Tarih: 12.04.2017 16:28

?Çeltikte, gerekli planlamalar yapılmalı?

Facebook Twitter Linked-in

Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada; çeltik ürününde ekilişler başlandığını ve gerekli planlamaların yapılması gerektiğini kaydetti.

“Çeltik üretiminde, gerekli planlamalar yapılmalı”

Çeltik ürününde ekilişlerin başladığının altını çizerek, sözlerine başlayan Açar, şunları söyledi: “Çeltik üretiminde dikkat edilmesi gereken hususların başında su gelmektedir. Keşan bölgesinde, Hamzadere Barajı haricindeki yerlerde, baraj ve göletteki suların kapasitesine göre ekimler yapılmaktadır. Özellikle son 1-2 yıldır yaşanan bir kuraklık söz konusu. Kuraklık süresinin devam etmesi nedeniyle, baraj ve göletlerin su rezervlerini çok iyi seviyeye getirmediğini görmekteyiz. Bundan ötürü de, çeltik ekecek olanlar ve suyun yönetiminde olan kişiler, bu planlamayı iyi yapmaları gerekiyor. Çünkü çeltik üretimi mevzuatlar çerçevesinde yapılmaktadır. Su taahhüdü verilmeyen yerlerde çeltik ekimleri yapılamamaktadır. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Suların yetersizliği dikkate almadan yapılacak olan ekilişler, gelecekte sıkıntıya sebebiyet verebilir. Bu vesileyle, gerekli planlamalar yapılmalı.”

“Ekim öncesi hazırlık, ekim esnasındaki davranışlar

ve ekim sonrasındaki uygulamalar önemlidir”

Toprağın bitki ve besin elementleri yönünden durumunun bilinmesi gerektiğime kayıt düşen Lütfü Açar, sözlerine şöyle devam etti: “Toprağın durumu bilinmeli ve buna göre de, gerekli gübreleme teknikleri uygulanmalıdır. Bitkisel üretimde, ekim öncesi hazırlık, ekim esnasındaki davranışlar ve ekim sonrasındaki uygulamalar önemlidir. Şuanda, çeltikte ekim öncesi hazırlık yapılıyor. Toprağın kapasitesine bakılarak, gerekli gübreleme planlaması yapılmalı. Özellikle azot dışındaki bitki besin elementleri, iklimle birlikte toprağa verilmesi çok önemlidir. Çiftçimizde bunlara dikkat edilmeli. Çeltik üretimindeki girdilerde doğru şekilde kullanılmalı.”

“Çiftçilik bir meslektir”

Açar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçilik bir meslektir. Bu mesleği ne kadar doğru şekilde icra edilirse, o derece de faydalı olur. Çiftçimize hayırlı bir sezon geçirmelerini diliyorum.”

(Nilüfer ÇELİK- Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —