Tarih: 30.09.2019 08:47

Bugün Sona Eriyor!

Facebook Twitter Linked-in

Sonay CAN

İpsala Gümrük Saymanlık Müdürü Nülüfer Gözen,  15 liralık, eski yurtdışı çıkış harcı pullarının,  gümrük saymanlık müdürlüklerine iade edilebileceği son tarihin 30 Eylül 2019 olduğunu söyledi.

 “PULLAR SADECE GÜMRÜK SAYMANLIK MÜDÜRLÜKLERİNE İADE EDİLEBİLECEK”

Gözen, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,  şöyle dedi:  “15 TL’lik eski yurtdışı çıkış harcı pullarının son iade tarihinin bugün mesai saati sonuna kadardır. Ellerinde eski tip yapışkanlı pul olan vatandaşlar, bunları belirtilen tarihe kadar, sadece gümrük saymanlık müdürlüklerine iade edip, +35 TL ile yenisini alabilecekler.”

“VATANDAŞ YENİ BİR BEKLENTİ İ ÇERİSİNE GİRMESİN”

Eski tip yurtdışı çıkış harcı pullarının iadesi konusunda, 30 Eylül 2019 Pazartesi gününün son olduğunun altını çizen Nülüfer Gözen, “Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için, sürecin uzatılacağı konusunda bir beklenti içerisine girmemesi gerektiğini de vurguladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Bilindiği gibi, eski yurtdışı çıkış harcı pul bedeli, bu yılın haziran ayında,  15 TL’den 50 TL’ye çıkarılmış ve yeni uygulamaya 1 Ağustos 2019 tarihinde başlanmıştı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için de  1 ay süreyle,  yani ağustos ayı sonuna kadar, + 35 TL fark ödenip, gümrük saymanlık müdürlükleri gişelerinde 50 TL’lik pullarla değiştirilebiliyordu. Hala ellerinde, 15 TL’lik eski tip yurtdışı çıkış harcı ve banka dekontu bulunanlar ise, gümrük saymanlık müdürlükleriyle vergi dairelerine bir dilekçeyle başvurarak, eski pulları iade edebiliyor ve iade bedelleri ilgili kurumlarca, banka hesaplarına yatırılıyordu. Son açıklamayla sürecin sonuna gelindiği belirtilerek, 15 TL’lik eski yurtdışı çıkış harcı pullarının, bugünden itibaren artık iade alınmayacağı kesinleşmiş oldu.

BANKA DEKONTLARININ AKIBETİ BELLİ DEĞİL AYRICA DİLEKÇE ZORUNLULUĞU YOK!

Öte yandan, konuyla ilgili olarak,  Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından, 11 Eylül 2019 tarihinde gümrük ve saymanlık müdürlüklerine gönderilen genelde, banka dekontları ile ilgili herhangi bir açıklamanın bulunmadığı gözlendi. Genelgede ayrıca, eski tip yurtdışı çıkış harcı pullarının iadesinde aranan, dilekçe zorunluluğunun da yer almadığı kaydedildi.

 YENİ PULLARIN BİR PARÇASINI GERİ ALINMALI

Öte yandan, konuyla ilgili olarak, üst düzey yetkililer tarafından sosyal medya hesaplarında yapılan bir başka değerlendirmede de, 50 TL’lik yurtdışı çıkış harcı pullarının artık pasaportlara yapıştırılmaya elverişli şekilde üretilmediği, gümrükten çıkış sırasında polisçe damgalandıktan sonra, vatandaşlar tarafından bir parçasının geri alınması önemle vurgulandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —