Tarih: 29.03.2017 09:04

Balkan Şehitleri Dualarla Anıldı

Facebook Twitter Linked-in

Balkan Savaşları'nda 104 yıl önce şehit düşen askerler, Edirne Sarayiçi’ndeki şehitlikte düzenlenen tören ve yapılan dualarla anıldı. 

Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, T.Ü. Rektörü Erhan Tabakoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün,  İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kamuran Ersan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, Milletvekilleri Erdin Bircan, Rafet Sezen ve muharip gazilerin katılımı ile pehlivan heykellerinin önünden Balkan Şehitliğine kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Balkan Şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı okundu. İl Müftüsü Emrullah Üzüm’ün Balkan Şehitleri için yaptığı dua ve askeri manga tarafından gerçekleştirilen saygı atışı sonrası şehitlik gezilerek anıta karanfiller bırakıldı.

Program; Halk Eğitim Merkezi’nde, Edirne Serhat İMKB Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ‘’Balkan Savaşları’’ gösterisi ve şiir dinletisi ile devam etti.

Günün anlam ve önemine binaen, Bulgar askerleri tarafından evine yağmaya girilmesi ve tablolarının gasp edilmek istenmesine direnirken 26 Mart 1913 günü şehit edilen Ressam Hasan Rıza’nın heykeli Edirne Belediyesi tarafından Lozan Caddesi’nde düzenlenen tören ile açıldı. Törende konuşan Vali Özdemir; ’’Tarihinde birçok savaş gören Edirne, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve kentte farklı inanç ile kültürlerdeki insanlar bir arada yaşamıştır. Bu insanlar düğün ve bayramlarını beraber yapmışlardır. Tarihini, sanatını ve kültürünü kısacası her şeyini beraber gerçekleştirmişlerdir. Bu da gösteriyor ki Edirne, tarih boyunca şu anda da dünyanın ihtiyacı olan- farklı kültürlerin barış içinde yaşadığı bir anlayışın geliştiği kenttir. Onun için bütün dünya şunu iyi bilmelidir ki Edirne’deki bu anlayış eğer dünyaya hâkim olursa savaşlar olmayacak, insanlar daha huzurlu yaşayacaklardır’’ dedi. Konuşmaların ardından Şehit Ressam Hasan Rıza’nın heykelinin açılışı yapıldı.

Program, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü Balkan Kongre Merkezi’nde ‘’Hatıralar Işığında Balkan Savaşları’’ isimli slayt gösterisi ve yapılan konuşmalar ile devam etti. Trakya Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapan Sabri Can Sannav ve ‘’Trakya Üniversitesi Tarih Okulu Topluluğu’’ üyesi Merve İstil’in çalışmaları ile Edirne Muharip Gaziler Derneği tarafından hazırlanan program, Sannav’a takdim edilen plaketin verilmesi ile son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —