Tarih: 25.09.2019 09:22

Bayraktar, borç ertelemesine dikkat çekti

Facebook Twitter Linked-in

TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Başkanı Şemsi Bayraktar, Uzunköprü'nün Türkobası Köyü'nde, önceki gün düzenlenen Çeltik Hasadı etkinliğine katılırken, etkinlikte yaptığı konuşmada, çiftçi borçlarının acil ve faizsiz olarak ertelenmesi gerekt

Saat 12.00 sıralarında başlayan etkinliğe; Şemsi Bayraktar'ın yanı sıra, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ il ve ilçe merkezlerinden gelen ziraat odalarının başkanları, yöneticiler ve çok sayıda çiftçi katıldı. Çiçeklerle karşılanan Bayraktar, çeltik üretimi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Çeltik üretiminin, son 10 yılda yüzde 24,8 arttığını dile getiren Şemsi Bayraktar"Çeltik, bol miktarda suya ihtiyaç duyan bir tarım ürünü olduğu için üretimi masrafı ve zor. Son 10 yıla baktığımızda, çeltik ekim alanlarının yüzde 20,7 artışla, 995 bin dekardan 1 milyon 201 bin dekara yükseldiğini görüyoruz. 2008 yılında dekara 757 kilogram olan çeltik verimi, 2011’de 905 kilograma kadar çıktı. 2017 yılında 821 kilogram olan çeltik verimi, geçen yıl verimdeki düşüşle birlikte 782 kilograma indi. Geçen yıl üretimde yüzde 4,4’lük bir artış vardı. Bu seviyede çeltik üretimi ülkemizde hiç görülmedi. Üretimdeki artışa rağmen tüketimdeki hızlı yükselmenin de etkisiyle hala ülke pirinç ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. En son 2018/2019 verilerine göre pirinçte üretim açığımız yüzde 32,8’i bulmaktadır. Sadece 2018 yılında 59 bin 625 ton çeltik, 191 bin 61 ton pirinç, 26 bin 810 ton kahverengi pirinç ithalatı gerçekleştirilmiştir. İthalata 2018 yılında 145 milyon dolar, 10 yılda 1 milyar 667 milyon dolar döviz ödenmiştir." dedi.

"Çiftçilerimiz, borç ertelemesi kararını beklemektedir"

Sözlerinin devamında, iklim şartları iyi geçse de, girdi maliyetlerinin ve faiz oranlarının artması nedeniyle, çiftçilerin ekime borçla başladığını belirten Şemsi Bayraktar"Gübresini, ilacını borçla almış, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artıştan etkilenmiştir. Çiftçilerimiz kredi borcunu ödeyemiyor. Çoğu çiftçimizin ise kredi ödeme vadeleri geçmiştir. Üreticinin bu sezonki kredi borcunun yanı sıra geçen yıldan ertelenen borcu da bulunmaktadır. Tüm borçların bir hasat sezonunda ödenebilmesi mümkün değildir. Çiftçilerimizin borçları, acil ve faizsiz olarak ertelenmelidir. Çiftçilerimiz, borç ertelemesi kararını beklemektedir. Artık yapılan çeltik ithalatı geçmiş yıllardaki kadar ucuz değildir. Üretimin artırılması daha da önemli hale gelmiştir. Çeltik üreticimizin de borcunu ödeyebilmesi için ürün fiyatlarının yaptığı masrafı karşılayacak, borcunu ödeyecek aynı zamanda geçimini sağlayacak düzeyde artırılması oldukça önemlidir. TMO, Salı günü çeltik alım fiyatını açıkladı. Alım fiyatlarındaki yüzde 17,3’lük artış, maliyet artışının gerisinde kalmıştır. Üreticimizin TMO’ya, 3 lira 80 kuruşa satacağı, yüzde 60 randımanla 6 lira 33 kuruşa mal olan baldo pirinç, bugün marketlerde 13-15 liraya satılmaktadır. Yine çiftçimizin TMO’ya 3 lira 5 kuruşa satacağı Osmancık-97 çeşidi pirinç, yüzde 60 randımanla 5 lira 8 kuruşa mal olurken, marketlerde 9-11 liraya fiyat bulmaktadır. Kazananın kim olduğu bellidir. TMO’nun açıkladığı fiyat revize edilmeli, makul bir düzeye yükseltilmelidir." diye konuştu. Bayraktar, yaptığı bu konuşmanın ardından, biçerdöver ile çeltik hasadı yaptı. Program, pilav ayran ikramının ardından sona erdi.

Haber: Haber MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —