Tarih: 01.12.2017 16:21

Çeltik ekiminde kullanılacak suyun tarifesi 102 TL olarak belirlendi

Facebook Twitter Linked-in

Seçkin Şimşek, Türkiye genelinde, ürün sulama hizmetlerinin, %92'sinin birlikler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, bu anlamda, Hamzadere Sulama Birliği'nin, Türkiye genelindeki 387 birliğin içerisinde 1. olduğunu vurguladı

Hamzadere Sulama Birliği’nin 2017 Yılı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirilirken, 2018 yılı su kullanım hizmet bedellerindeki artış üzerine, "Su kullanım hizmet bedellerini biz belirleyelim" sözlerine, birlik yönetimi, bedellerin Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiği ve kanunen bu bedellerin altına düşülmesinin mümkün olmadığını iletti.

Saat 10.40 sıralarında, DSİ İpsala Şube Müdürlüğü binasında başlayan toplantıya; DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Enver Ongun, DSİ Gözetmeni Recep Çomak, Hamzadere Sulama Birliği Meclis Başkanı Seçkin Şimşek ve Meclis üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını, Seçkin Şimşek yaptı.

Şimşek: "Hem kendi kapımızın önünü hem de diğer tarafı süpürebildiğimizi görüyoruz"

2017 yılının kurak geçmesine rağmen, çeltik hasadının kazasız belasız bir şekilde tamamlandığını kaydeden Şimşek, çeltik ürününün de üreticisine para kazandırdığını söyledi. Hamzadere Sulama Birliği'nin, gittikçe büyüyen bir birlik haline geldiğini ve Sultanköy Sulaması'nın da bünyelerine katılmasıyla daha da büyüdüğünü belirten Seçkin Şimşek, "Sultanköy Sulaması'nı bünyemize katarken karşı çıkanlar ve 'Önce kendi kapımızın önünü süpürelim' diyenler olmuştu. Ancak şimdi baktığımızda, hem kendi kapımızın önünü hem de diğer tarafı süpürebildiğimizi görüyoruz. Şuanda sulama sahalarımız için barajımıza su takviyesi yapıyoruz. İnşallah çok daha iyi çalışmalar yaparak üretime katkımızı devam ettireceğiz." dedi.

"Hamzadere Sulama Birliği, Türkiye genelindeki 387 birliğin içerisinde 1. oldu"

DSİ Gözlemcisi Çomak da, geçen çeltik sezonu nedeniyle, tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, ileriki sezonlar için de başarı temennisini iletti. Birliğin sorumlu olduğu sahanın arttığını kaydeden Recep Çomak, DSİ olarak her zaman birliği destek olmaya devam edeceklerini söyledi. Çomak'ın bu sözlerinin üzerine yeniden söz alan Seçkin Şimşek, Türkiye genelinde, ürün sulama hizmetlerinin, %92'sinin birlikler tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, bu anlamda, Hamzadere Sulama Birliği'nin, Türkiye genelindeki 387 birliğin içerisinde 1. olduğunu vurguladı.

Birliğin, 5. kademeden 4. kademeye geçmesi istendi

Yapılan bu konuşmaların ardından, gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Hamzadere Sulama Birliği'nin 2018 yılı çalışma raporu, birlik personeli Murat Durmuş tarafından okundu. Elektriğin en ucuz olduğu saatler olan 22.00 ile 06.00 saatleri arasında pompaların çalıştırıldığı ve bu sayede en az elektrik gideri olan birlik olduğu bildirilen ve 160-170 milyon metreküp su depolanmasını planlandığı bildirilen çalışma raporu, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 2. maddesi olan su tarifelerinin belirlenmesine geçilmeden, konuyla ilgili görüşler dile getirilirken, Yenikarpuzlu Belediye Başkanı Ufuk Atalay, bir belediye meclisinin, su tarifesini belirleyebildiğini, sulama birliğinin de, masrafları hesaplayarak bu şekilde su tarifesini belirlemesi gerektiğini söyledi ve bu konunun merak edildiğini ifade etti. Bu konuda söz alan birlik personeli İnşaat Mühendisi Abdullah Aşır, su kullanım tarifelerinin Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiğini ve birliklerin bu konuda herhangi bir değişim yapamadığını vurgulayarak, kanunun ilgili maddesinde, "Bakanlar Kurulu Kararı'nın altında olmamak kaydıyla"ibaresinin yer aldığını belirtti ve bu durumun, ancak TBMM tarafından mevzuat değişikliği yapılmasıyla değiştirilebilineceğini söyledi. Bu konuda söz alan bir meclis üyesi ise birliğin şuanda 5. kademeden ücretlendirildiği için fiyatın meclis tarafından belirlenemediğini, ancak 4. kademeye geçilmesi durumunda tarifenin meclis tarafından belirlenebileceğini söyledi. Seçkin Şimşek de, Hamzadere Sulama Birliği'nin hala tam anlamıyla tamamlanmadığını ve sistem kurma işlemlerinin devam ettiğini kaydederek, "Tüm sistemlerimiz oturduğunda bu konu değerlendirilebilir." dedi.

Çeltikte sulama, 92.50 TL'den 102 TL'ye yükseldi

Gündem maddesine geçilmeden önce karşılıklı bu görüş alışverişinin ardından, Murat Durmuş, Hamzadere Sulama Birliği tarafından 2018 yılında işletilecek olan tesislerde uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifesi okundu. Durmuş'un okuduğu tarifeye göre, 2017 yılında 92.50 TL olarak uygulanan çeltik sulaması, 2018 yılında 102 TL olacağı açıklandı. Sulama tarifesinde yer alan ürünler ve su fiyatları şöyle; Hububat 29 TL, fasulye (Tane), çayır-mera 42.50 TL, fasulye (Taze) 50.50 TL, soya 49.50 TL, bostan 42.50 TL, tütün 50.50 TL, anason 34 TL, yer fıstığı 49.50 TL, ayçiçeği 34 TL, haşhaş 32.50 TL, çiçek bahçesi 73 TL, nohut, keten, kenevir, jüt 34 TL, susam 54.50 TL, pamuk, mısır, süpürge otu 67.50 TL, çeltik, şeker kamışı 102 TL, fidan 36 TL, incir 82.50 TL, bağ, aspir 50.50 TL, zeytinlik 65 TL, meyve, şeker pancarı 76.50 TL, çilek, 67.50 TL, süs bitkileri 82.50 TL, narenciye 84.50 TL, sebze 71.50, patates 49.50 TL, soğan ve sarımsak 48 TL, yem bitkileri 54.50 TL, kavak 54.50 TL, sera 82 TL, tav sulaması 22.50 TL.

2018 yılı gelir-gider bütçesi 19 milyon 480 bin TL

Bu maddenin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından, 2018 yılı bütçe kararnamesi görüşüldü. Birlik gelir ve giderlerinin 19 milyon 480 bin TL olduğu bildirildi. Bu madde de oy birliği ile kabul edildi. Toplantı, Denetim Kurulu raporunun oy birliği ile kabul edilmesinin ardından sona erdi. Toplantı sonunda, birliğin, sadece Denetim Kurulu tarafından değil, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından da denetlendiği bildirilirken, Seçkin Şimşek, alınan tüm kararların bölgeye ve üreticilere hayırlı olmasını diledi. Toplantı sonrasında, Meclis üyeleri ile birlikte yemek yendi.

İlker GÜREL Gündemsaros

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —