümüzü, Halil Sürek ve arkadaşlarını da kutluyorum. Gerçekten güzel çeşitleri üreticimize sunmuşlar. Çeltik çeşitlerinin bir daha ki yıllara damgasını vuracağını şimdiden gözlemlemiş durumdayım. Üreticimizi çeltiği bu zaman kadar getirdikleri için kutluyorum. Ağustos sonu Eylül'ün ilk haftası hasat dönemi başlayacak. 
“FİYATLAR MALİYETİN ÜZERİNDE BELİRLENMELİ”
Fiyatlar da yıllardır çeltik üretimi yapan üreticiler, kooperatif ortaklarımız mağdur oldu. Ama hiç bir zaman üretimden vazgeçmedi. 'İnadına üretim' dedik. Bu yıl sonuna geldiğimizde bir beklentinin olduğu aşikâr. Eğer bu yıl ürünümüz para etmezse yüzde 30-40 çeltik üretiminin azalacağını ifade ettiler. Bu da gerçekten Edirne ve çeltik üreticisi için zor bir durum. Biz her yıl olduğu gibi bu yıl da ilçelerimizin ve kooperatif başkanlarımızın fikirlerini alarak bir müdahale fiyatı oluşturmaya çalıştık. 
Tabi 2015 yılından farklı bir tarafı yok. Ama biz inadına diyoruz ki, bu yapılan fiyat tespitinden aşağı bir müdahale fiyatı açıklanırsa çeltik üreticisi zor durumda olacaktır. 1 Lira 71 veya 1 Lira 75 Kuruş'tan aşağı olursa üreticimiz mağdur olacaktır. 2016 yılında bu çileli günlerimizin sonunda güzel bir fiyat oluşumuyla üreticimiz mağdur olmamalı ve yüzünü güldüren bir fiyat açıklanır diye umuyorum. 1 Eylül'den itibaren de Toprak Mahsulleri Ofisleri'nin açılıp 10 Eylül'e kadar alım müdahale fiyatının belirlenmesini uygun görüyoruz. Bir dekarda maliyet 1 Lira 71 - 1 Lira 75 Kuruş ve bu maliyetin üzerinde bir fiyat olsun ki bir daha ki yıllarda çeltik ekimi istihdamı devam etsin diye düşünüyorum.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —