Tarih: 11.09.2019 09:44

Çeltikte gözler TMO'da

Facebook Twitter Linked-in

Edirne Merkez'de çeltik hasadı Doyran Köyü'nde başlarken, fabrika fabrika gezmek istemeyen üretici Toprak Mahsulleri Ofisi'nin biran önce fiyat açıklayıp kapılarını açmasını istedi... Tarım-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koo

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI 
Edirne Merkez'de çeltik hasadı Doyran Köyü'nde başladı. Fabrika fabrika gezmek istemeyen üretici Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyat açıklayıp kapılarını açmasını istedi. Tarım-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, bereketli olsun ziyaretinde, "3 Lira'nın altında fiyat beklemiyoruz" dedi. 
Üretimi en zor mahsül olan çeltikte hasat mevsimi yaşanıyor. Merkez Doyran Köyü'nde çeltik üreticisi ürün hasadını dün başlattı. Tarım-Koop Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı, Köy-Koop Edirne Birliği Başkanı Ahmet Erken, ara vermeden sürdürdüğü saha çalışmalarına dün de çeltik hasadı başlayan Doyran Köyü çeltik sahalarında devam etti. Üreticiyi ziyaret edip bereketli sezon geçirmelerini dileyen Erken, şu açıklamayı yaptı:
"ÜRETİCİ FABRİKA FABRİKA GEZMEMELİ"
"Çeltik hasadımız Edirne Doyran köyünde başladı. Bir yılın emeği olan çeltik hasadı başladı. Bereketli olsun diyorum. Bugün TMO'nun Uzunköprü Borsası'nda bir toplantısı var. Ben orada da dile getireceğim. TMO bir an önce çiftçinin çeltiğini alması gerekiyor. Çiftçinin fabrika fabrika gezmemesi gerekiyor. TMO bir an önce müdahale fiyatını açıklamalı ve kapılarını açmalı. Çeltiğin mazot, elektrik, su, gübre, ilaç, kurutma, biçim, ekim ve tohum gibi maliyeti var. Biz maliyet hesabı yaptık. Bir kilogram çeltik 2.981 TL'ye mal oluyor. 
TMO'dan 3 Lira'nın altında olmayacak bir fiyat bekliyoruz. Üreticinin kredi ödemeleri var. Bizim amacımız yılsonuna kadar üretici kredi borcunu ödeyebilsin. Çiftçinin erken hasat yapmasının nedeni belki de kredi borçları. Çeltik hasadının hayırlı olmasını diliyorum."
"GİDERİMİZ İKİ KAT ARTTI"
15 yaşından bu yana tarımla iç içe yaşadığını belirten Ömer Kart isimli üretici, masraflı üretimi en zor ürünün çeltik olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Çeltik üretmek zor bir iş. Çeltik üretmek bir evladı büyütmek gibi. Tarlanın hergün başına gelmek zorundasınız. Bir yıl verdiğimiz emeği bugün almaya çalışıyoruz. Çeltiğimize çocuk bakar gibi baktık. Biz ürettik artık fiyat bekliyoruz. Maliyetlerimiz belli. Çiftçilerimiz borçlu. Şu anda çeltikte en büyük masrafımız su ve elektrik giderleri. 
"DUYDUĞUMUZ FİYAT BİZİ BATIRIR"
Giderimiz 2 katına ulaştı. Geçen seneye göre yüzde 50 daha fazla para ödüyoruz. Su ve elektrik borcunu ödeyemeyip icralık olan çiftçi arkadaşlarımız var. Şu anda duyduğumuz çeltik fiyatı çeltik üreticisini batırır. Biz fiyat bekliyoruz. Devlet destek vermesin maliyetlerimizi düşürsün. Biz çeltiğin dönümüne 300-350 su parası ödeyeceğiz. Başka köyden arkadaşlarımız 500 Lira ödeyecek. Çeltik üretemez hale gelen arkadaşlar var. Bu yıl verim dekar başına yaklaşık 750 ile 850 kilogram arasında. Verim geçen sene de aynıydı. Hepimize bereketli hasat diliyorum."
Aynı köyden Sadullah Akar da çiftçinin en büyük sorunun artan girdi maliyetleri olduğunu belirtti ve "Allah hepimizin yardımcısı olsun" dedi. Hudut Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —