• BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

“Ayçiçeği alım fiyatının dolara endekslenmesi asla kabul edilemez”

İpsala 18.09.2019 08:57:20 0
“Ayçiçeği alım fiyatının dolara endekslenmesi asla kabul edilemez”

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Trakya Bölgesi tüm İl ve İlçe Oda Başkanlarının katılımıyla RSY Otel Meriç Toplantı Salonunda basın açıklaması yapıldı.

Üreticinin zorda olduğuna, Ziraat Bankası ve Tarım Krediye olan borçlarının  5 yıl olacak şekilde faizsiz olarak eşit taksitlere bölünmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi, İpsala Ziraat Odası ve Edirne İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan; “Lisanslı Depoculuk’ta da Üreticinin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını söyledi.  

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi, İpsala Ziraat Odası ve Edirne İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan’ın yaptığı basın açıklamasında, “2018 yılında 1 Milyon 800 bin ton olarak gerçekleşen yağlık Ayçiçeği üretiminin 2019 yılı ilk tahmin sonuçlarına göre % 11 artışla 2 milyon ton olması beklenmektedir. Bu üretim rekor düzeydedir. 2 Milyon ton üretim, ülkemizde bu yıla kadar görülen en yüksek üretim rakamıdır.” Dedi.

“Son 10 yılda ayçiçeği üretimi % 87 oranında artmıştır.”

Her türlü zorluğa rağmen üreticinin üretim yapmaya devam ettiğini belirten Darcan; “”İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ekim alanlarının artması, yağ açığının kapatılması amacıyla yapılan destekler, son yıllarda yaşanan verim artışı, Çukobirlik ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin ayçiçeği alımına başlaması gibi gelişmeler etkili olmuştur. Verim miktarındaki artışın yanında ekim alanlarının artması ayçiçeği üretiminin artmasına neden olmuştur. Son 10 yılda ekim alanları % 26 oranında artarken ayçiçeği verimi % 49 oranında artış göstermiştir. Ekim alanları ve verimdeki artışla birlikte son 10 yılda ayçiçeği üretimi % 87 oranında artmıştır. “ dedi.

Türkiye’de üretilen Yağlı Tohumlu bitkiler içerisinde ayçiçeği payının % 45 olduğuna dikkat çeken Darcan; “Ülkemizde halkın genelde bitkisel yağ olarak ayçiçeğini tercih etmesi ayçiçeğinin önemini arttırmaktadır. Çerezlik tüketimi amaçlı da üretim yapılmaktadır. Yağlık ayçiçeği üretimi ülke genelinde yayılmış olmakla birlikte, üç bölgede yoğunlaşmıştır. Türkiye Ayçiçeği üretiminin % 87 Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Marmara bölgesinde toplam üretimden % 55 oranında pay alırken, İç Anadolu Bölgesi % 21, Karadeniz Bölgesi ise % 11 oranında pay almaktadır. Ayçiçeği üretiminde il düzeyinde de yoğunlaşma vardır. 4 ilde gerçekleşen üretim, toplam üretimin % 60’ını oluşturmaktadır. Bu illerden Tekirdağ toplam üretimin % 19’unu karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Tekirdağ ilini Konya, Edirne ve Kırklareli illeri takip etmektedir.” Dedi.

Bu yıl Ayçiçeği ekiminde hasadına kadar geçen süreçte yağışların yeterli düzeyde gerçekleştiğini ifade eden Darcan; “Ayçiçeği üretiminde geçen yıla göre artış beklenmektedir. Bu beklenti 2019 yılı ilk tahmin sonuçlarına da yansımıştır. Ayçiçeği hasadı ilk olarak Temmuz sayı sonunda Çukurova’da başlamış olup, Ağustos ayı itibarıyla da Marmara  ve diğer bölgelerde de artmıştır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li 8 Ağustos’ta % 40 Yağ oranlı, % 9 rutubetli ve %2-4 yabancı madde içerikli yağlık Ayçiçeği fiyatını 2,5 TL/KG olarak belirlemiştir.

Birliğimizce yapılan çalışma sonucunda ayçiçeğinin 2019 yılı maliyeti 2,46 TL/kg olarak tespit edilmiştir. Açıklanan 2,5 TL/kg fiyat, Birliğimiz tarafından açıklanan maliyetin % 1,6 üzerindedir. Trakya Birlik ve Tarım Kredi Kooperatifi  bu fiyattan alıma başlamıştır. Ancak bilindiği üzere gümrük vergi oranları üreticimizi korumaya yetmemektedir. Dolar kuru yüksekliği nedeniyle yapılan ithalat maliyeti de 2.500 Ton/TL seviyesinde idi.

“Doların daha da gerilemesi durumunda bu fiyat daha da gerileyecek mi?”

Ancak Ayçiçeğimiz  haftadan itibaren dolar kurunda görülen gerileme ayçiçeği fiyatına yansımış ve piyasada fiyatlar 2.200 Ton/TL’ye kadar gerilemiştir. Doların daha da gerilemesi durumunda bu fiyat daha da gerileyecek mi?   Bu kabul edilir bir durum değildir. Trakya Birlik  2.500 Ton/TL’ye ürün almaya devam ediyor. Sonuçta ne olacak?

Üretici ürününü piyasaya değil, Trakya Birlik’e teslim edecek ve piyasada yağ fiyatlarının ithal ürünle düşmesi durumunda Trakya Birlik zarar edecek. Bu durumdan hem üretici hem de Trakya Birlik zarar görecek. Hasat döneminde bu tür ani değişimlere karşı hızlı önlemler alınmalıdır. Gümrük vergi oranı piyasayı koruyamıyor ise referans fiyatlar arttırılarak, düşük fiyatlı ürün ithalatı engellenmelidir. Bu nedenledir ki ayçiçeğinde referans fiyat üreticilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Geçmiş yıllardaki uygulamalara bakıldığında 800 dolar/Ton’a kadar çıkarılan referans fiyat üreticilerimiz tarafından yerinde bir karar olarak değerlendirilmiştir. Bu yılda da 450 dolar/Ton olan referans fiyatın 700 dolar/Tona yükseltilmesini bekliyoruz. Bu ton başına alınana verginin 90 dolardan  140 dolar seviyesine çıkartılması demektir. Gelen ithal ürün maliyetinin ton başına 50 dolar artması iç piyasa fiyatlarının gerilemesini engelleyecektir. Ayrıca, 31 Ocak 2020 tarihinde gümrük vergi oranı % 27’den  % 13’e indirilecektir. Bu kararda yeniden gözden geçirilerek ayçiçeği vergi oranlarının düşürülmesi önlenmelidir.  2017 yılında yağlı tohum, Bitkisel yağ ve bunların küspelerinin işlenmesi sonucu arta kalan küspelerinin ithalatı için ödenen döviz miktarı 3,2 milyar dolar iken 2018 yılında bu rakam % 9,4 düşüşle 2,9 milyar dolara gerilemiştir. Artan üretimle birlikte, ithalata duyulan ihtiyaç fazlası da azalacaktır. Üreticilerimizin bir sonraki sezonda üretime devam edebilmesinin sağlanması, üretimin cazip hale gelmesi bakımından fiyat düşüşleri önlenmelidir.

Üreticilerimizin alın terinin karşılığını alması, hem üreticilerimizin hem ülkemizin kazançlı çıkması en büyük temennimizdir. Bu duydu ve düşüncelerle ayçiçeği üreticilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi. 

“Lisanslı Depoculukta Sıkıntı Büyük”

Lisanslı depoculukta yaşanan önemli sıkıntılara da değinen Darcan; “Lisanslı depoya ürün teslim eden üreticilerimiz % 75’ini Ziraat Bankasından ürününü teminat olarak gösterip kredi şeklinde geri alabiliyordu.  Yalnız kredi borcu olanlar bunların dışında tutuluyor. Ziraat Bankasından  şöyle deniyor; “Bunu almanız için mevcut  kredilerinizi kapatmalısınız.” Zaten üretici zor durumda. Ürünü satmadan kredisini nasıl kapatacak? Bu konuyu hükümetimizin bilmesini ve bu konuda tedbir almasını istiyoruz.  

“Üreticinin Borcu 5 yıl faizsiz olarak eşit taksitlere bölünsün”

Neredeyse Ziraat Bankasına Borcu olmayan Çiftçinin olmadığını söyleyen Darcan; “ Tarım Kredi ve Ziraat Bankasına çiftçimizin hemen hemen tamamı borçludur. Bizim talebimiz;  Genelde Borç ertelemesi belli bir faiz karşılığında yapılıyor. Üreticimiz bu yıl borcunu erteledi.  % 23 te faiz aldı. Bir sonraki yıla çıkaracağı ürün zaten aynı olacak. Bir daha ki yıla girmesi için tekrar kredi kullanıyor. Biz şunu söylüyoruz. Üreticimizin borcu 5 yıl faizsiz olarak eşit taksitlere bölünsün.  Bu şekilde üreticimiz bir nebze de olsa rahat bir nefes almış olacaktır.” dedi.


Balcılar, Aday Olmuyor!

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin Mazbatasını Aldı

Şahin Kurtarma Operasyonu

İpsala Bayramlaşıyor...

Cinayet şüphelileri kıskıvrak

Yaralı şahin emin ellerde

Polis Haftası Törenlerle Kutlandı.

BAYRAMDA 3 GÜN EKMEK ÇIKMAYACAK

Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Yapıldı.

Bayraktar,”Bayramlar Müstesna Günlerdir”

Türk Polisi 179. Yaşında

İpsala’da Yerli Tohum Tanıtıldı.

Ayet ve Hadis Ezberleme Yarışmasında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

İpsala’da Akıl ve Zeka Oyunlarında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

Kerman,“Ankara’dan Büyük Destek Alacağız”

”Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi” Patent Aldı.

Ünsal, ”İpsala Sevdamız Hiçbir Zaman Bitmeyecek”

İşte Yeni Muhtarlar.

Kerman, “Herkesin Başkanı Olacağım”

Belediye Meclisi Belli Oldu.

İl Genel Meclisinde 2 CHP 1 AK Parti

Gümrük Kapısı’ndan Çıkış Yapacaklara Uyarıda Bulunuldu.

Aksal,“Sonuçlardan Ders Alacağız”

İba’dan Teşekkür

Kerman,”İpsala’nın 5 Yılı Ziyan Olmasın”

İlkdoğmuş,”Köylerin Sorunlarını Biliyoruz”

İpsala’da 21.304 Seçmen Oy Kullanılacak.

Sevgili,”2024 Yılı Fabrikaların Temel Atma Yılı Olacak”

Yükleniyor

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Meralar Gübreleniyor.

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

"‘Edirne’ye Bir Başka Sevdalıyız"

Edirne’nin Nüfusu Arttı

MEM’de 2. Yarı Yıl Buluşması

İpsala Çikolataları Görücüye Çıktı.

İpsala’da Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

Mert Soylu, ‘Turkuaz Kart’ını Teslim Aldı

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Cengiz Engin Akçeşme Köyü Muhtarlığına Aday Oldu

Keşan’da Sayısaldan 3 milyon 289 bin TL kazandı

Yorçu’nun 2.imza günü, 10 Ocak’ta Keşan’da Düzenlenecek.

CHP’de Keşan’ın Belediye Başkan Adayı Özcan Oldu.

Sonay Can’dan 2. kitap:

Keşan’da Dekoratif El Sanatları Ahşap Boyama Süsleme Kursu Yoğun İlgi Görüyor

Geçmiş Olsun Eyüp Abi..

Doğum Gününü Kutladığı Akşamın Sabahı Ölü Bulundu

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Edirne Tarımın Başkenti Olduğunu Gösterdi

Partilerde Liste Çalışmaları Başladı.

B Sınıfı Ehliyetlileri Sevindiren Haber…

Şiddetli fırtına uyarısı

İşte AK Parti’nin ilçe Belediye Başkan Adayları

Türkiye Nüfusu 85 Milyon 372 Bini Geçti

Bu Gece Miraç Kandili

Unutmayacağız!

İpsalaspor Play-Off’ta

YENİ KARPUZLU ŞAHA KALKTI

İl Turnuvasında Dereceye Girdiler.

Mega Genç İle İpsala Yenişemedi.

Galibiyette Rol Oynadı

İpsalaspor Ve Keşan İdmanyurdu Hazırlık Maçı Oynadı

İpsala Spor Salonu Onarılacak, Stada 250 Kişilik Tribün Yapılacak

İpsala Şehir Stadına Tribün Yapılacak, Salonun Zemini Yenilenecek.

İpsala’da Voleybol Turnuvası Düzenlenecek.

İpsala Spor B Grubunda Mücadele Edecek.

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

Erçetin, Uzunköprü’de “Yalan”ı Söyledi.

Dualarımız Meslektaşımız İçin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16