Tarih: 26.08.2019 11:11

“Çeltik hasadına sayılı günler kaldı”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru, yaptığı açıklamada; çeltik hasadına sayılı günler kaldığını belirterek, sezonun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

“Hasat, 15 Eylül’den sonra başlayacak ve ay sonu doğru hız kazanacaktır”

Çeltik hasadına sayılı günler kaldığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Koru“Çeltikte, bakım işlemleri tamamlanmak üzere. Ekiliş tarihlerine göre, bazı çeltiklere su veriliyor. Harman zamanı gelmesi nedeniyle, önümüzdeki günlerde su verme işlemi kesilecek. Erken ekim yapanlar, eylül ayının başında hasat çalışmalarına başlayabilir. Ama hasat, 15 Eylül’den sonra başlayacak ve ay sonu doğru hız kazanacaktır.” dedi.

“İstenmeyen olumsuzluklar yaşanmadan harmanımızı yapmayı istiyoruz”

Ahmet Koru sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici olarak, zor doğa koşullarına rağmen çeltik üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin farklı yerlerinde yağışlar, fırtınalar ve sel baskınları yaşanıyor. Harman zamanına az bir zaman kaldı ve benzer felaketler yaşanması durumunda, çeltik ürününü mahveder. Çok büyük verim kayıplarına neden olur. İstenmeyen olumsuzluklar yaşanmadan harmanımızı yapmayı istiyoruz. Üretici olarak, bölgemizde benzer olayların yaşanmaması için dua ediyoruz. Çeltiklerin şuanda, bölgemizde iyi gittiğini görmekteyiz. İnşallah hayırlı ve verimli bir sezon geçiririz.”

“Girdi ürünlerini yüzde 60-yüzde 70 oranında pahalı kullandık”

Çeltik hasadının ardından pazarlama kısmına geçileceğini ifade eden Koru“Piyasada, şuanda çok fazla ürün var. Türkiye’ye gelen ithal ürünler var ve bunlar yerli ürünlerle karıştırılıp, büyük marketlerin 3 aylık stoklarının hazır olduğu ifade ediliyor. Fiyatların, 2018 yılının nisan ve mayıs aylarında satılan fiyatlardan çok uzak olduğunu görmekteyiz. Üretici olarak, yaşanan durumdan çekincelerimiz var. İthal ve yerli ürünlerin karıştırılarak, piyasada çok fazla ürün olması harman zamanı ürünümüzün aşağılara kadar düşmesine inşallah neden olmaz. 2018 yılında yaşanan ekonomik krizi bizler çok fazla hissettik. Girdi ürünlerini yüzde 60-yüzde 70 oranında pahalı şekilde kullandık. Serbest piyasada fiyatlar iyi şekilde oluşur ve herkes çıkardığı ürünü iyi şekilde değerlendirip, borcunu öder. Gelecek yıla iyi şekilde hazırlanmak için çalışır. Çeltik üretimini yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Girdi maliyetleri bizleri her geçen gün zorlaştırıyor.” şeklinde konuştu.

“Üreticiyi koruyan adımlar ve açıklamalar yapılmasını bekliyoruz”

“TMO’nun bu yıl alım yapma durumu var mıdır?” şeklindeki soruya cevap veren Ahmet Koru şunları söyledi: “TMO ile ilgili son durumdan bilgim yok. Ama İpsala’daki ve bölgemizdeki depolara bakıldığında buğday dolu. Dolayısıyla, TMO’nun bu yıl ürün almayacak gibi bir görüntüsü var. Ama ilerleyen günlerde ne olacağını hep birlikte göreceğiz. TMO’nun piyasaya yaptığı pirinç ve çeltik satışları bizleri olumsuz etkiliyor. İnşallah bunlar gözden geçirilir. TMO ve üretici birlikleri bir araya gelip, üreticiyi koruyan adımlar, açıklamalar yapılmasını bekliyoruz.”

“Desteklemelerin artırılması gerekiyor”

Koru sözlerini şöyle tamamladı: “Buğday ve ayçiçeğinde desteklemeler yapılıyor. Çeltik üreticileri olarak, en fazla masraf yaparak üretim yapan insanlar olarak, desteklemelerin artırılması gerekiyor. Aldığımız desteklerle bir nebze olsun, ayakta durmaya çalışırız. Girdi maliyetleri bizi çok zorluyor. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmeyi temenni ediyoruz.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —