Tarih: 09.08.2019 09:08

“Çeltik fiyatlarında, yüzde 30 artış bekliyoruz.”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, “Çeltik üreticileri olarak, yüzde 30 oranında bir artış bekliyoruz” dedi

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; TMO’nun 2019 yılında fiyat açıklarken, üreticinin sesine kulak vermesi gerektiğini belirterek, “2019 yılı girdi maliyetleri göz önüne alınırsa, çeltik üreticileri olarak, yüzde 30 oranında bir artış yaşanmasını bekliyoruz.” dedi.

“Ankara’ya gidip, TMO yetkilileriyle görüşeceğiz”

İpsala Ticaret Borsası, İpsala Ziraat Odası, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği, sulama kooperatifleriyle birlikte Kurban Bayramı’ndan sonra bir araya geleceklerini belirten Balcılar, “Bir araya gelen kurumlarla öncelikle maliyet raporlarımızı çıkartacağız. Daha sonra Ankara’ya gidip, TMO yetkilileriyle görüşeceğiz. TMO yetkilileriyle belli aralıklarla görüştüğümde, çeltiğe taban fiyat açıklayacaklarını ifade etti. Ama ne kadar fiyat açıklayacaklarını bilmiyoruz. En son fındık fiyatı açıklanmıştı ve geçen yıla göre, yüzde 17 oranında artış yaşanmıştı. İlerleyen günlerde çeltiğe ne kadar bir fiyat açıklanacağını hep birlikte göreceğiz.” dedi.

“Çeltik üreticileri olarak, yüzde 30 oranında bir artış bekliyoruz”

Sedat Balcılar sözlerini şöyle tamamladı: “TMO’nun 2018 yılında, luna çeşidine ton başına 2 bin 200 TL, Osmancık çeşidine ise, 2 bin 600 TL fiyat açıklamıştı. TMO, 2019 yılı girdi maliyetlerini göz önüne alırsa, çeltik üreticileri olarak, yüzde 30 oranında bir artış yaşanmasını bekliyoruz. Ama TMO’nun üreticiyi dinleyip-dinlemeyeceğini fiyatlar açıklandığında göreceğiz. Gübreye yüzde 100, ilaca yüzde 85-yüzde 90, elektrik ve mazot olmak üzere tüm girdi maliyetlerinde artış yaşandı. 2018 yılına göre, maliyetlerimiz yüzde 40-yüzde 50 oranında arttı. Üreticilerle geçen hafta içerisinde toplandık ve onlarda benzer sorunları gündeme getiriyor. Üretim her geçen gün zorlaşıyor ve üreticinin mağdur edilmemesi isteniyor. Eğer TMO, yüzde 30 oranında değil; yüzde 15-yüzde 17 oranında zam yapılırsa, üretici çalışırken batar.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —