Tarih: 11.12.2019 09:03

Balcılar, Çeltikdeki Son Durumu Değerlendirdi

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, yaptığı açıklamada; çeltik fiyatlarının son durumu ile ilgili bilgi verirken, bölgedeki üreticilerin çeltik depoları ve ürün çeşitliliği hakkında da konuştu.

Hasat döneminde 2 bin 700 TL civarında olan çeltik fiyatının bugün 2 bin 900 – 3 bin bandında seyrettiğini kaydederek açıklamasına başlayan Balcılar, “Hasat döneminde 3 bin 500 TL olan Cameo çeltik çeşidinin, bugün 3 bin 800 – 4 bin TL bandında olduğunu görüyoruz. CL31 ve CL33 gibi çeşitler ise hasat döneminde 3 bin 100 TL iken şimdi 3 bin 400 – 3 bin 500 TL civarında. Bunun haricinde çeltik fiyatlarında daha fazla bir hareketlilik görünmüyor. Çeltik fiyatları zaten bu şekilde bekleniyordu. Memleketin durumu belli ve bu yüzden çok yüksek bir beklenti yoktu. Hükümet, işçisine ve memuruna yüzde 4+4 veriyor. Üreticinin de durumu belli. Ancak bu verilen fiyatlar ağlanacak kadar kötü fiyatlar değil. Kısacası bu fiyatlar üreticiyi oldukça memnun etmese de idare ediyor.” dedi.

“Diğer yıllara bakılarak çok farklı bir durum olduğunu söyleyemeyiz”

Sedat Balcılar, üreticilerin çeltik depolarını kullanmaları ile ilgili de bilgi verirken tüm ürününü satmayan üreticilerin, ihtiyaç halinde satabilmeleri için mallarını depolarına koyduklarını belirterek, bölgedeki çeltik veriminin 2019 yılındaki durumu hakkında da şunları söyledi: “Diğer yıllara bakılarak çok farklı bir durum olduğunu söyleyemeyiz. Cameo çeşidi çeltikteki verimin 750-800 kilogram civarında, küçük taneli çeşitlerin ise ortalama 800-850 kilogram civarında seyrettiğini gördük.”

“Çeltik üretiminin maliyeti standarttır”

Çeltikteki tohum çeşitliliğinin her yıl arttığını da dile getiren Balcılar, “Her yıl daha farklı çeltik tohumu çeşitleri meydana çıkıyor. Çeltiğin tüm çeşitlerinde maliyet aynıdır. Maliyet değişikliği sadece baldo türü çeltikte meydana geliyor. Bu da mantar hastalığına yakalanmaması için kullanılan ilaçların maliyetidir. Ancak genel olarak çeltik üretiminin maliyeti standarttır. Üreticilerimiz, arayış içinde oldukları için ürün çeşitliliğine yönelebiliyor. İpsala, çeltiğin başkentidir. En modern ve en iyi teknolojiyi kullanarak tarımın yapıldığı yeri araştırdığınızda İpsala’yı görüyoruz.” şeklinde konuştu.  (Abdullah Çalışkan-Yeni Gazete)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —