• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87

İstanbul medyasında bir Keşanlı

Gündem 3.05.2021 10:33:11 0
İstanbul medyasında bir Keşanlı

Işıl Çalışkan: Gazeteciliğin kültür sanat alanı tahmin ettiğim gibi tam benlik

***Keşanlı eğitimci ana – babanın başarılı kızı Işıl Çalışkan, İstanbul gazetelerinde yayımlanan yaratıcı röportajlarıyla dikkat çekiyor (Spot)

                               

            Röportaj: Sonay CAN

  O, Keşan’da hiç gazetecilik yapmadığı halde, İstanbul medyasında gerçekleştirdiği başarılı kültür – sanat röportajlarıyla dikkat çekiyor. Keşanlı eğitimci ana – babanın 2 çocuğundan tek kız olan Işıl Çalışkan, sadece taşradan büyükşehirde çalışabilmenin değil, gazetecilik mesleğinin başlıbaşına zor olduğunu bilerek, bu yola çıkmış. Kararlılığını da Karar Gazetesi’nde işe başlayarak kanıtlamış. Bir buçuk yıldır BirGün Gazetesi’nde kültür sanat editörlüğü görevini sürdüren Çalışkan’ın meslek aşkı o kadar büyük ki, arkadaşları onun rüyalarında bile gazeteyi sayıkladığını söylermiş…

Biz de Gazete Saros olarak, bölgemizden yetişmiş, İstanbul medyasında tutunmuş bu başarılı genç kızı daha yakından tanıtmak amacıyla, kendisiyle bir röportaj gerçekleştirdik. Pandemi koşullarında röportajımız, uzaktan gerçekleşti. Biz sorduk, o, yazılı olarak içtenlikle yanıtladı. Işıl Çalışkan kimdir şimdi onu tanıyalım…

            “Arkadaşlarım test çözerken, ben karakalem çizim çalışıyordum”

-“En zor sorudan başladık. İnsanın kendisini anlatması en zoru sanırım. 1990 yılında Keşan’da doğdum. Annem ve babam eğitimci. Bir abim var. Annemle babam ben doğduğumda Gelibolu’nun Bayramiç köyünde görev yapıyorlardı. Bu hayattaki en büyük şanslarımdan biri köyde büyümek oldu. Doğayla ve hayvanlarla iç içeydik. En önemlisi günümüzün en büyük sorunlarından biri olan yapay ilişkilerden uzaktım. Samimiyetin kucağında büyüdüm. 7 yaşıma geldiğimde Keşan’a temelli döndük. Sonrasında ilkokul, ortaokul ve lise yılları birbirini takip etti. İlk ve ortaokulu, Rasim Ergene İlkokulu ve Orta Okulu’nda liseyi ise Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi’nde bitirdim. Matematiği hiçbir zaman sevmediğimden sözelci olacağım ezelden belliydi. Ama sanat vazgeçilmez tutkumdu. Bir köşesinden yakalıyordum illa ki onu. Lise bitmeden resim yeteneğimin öğretmenim tarafından keşfedilmesiyle birlikte Güzel Sanatlar için harıl harıl çalışmaya başlamıştım. Arkadaşlarım test çözerken ben kara kalemle çizim yapıyordum. Zaten ders çalışmayı da pek sevdiğim söylenemezdi (Gülüyor).Öğretmenim benden çok umutluydu ama sınavlarda yedeklerde kalmıştım. Bu serüven böyle son buldu. Gerçi tam olarak son bulduğu söylenemez çünkü şu anda sanatçıların haberlerini yapıyorum. Yine iç içeyim sanatla. Bir ucundan tuttum en nihayetinde.

            “Üniversite hocamın, gazetecilik meslek aşkı bana da geçti”

Işıl Çalışkan’a daha sonra gazetecilik kararının nasıl şekillendiğini soruyoruz. Çalışkan, “Üniversiteye ilk adımım Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ile oldu. Burada bölüm derslerimize giren hocam Nevin Ağır, gazeteciliği seçmemdeki en büyük tetikleyicimdi. Daha önce Hürriyet Gazetesi’nde çalışan hocamın meslek aşkı bana bir şekilde geçmişti. Orada gazeteciliği kafama koymuştum. Yurttaki arkadaşlarım rüyalarımda bile gazeteyi sayıkladığımı söyler (Gülüyor).” diyor.

İstanbul macerası başlıyor…

Çalışkan, İstanbul’da çalışma kararı sürecini kısaca şöyle açıkladı: “Elbette bu gazetecilik isteğinin bana verdiği yetkiyle okulum bitmeden staj girişimlerim başladı. Haber Türk’e staj için kabul edilmiştim. Benden mutlusu yoktu tabii. Yurtta, birlikte kaldığım çok sevdiğim arkadaşım Sevde Şahin bana evini açmıştı. Burada başlayan İstanbul serüvenimin devamı kendiliğinden geldi. Okulumu İstanbul Üniversitesi’nde 4 yıllığa tamamlamak için hak kazandım.”

“Karar Gazetesi’nde kültür – sanat alanında çalışmaya kararlıydım”

Işıl Çalışkan, <Çifte Mutluluk> olarak nitelendirdiği, Karar Gazetesi günlerindeki kariyeri hakkında da şunları söyledi: “Okul ve gazete stajı bir süre birlikte devam etti. Gazeteciliği tahmin ettiğim gibi çok sevmiştim. Okulumu bitirdiğimde artık tam zamanlı bir işe girmenin vakti gelmişti. O zamanlar yeni açılan Karar Gazetesi’ne başvurdum. Görüşmede kültür sanat alanında çalışmak istediğim konusunda çok kararlıydım. Ve olumlu sonuçlandı. Sanatçılarla röportajlar yapmaya başladım. Gazeteciliğin kültür sanat alanı tahmin ettiğim gibi tam benlikti. Bendeki karşılığı çifte kavrulmuş mutluluk oldu (Gülüyor).Elbette zorlukları çoktu. Kalem tutmayı burada öğrendim desem abartı olmaz. Deneyimli gazetecilerin peşini bırakmadım hiç… Böyle hevesli olmam onların da hoşuna gidiyordu. Bana çok destek oldular.”

            “Gazeteciliğin zorlu dönemine denk geldim”

Işıl Çalışkan’la röportajımızın ilerleyen bölümlerinde, taşradan gelip büyükşehir basın camiasında tutunmanın nasıl bir olgu olduğuna değinmesini istiyoruz. Çalışkan, yalnızca taşradan gelmiş olmanın değil basın camiasında tutunmak başlı başına zor olduğunun altını çiziyor. “Ben gazeteciliğin zorlu bir dönemine denk geldim. Günümüzde bu işi yapmak hem maddi hem manevi fedakârlıklar gerektiriyor. Çok istemezsen yolun başında eleniyorsun.” diyor.

            “Daha yolun başındayım!”

BirGünGazetesi’nin kariyerindeki yeri ve önemi konusuna vurgu yaptığımızda Çalışkan, “Daha yolun başındayım. BirGün’le kariyerimin 5’inci yılında tanıştık. 1 buçuk yıldır da BirGün’de editörlük görevimi sürdürüyorum. Her gün sorumluluğumda olan bir sayfa var ve en güzel yanı haberler, röportajlar yapmak.BirGün gibi bir gazetede kültür sanatın nabzını tutmak şahane bir his tabii.”

“BirGün’de sanat haberleri, diğer haberlerden daha az önemsenmiyor”

“Kültür-sanat, politikadan, toplumsal meselelerden, ekonomiden ayrı bir şeymiş gibi değerlendiriliyor mu? Üvey evlat muamelesi görüyor mu?” şeklindeki sorumuza, nokta atışla vurgu yapan Çalışkan, “Ben Türkiye’de kültür sanat gazeteciliği yapılabilecek en iyi yerlerden birinde çalışıyorum.BirGün’de kültür sanat politikadan, ekonomiden daha az önemsenmiyor. Gazeteye ilk girdiğimde yayın koordinatörümüz Yaşar Aydın karakterimi sayfaya özgürce yansıtabileceğimi söylemişti. Ve öyle de oldu” şeklinde görüş belirtiyor

“Kültür – sanatın medyada hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum”

Ardından, “Kültür-sanatın medyada nasıl bir yeri var? Kültür-sanat haberciliği yapmanın zorlukları neler?” şeklindeki sorumuz geliyor.Işıl Çalışkan bu soruya da net bir yanıt vererek, şöyle diyor: “Kültür sanatın medyada hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Kültür sanat haberlerini okuyucuya hakkıyla ulaştıran yayın organı bir elin parmaklarını geçmez. Aşkla bağlı olduğum bu alanda tutunabilmek için fazlaca mücadele verdim. Ve bu kadar işsiz meslektaşım varken şu anda bu işi yapabildiğim için şanslıyım. Sanırım temel zorluk bu işte var olabilmek.”

Kültür sanat faaliyetlerinde yaprak bile kıpırdamadığı pandemi sürecinde gazetecilik…

Röportajda sıra, pandemi sürecine ve bu süreçte gazetecilik yapmanın zorluklarına geliyor. Çalışkan bu zorlu süreci de şöyle açıklıyor: “Ben BirGünGazetesi’nde editörlük yapmaya başladığımda henüz bir ay bile geçmeden ülkemizde korona görüldü. Salgın nedeniyle evlere kapandık. Tüm etkinlikler durdu ve her gün yayınlanması gereken bir gazete sayfası vardı. Kültür sanat dünyasında yaprağın kımıldamadığı zamanlara denk geldi benim serüvenim. En zorundan başlamış oldum, sonrasında diye kaygılanmaya başladım. Haberlerim de kaygılarım yönünde şekillendi. Onların mağduriyetini duyurmalıydım, bir faydam olmalıydı. Bir yılım böyle geçti. Sanılanın aksine çiçek böcek haberleriyle sınırlı değil kültür sanat haberciliği.”

“BirGün Gazetesi, kadın konularına duyarlı bir kurum”

            Her meslekte olduğu gibi gazetecilikte de cinsiyet ayrımına da değinen Işıl Çalışkan; dediğimizde, yanıtı; “Hâlihazırda bir zorluğu olduğunu söyleyemem. BirGün gazetesi yaptığı haberlerden de anlaşılacağı gibi bu konuda duyarlı bir kurum. Hatta kadın sayfasının olduğu bir gazetede çalışıyorum, ne mutlu bana” oluyor.

            “Edindiğim tecrübelerin, yolumu aydınlatacağına inanıyorum”

Işıl Çalışkan son olarak, gelecekle ilgili mesleki planlarını şöyle sıralıyor: “Öncelikle bulunduğum yere sımsıkı tutunuyorum. Buradan edindiğim tecrübelerin yolumu aydınlatacağına inanıyorum. Ülkenin el üstünde tutulması gereken sanatçıları var. Onların mücadelesi bizim mücadelemiz. Özgür basın, özgür bir gelecek umudumuz.”

 


Cumhuriyet 104.Yaşında.

Çeltik Üreticileri Birliği İşe Hızlı Başladı.

Tokatlı, Uzunköprü ve Lalapaşa'da Bilim Söyleşilerine Katıldı.

İl Genel’e Kadın Başkan!

CHP’de Hesaplaşma Zamanı

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Doğayı ve Hayvanları Koruyalım.

Sevgili’den Motorsiklet Fuarı Temennisi

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanlığına Hüseyin Bakan Seçildi.

Silahla Vurulan Kişi Hayatını Kaybetti.

İpsala Köprüsünde Proje Tamam

İpsala Çikolatası Büyük İlgi Gördü

Balcılar, Aday Olmuyor!

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin Mazbatasını Aldı

Şahin Kurtarma Operasyonu

İpsala Bayramlaşıyor...

Cinayet şüphelileri kıskıvrak

Yaralı şahin emin ellerde

Polis Haftası Törenlerle Kutlandı.

BAYRAMDA 3 GÜN EKMEK ÇIKMAYACAK

Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Yapıldı.

Bayraktar,”Bayramlar Müstesna Günlerdir”

Türk Polisi 179. Yaşında

İpsala’da Yerli Tohum Tanıtıldı.

Ayet ve Hadis Ezberleme Yarışmasında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

İpsala’da Akıl ve Zeka Oyunlarında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

Kerman,“Ankara’dan Büyük Destek Alacağız”

”Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi” Patent Aldı.

Yükleniyor

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Meralar Gübreleniyor.

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

"‘Edirne’ye Bir Başka Sevdalıyız"

Edirne’nin Nüfusu Arttı

MEM’de 2. Yarı Yıl Buluşması

İpsala Çikolataları Görücüye Çıktı.

İpsala’da Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Cengiz Engin Akçeşme Köyü Muhtarlığına Aday Oldu

Keşan’da Sayısaldan 3 milyon 289 bin TL kazandı

Yorçu’nun 2.imza günü, 10 Ocak’ta Keşan’da Düzenlenecek.

CHP’de Keşan’ın Belediye Başkan Adayı Özcan Oldu.

Sonay Can’dan 2. kitap:

Keşan’da Dekoratif El Sanatları Ahşap Boyama Süsleme Kursu Yoğun İlgi Görüyor

Geçmiş Olsun Eyüp Abi..

Doğum Gününü Kutladığı Akşamın Sabahı Ölü Bulundu

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Edirne Tarımın Başkenti Olduğunu Gösterdi

Partilerde Liste Çalışmaları Başladı.

B Sınıfı Ehliyetlileri Sevindiren Haber…

Şiddetli fırtına uyarısı

İşte AK Parti’nin ilçe Belediye Başkan Adayları

Türkiye Nüfusu 85 Milyon 372 Bini Geçti

Bu Gece Miraç Kandili

Unutmayacağız!

İpsalaspor Play-Off’ta

YENİ KARPUZLU ŞAHA KALKTI

İl Turnuvasında Dereceye Girdiler.

Mega Genç İle İpsala Yenişemedi.

Galibiyette Rol Oynadı

İpsalaspor Ve Keşan İdmanyurdu Hazırlık Maçı Oynadı

İpsala Spor Salonu Onarılacak, Stada 250 Kişilik Tribün Yapılacak

İpsala Şehir Stadına Tribün Yapılacak, Salonun Zemini Yenilenecek.

İpsala’da Voleybol Turnuvası Düzenlenecek.

İpsala Spor B Grubunda Mücadele Edecek.

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

Erçetin, Uzunköprü’de “Yalan”ı Söyledi.

Dualarımız Meslektaşımız İçin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16