Tarih: 23.10.2020 16:29

Balcılar, “Bölgemizde, çeltik hasatı tamamlandı”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; İpsala bölgesinde çeltik hasadının tamamlandığını belirtti.

“Bölgemizde, hasat tamamlandı”

İpsala bölgesinde çeltik hasadının tamamlandığının altını çizerek, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Bölgemizde, bu yıl bazı çeltik çeşitlerinde verim kaybı yaşandı. Özellikle luna cinsi çeltikte geçen yıla göre; yüzde 50 oranında verim kaybı yaşandı. Uzun taneli çeltik çeşitlerinde, geçen yıla göre; yüzde 20 oranında verim kaybı var. Ancak, dövizin yüksek olması nedeniyle, dışarıdan mal getirmek zorlaştı. Üretimin yetmediği süreçte, dışarıdan ürün getireyim olayı artık dünyada kalmadı. Zaman içerisinde her ürün gerçek değerini bulacaktır.”

“TMO’nun açıkladığı fiyatlar üzerinden ürünümüzü satmış olsak, zarar ederdik”

Sedat Balcılar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeltikte ve birçok tarım ürünü gerçek değerini bulmaya başladı. Bölgemizde, verim kayıpları yaşandı ama fiyatların canlı olması nedeniyle, üretici en azından zarar etmeden bu işten çıkıyor. Yoksa, verim düşüklüğünün yaşandığı bu süreçte, TMO’nun açıkladığı fiyatlar üzerinden üretici ürününü satmış olsa, herkes yaptığı işten zarar ederdi.”

“Tarım Kredi Kooperatifi ve Türk Şeker’in piyasaya girmesiyle fiyatlar canlılığını muhafaza etti”

Konuşmasına, “Türkiye’de bu yıl üretilen çeltiğin yüzde 85’i orta taneli, yüzde 15’i de uzun tanelidir.” diyerek, devam eden Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de ekiliş az olduğu için bu yıl uzun taneli çeltikler iyi para etmeye başladı. Yeterince mal çıkmadı ve tüccar ilk etapta, piyasaya girip ürün almadı. Beklemeyi tercih etti. Üretici de, lisanslı depolara ya da kendi depolarına ürünleri koymaya başladı. Hasat edilen ürünlerin yüzde 80’i depolarda muhafaza edilirken; yüzde 20’si satıldı. İpsala bölgesinde Tarım Kredi Kooperatifi ve Türk Şeker’in piyasaya girerek, ürün alımı yaptı. Onların sayesinde, fiyatlar canlılığını muhafaza etti. Sanayici, fiyatların düşmesini ve ucuz ürün almayı hesap ediyordu. Ama kooperatif ve şeker firmasının gelmesiyle birlikte sanayicinin hesabı tutmadı. Onlarda piyasa şartlarına ayak uydurup, ürün almak zorunda kaldılar.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —