Tarih: 24.03.2017 08:59

Çeltik üreticileri, barajlardaki su sorununa dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

Çeltik Üreticisi Ahmet Koru, yaptığı açıklamada, çeltik sezonuna az bir zaman kaldığını ve gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtirken; barajlarda yaşanan su sorunu ve girdi fiyatlarının her geçen gün artmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Sezonun tüm üreticiler açısından bereketli ve verimli olmasını diliyorum”

Çeltik üreticilerinin sezon öncesi hazırlık çalışmalarına başladığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Koru, “Sezonun tüm üreticiler açısından bereketli ve verimli olmasını diliyorum. Üreticiler olarak şuanda, kanal temizliklerini, alet ve ekipman hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah hava şartları iyi gider ve herhangi bir olumsuzlukla karşı karşıya kalmayız. İyi bir sezonun geçmesini temenni ediyoruz.” dedi.

“Üreticinin bu yıl işi biraz zor olacak”

“Üretici olarak, gerekli hazırlıkları yaptığınızı dile getiriyorsunuz. Ancak, barajlarda suyun olmadığı ifade ediliyor. Peki, üretici bu durum karşısında ne yapacak?” şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Koru şunları söyledi: “Üreticinin bu yıl işi biraz zor. Hamzadere Barajı’nda şuanda, yeterli su var. Ayrıca, Karpuzlu’daki barajda da, belli oran da su var. Meriç Nehri’nden su basmaya devam ediliyor. Fakat, İpsala’da Sultanköy barajı ve Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi ile sulama işlemleri oluyordu. Fakat, Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi kendi içindeki sorunlar nedeniyle, bu işlerini yürütemez hale geldi. Bundan ötürü de, sulama işi Hamzadere Sulama Kooperatifi’ne devredildi. İpsala’ya su, Hamzadere Sulama Kooperatifi tarafından verilecek. Ama Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi’nin elektrik konusunda bir takım problemleri olması nedeniyle, tam anlamında devir işlemi gerçekleştirilemedi. Ayrıca, Sultanköy Barajı’na da, su basılması gerekiyor. Meriç Nehri’nden su gelmediği zaman Sultanköy’deki su İpsala için bir sigorta olarak, orada durmalıdır. Kısacası, su konusunda biraz belirsizlikler söz konusu. Bundan ötürü de, üreticinin bu yıl işi biraz zor olacak.”

“Maliyetlerimiz her geçen gün artıyor”

Koru, “Peki, üretici olarak, bu yıl beklentiniz nedir?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “Geçen yıl, piyasayı kontrol etme anlamında, ofis biraz geç kalmıştı. Kendi aldığı malı, satmaya çıkardığında yaptığı masrafı da, üzerine koyduğu zaman çeltik fiyatları belli bir seviyeye yükseldi. En düşük çeltik, tonu bin 700- 2 bin lira arasında değişti. Ama ofis zamanında açılmadığı için ve fiyat açıklamadığı için mallarını güzel fiyatlardan değerlendiremedi. Düşük fiyatlara ürününü vermek zorunda kaldı. Bu durumda, üreticiye zarar olarak geri döndü. Yeni sezona hazırlanıyoruz ancak, girdi maliyetlerinde ciddi artışların yaşandığını görmekteyiz. Bundan ötürü de, maliyetlerimiz her geçen gün artıyor.”

“Üretici, yine üretmeye devam ediyor”

Ahmet Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticiler olarak, zor bir iş yapıyoruz. Biz, her zaman olduğu gibi yine üretmeye devam ediyoruz. İnşallah, üretici açısından verimli bir yıl olur.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —