Tarih: 10.09.2021 08:56

“15 Eylül’de Hasada Başlarız”

Facebook Twitter Linked-in

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar yaptığı açıklamada; çeltik fiyatları ve bölgede yaşanan mantar hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Üreticiler olarak aynı artışın olmasını istedik”

Çeltik fiyatları belirlenmeden önce Ankara’ya heyet olarak, ziyarette bulunduklarını hatırlatarak, sözlerine başlayan Balcılar, şunları söyledi: “Ankara’da görüşmelerde bulunurken fiyat anlamında talebimiz soruldu. Cumhurbaşkanımız, buğday, arpa, yulaf, ve mısıra açıkladıkları fiyatlar, %35-%38 arasında arttı. Çeltik üretiminde maliyetlerin arttığını dile getirerek, üreticiler olarak aynı artışın olmasını istedik. Yetkililerde, ‘biz size aynı fiyatı veremeyiz.’ dediler. Çünkü Anadolu’da bu yıl buğdayın dönümünde 50-150 kilogram arasında verim alındı. O üreticilere katkı olması amacıyla, bu oranda fiyatlar verilmiş. Bölgede kuraklıkla ilgili bir durum olmadığı için o fiyatları verme durumunun söz konusu olmadığı ifade edildi.”

“İpsala ovasında 100 bin dönümlük bölümünde hastalık söz konusu”

İpsala ovasında 210 bin dönüm çeltik ekilişinin olduğunu ifade eden Sedat Balcılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim fiyatlardan ziyade, İpsala ovasında 100 bin dönümlük bölümünde ağır hastalık söz konusu. Mantar hastalığı bölgede görülmeye başlandı. Bölgede, %20-%70 oranında bir hasar yaşandı. Bu sigorta kapsamına da girmiyor. Çıkacak üründe hem verim kaybı var hem de çıkan üründe kalite olmayacak. TMO biz üreticilerden ürün alırken belirlediği kriterler var. TMO, 50 randıman ve üzerini alabileceklerini, bunun altında olması durumunda alamayacaklarını ifade ediyor. Bu bölgede ürünü satmakta ciddi sıkıntılar yaşayacağız. Biz, kalitesi düşük bir ürün çıkacağını tahmin ediyoruz. İnşallah bu konuda yanılırız.”

“2020 yılı çeltik fiyatlarının üzerine %25 oranında fark konuldu”

Bölgedeki çeltik fiyatları hakkında sorulan soruya cevap veren Balcılar “2020 yılı çeltik fiyatlarının üzerine %25 oranında fark konuldu. Bu oranlar biz üreticiler açısından tatmin edici değil. Ama buna da şükür etmemiz lazım. 31 Aralık-30 Nisan tarihleri arasında gümrüklerin sıfırlanması nedeniyle, ülkeye çok fazla ürün girişi oldu. Ülkede, her yer pirinç dolu. Eğer dışarıdan bu kadar mal gelmeseydi, tüccar piyasaya girip malı alırdı. Geçen yıl taban fiyatlar açıklandığında, TMO, luna cinsi çeltiğe 3 bin 200 TL, cameo 4 bin 150 TL fiyat verdiğinde kimsenin umurunda değildi. Çünkü harman geldiğinde tüccarda luna 4 bin 200 TL’den, cameo ise, 6 bin TL’den işlem gördü. TMO’ya geçen yıl 1 kilogram bile mal gitmedi. Ama bu yıl iç piyasa çok dolu olduğu için herkes çıkış noktası olarak, TMO’yu görüyor. Dolayısıyla, fiyatlarda az geliyor. Tüccar piyasaya girmiş olsaydı, TMO’nun üzerinde bir fiyat oluşması lazım. Ama dışarıdan çok fazla ithal ürün geldiği için sıkıntılı bir sezon geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

“15 Eylül’de tarlaya girip hasada başlarız”

Çeltik hasadının ne zaman başlayacağı hakkında da, bilgilendirmede bulunan Sedat Balcılar, sözlerini şöyle tamamladı: “Çeltik üretici olarak, 15 Eylül itibariyle tarlaya girerek hasada başlarız. İlerleyen süreçlerde, hasat oranı artar. Bu yıl, geçen yılki bereketler olmayacak gibi duruyor.”

(Haber: Deniz ÇİL-Gündemsaros)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —