Tarih: 21.12.2016 09:02

Alpullu çığlığı!

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 25 Aralık 1925'te temeli atılan ve Cumhuriyet tarihinin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden açılması için sosyal medyada başlatılan kampanyaya beklenen ilginin gösterilmediği gözlen

Trakya'nın dört bir yanında yaşayan vatandaşlar, 2013 yılından itibaren atıl durumda olan Alpullu Şeker Fabrikası'nın yeniden faaliyete geçmesi için dijital imza kampanyası Change.org'da örgütlenerek bir imza kampanyası başlattı. Faal olduğu yıllarda Trakya'nın ekonomisine büyük bir katma değer katan 100 bin ton şeker pancarı ve küspesi üretimi yapabilme kapasitesine sahip fabrikanın açılması için başlatılan imza kampanyasına Trakyalıların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.
Temeli 25 Aralık 1925 tarihinde atılan ve 26 Kasım 1926 tarihinde işletmeye açılan Cumhuriyet tarihinin ilk şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası için Change.org'da başlatılan imza kampanyası beklenen ilgiyi görmedi. Ergene Köşkü'nden, Türkiye'nin ilk golf sahasına, halka açık yüzme havuzu sinema ve tiyatro salonuyla geride kalan yıllarda Trakya'nın kültürel gelişimine kattığı değerin yanı sıra 3 bin kişilik stadyum ve kapalı spor salonu ile de dikkat çeken fabrikanın ve sosyal tesislerinin yeniden hizmete girmesi için sosyal medyada başlatılan imza kampanyasının önümüzdeki günlerde beklenen ilgiyi görmesi bekleniyor.
Fabrikanın tekrar işlevsel hale gelmesinin yanı sıra çiftçinin pancar ekimine özendirilmesi, fabrikanın modernize edilmesi, kantarların açılması ve çiftçiye uygulanan kotanın kaldırılması gibi sorunları da dile getiren konuya duyarlı vatandaşlar, yetkilerden taleplerine yanıt bekliyor. Change.org'da başlatılan imza kampanyasının açıklama kısmında şu ifadeler yer alıyor:
'ELİMİZDEKİ DEĞERE SAHİP ÇIKALIM'
“Alpullu Şeker Fabrikası Trakya'mıza çok büyük bir değer katıyor. Bu fabrikanın bacasının tütmesi demek 100 milyonluk bir katma değerin Trakya'ya girmesi demek. Bu sadece çalışanlar için değil hayvan besicisinden nakliyecisine hatta köy esnafına kadar herkese gelir sağlıyor. Fabrikamız kapandığı takdirde değer elimizden gidecek. Aynı zamanda göç vermeye başlayacağız. Elimizdeki değere sahip çıkalım. 1 dekar pancar 10 dekar çam ormanının sağladığı oksijeni veriyor. Bu hava kirliliğinin de önüne geçilmesi için önemli bir faktör.
Tüm bunların yanında pancar sağlık açısından da hayati önem taşıyor. Doğal pancar şekeri kadar önemli bir şey yoktur. Şeker pancarı yok olduğunda yerine sağlıksız nişasta bazlı şekerler piyasaya sürülmeye başlayacak. Buda bebek mamalarından tutun yediğimiz her şeyde kullanılacak. Bu da yeni doğacak olan nesiller için kanser oranı daha da artacağı anlamına geliyor.
Pancarın bölge için diğer avantajı. İşlenen pancarın % 30'u küspe olarak çıkıyor. Bunun bir kısmı da hayvancılık yapan çiftçimize hibe olarak veriliyor. Üreticiye uygulanan kotalar yüzünden çiftçi pancar ekiminden uzaklaşmış ve 2013 yılında fabrika kapanmıştır. Son üç yıldır fabrikanın açılması için yoğun girişimlerde bulunulmuş 16 bin tonlara düşen pancar üretimi bu çabalarla 2016 yılında 65 bin tona kadar yükselmişti. Yetkililerce 100 bin ton pancar üretimiyle fabrikanın açılacağı ifade edilirken kantarların kapatılma kararı ve 35 bin ton kota uygulaması getirilmesi hayal kırıklığı yaratmıştır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —