Tarih: 18.10.2019 08:28

“Çeltik hasadı, 1 hafta içerisinde sona erecek”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik hasadının 1 hafta içerisinde sona ereceğini belirtti.“Bu yıl, hasat döneminde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı” İpsala bölgesinde, çeltik hasadının yüzde 80 oranında tam

“Bu yıl, hasat döneminde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı”

İpsala bölgesinde, çeltik hasadının yüzde 80 oranında tamamlandığını belirten Balcılar“İpsala’da bazı bölgelerde hasat sona ererken, bazı yerlerde hasat devam ediyor. Ama 1 hafta içerisinde çeltik hasadı sona erecektir. Bu yıl, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan sezonu tamamlayacağız. Hasatla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

“TMO’nun fiyat açıklaması iyi oldu”

Çeltik fiyatları hakkında da, değerlendirmelerde bulunan Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “TMO, geçen yıl fiyatları kasım ayı içerisinde açıklamıştı. Fiyatların geç açıklanması üreticiler açısından sıkıntı yaratmıştı. TMO’nun bu yıl fiyat açıklaması üretici açısından son derece iyi oldu. Girdi maliyetlerimiz yüksek seviyede ve TMO tarafından düşük bir fiyat açıklandı. Fiyatlar, üreticinin beklentisinin altındaydı. Fakat, geçen yıl luna cinsi çeltiğin kilogramı 2,80 TL iken, TMO fiyat açıklamadığı ve alıcı olmadığı için fiyat 2 TL’ye kadar düşmüştü. Bu yıl, TMO fiyat açıklayıp, 2 gün içerisinde hesaplara paraları yatırması nedeniyle, fiyatlar çok fazla düşüş göstermedi. Dolayısıyla, TMO’nun fiyat açıklaması üretici açısından çok yararlı oldu. Üreticiler olarak, gönül isterdi ki, ortalama yüzde 20 değil; enflasyon oranında bir artış yaşanmasını isterdik.”

“İpsala Belediyesi’nin tarlaların fiyatlarını artırması bizleri üzdü”

İpsala Belediyesi’nin çeltik tarlalarını çok yüksek seviyede, ihaleye çıkardığını belirten Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “Geçen yıl, dönümü 580 TL’ye ihaleye çıkartılan tarlalar, bu yıl 790 TL’ye ihaleye çıkartılıyor. Yaklaşık yüzde 37 oranında bir artış yaşandığını görüyoruz. 24 Ekim’de belediye ihaleye çıkartacak. Bu artış, piyasada bir domino etkisi yaratacaktır. Diğer yerlerde de, fiyatlar yükselir. Üreticinin kazanmadığı bir süreçte, İpsala Belediyesi’nin tarlaların fiyatlarını artırması bizleri üzdü ve sıkıntıya soktu. Devlet, ürünümüz için bize yıllık yüzde 20 fiyat farkı veriyor ama İpsala Belediyesi yüzde 37 oranında artış yapıyor. Bu durum bizler için kötü oldu.”

(Haber: Deniz ÇİL- Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —