Tarih: 15.05.2020 13:01

“2020 yılı çeltik ekim sezonu hayırlı ve bereketli olsun”

Facebook Twitter Linked-in

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Üyesi ve çeltik üreticisi Ahmet Koru yaptığı açıklamada; çeltik ekim sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Üreticiler, hızlı şekilde ekimlerini yapmaya çalışıyor”

Çeltik ekim sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Koru“2020 yılı çeltik ekim sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Bugünlerde herkes hızlı şekilde ekimlerini yapmaya çalışıyor. Ama bu süreç içerisinde yaşanan yağışlar nedeniyle, arazide çalışamadık ve ekilişlerde belli bir gecikme yaşandı. Eğer herhangi bir aksilik yaşanmamış olsaydı, ekimlerde belli bir ilerleme yaşanmış olurdu. Nisan ayında ve mayıs ayının başında havalar soğuk gitti. Çeltik ekiminde, toprak ve su ısısı çok önemlidir. Üreticiler olarak, çok geç kalmış sayılmayız. 1 hafta ya da 10 gün içerisinde ekimlerin büyük ölçüde tamamlanacağını umuyorum.” dedi.

“Girdi fiyatlarında artışlar yaşandı”

Girdi maliyeleri hakkında konuşan Ahmet Koru, sözlerine şöyle devam etti: “Üreticinin girdi kalemlerinden biri olan mazotta belli bir düşüşün yaşandığını görmekteyiz. Mazot fiyatları, geçmiş yıllarda yaşanan artışları göz önüne aldığımızda biraz düşük seviyededir. Ama diğer girdi kalemleri arasında yer alan ilaç, gübre, tohum, elektrik ve su maliyetlerinde artışlar yaşandı. Biz, kaliteli ve en iyi üretimi yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 2020 yılından başlayarak, yeni bir destekleme modeliyle karşı karşıya kalacağız. Puantaj sistemine göre, destekleme modeli olacak. Bu modelin ayrıntıları önümüzdeki günlerde daha net görülecektir.”

“Yerli üretim planlı ve programlı şekilde desteklenmeli”

Corona virüsünün yaşandığı bu süreçte, tarımsal ürünlerin ne kadar stratejik olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Koru, sözlerini şöyle tamamladı: “Yerli üretimin planlı ve programlı şekilde desteklenmesi gerekiyor. Yerli üretici ayakta kalırsa ve para kazanırsa, daha kaliteli, daha iyi üretim yapacaktır. Yerli üretime destek verilirse, kendi kendimize yeten duruma gelir ve gelecek süreçte, rahat bir nefes almış olacağız. Salgında, gıdanın ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, harman zamanına kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan sezonu bitirmeyi temenni ediyoruz.”

(Haber: Nilüfer ÇELİK-Gündemsaros)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —