• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,60% 0,27
  • EURO

    34,77% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2410,39% -0,91
  • Ç. ALTIN

    3997,01% -1,87

HAYIRLI OLSUN

İpsala 18.04.2018 17:08:40 0
HAYIRLI OLSUN

Üreticiyi rahatlatacak Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin temeli İpsala’da atıldı

Bölge üreticisine büyük katkı sağlayacak olan Lisanslı Depoculuk Sistemi ve yaklaşık bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan Petek Tekstil Fabrikası’nın inşaat temeli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in da katılımıyla dün İpsala’da düzenlenen törenle atıldı.

Saat 15.00 sıralarında, İpsala- Keşan yolu Kumdere Köyü sapağı yakınlarındaki Lisanslı Depoculuk inşaat alanında başlayan törene; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp, AK Parti Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe, İpsala Kaymakamı Ali Uysal, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, siyasi parti temsilcileri, oda ve borsaların yönetim kurulu üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, TMO bölge müdürleri ve temsilcileri, Trakya Kalkınma Ajansı temsilcileri, üreticiler ve davetliler katıldı.

Kerman: “Türkiye’de ilk defa bir belediye ‘Lisanslı Depoculuk’ yapıyor”

Törende ilk olarak konuşan İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek şunları söyledi: “İhalelerini yaparak, yağmur, çamur, soğuk demeden kısa bir zaman içerisinde inşaatımızı ilerlettik. Bunu yaparken aynı zamanda belediyemize ait olan arsamızı Petek Tekstil’in değerli yöneticilerine vererek, burada güzel bir yatırım yapmalarını sağladık. İlçemiz, hak ettiği ve uzun zamandan beri beklediği yere yavaş yavaş geliyor. Tabi bunlar yetmez. Allah’ın izniyle bölgemiz çiftçisine temelini atmak üzere bulunduğumuz alanda 20 bin tonluk Lisanslı Depoculuk’un ruhsatını Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi’den aldık. Daha sonra, yaptığımız ziyarette ‘Burada değişiklik yapalım. Bu depo bize yetmeyecek’ dedik. Proje değişikliği yaparak, lisansını alalım ve 20 bin tonu 30 bin tona çıkarmak için destek bekliyoruz. Şunu gururla söylüyorum; Türkiye’de ilk defa bir belediye ‘Lisanslı Depoculuk’ yapıyor. Bu depoyu ilçemize kazandırmanın mutluluğu ve huzuru içerisindeyiz. Bu tür yapılan tesisler, kısa bir zaman içerisinde değerli üreticilerimize çok büyük destekler verecek. Ben ürünümü hemen satmak istemiyorum, gelecekte bu ürünler para yapacak’ gibi düşünen üreticilerimiz, bu depolara ürünlerini emanet edecek. Buralardan alacakları belgeler ile bankalardan maliyetinin biraz daha üstünde krediler kullanarak, nakit ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Buna bir önder olarak, bunu ilk defa yapmaktan gurur duyuyorum.”

“Petek Tekstil Fabrikası, yaklaşık 100 ülkeye İpsala’dan ihracat yapacak”

Kerman, konuşmasının devamında, “Lisanslı Depoculuk inşaatının hemen yanında bulunacak olan ve 3 ay gibi bir süre sonra açılışını yapacağımız Petek Tekstil Fabrikası da yaklaşık 100 ülkeye İpsala’dan ihracat yapacak. İpsalalarımız bununla gurur duymalıdır. Malatya’dan İstanbul’a gelmiş ve yatırım yapmak için buraları tercih eden bu fabrikanın yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Bölgemizdeki işsizliği karşılayacak bir kapasitede fabrika yapıyorlar. Ayrıca kendilerinden aldığım söz ile ‘Biz buraya gelirsek, bizden sonra 20 yatırımcı daha bu bölgeye gelecek’ dediler. Ben bu müjdeli haberi alınca çok mutlu oldum.” dedi.

“OSB de ilçemize gelirse en az 100 fabrika daha buraya gelecektir”

İpsala’ya Organize Sanayi Bölgesi getirilmesi için Bakan Yardımcısı Daniş’den her türlü yardım ve desteğin verileceği sözünü aldığının altını çizen Mehmet Kerman“Seçilmeden önce 3 fabrikanın sözünü vermiştik. Ancak şuanda 3 değil 4 taneyi bitirmek üzereyiz. İnşallah OSB de ilçemize gelirse en az 100 fabrika daha buraya gelecektir. Aslında buradaki konumuz Lisanslı Depoculuk ve Petek Tekstil Fabrikası’nın temelinin atılması. Bunun dışında artık ihale aşamasına getirdiğimiz sıcak su kaplıcalarını da aramaya başlayacağız. Noktaları belli. Sondaj çalışmaları için kısa bir zaman sonra sayın İl Başkanımın desteği ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun da desteğini alarak, ilçemizde sıcak suyu yeryüzüne çıkaracağız. Ayrıca ilçemize sağlık turizmi ve seracılığı da geliştireceğiz. İlçemizde her geçen gün güzellikler olacak. 3’üncü toplu konut projesini de İpsalamıza getireceğiz. Bizler durmadan, yorulmadan çalışıyoruz. Güzel işler yaptıkça bütün yorgunluğumuz gidiyor. Yapılan bu tesislerimizin ilçemize, ülkemize, vatana millete hayırlar getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Soyalp: “Hasat dönemlerinde uzun kuyrukların oluşmasına son verildi”

Kerman’ın ardından konuşan TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp“20 bin tonluk lisanslı depoculuk tesisinin temelini atıyoruz. 1938 yılında buğday üreticilerine destek olmak ve piyasaları düzenlemek amacıyla, kurulan TMO değişen şartlar içerisinde arpa, çavdar, yulaf, mısır ve çeltik gibi ürünlerin yanı sıra; bakanlar kurulunun kararıyla değişik ürünlerde de görevlendirildi. Bu görevi yaparken birçok zorlukla karşılaşıldı ancak, TMO’nun kurumsal bilgisi ve deneyimle personeliyle tüm bunların üstesinden gelmiştir. TMO hububat başta olmak üzere, görevlendirildiği tarım ürünleriyle ilgili olarak, iç ve dış piyasaları yakından takip etmektedir. Bu ürünlerin alım ve satım işlerini yapmaktadır. Gerektiğinde, ithalat ve ihracat yaparak, piyasaların sağlıklı işleyişini temin etmektedir. TMO olarak, emanet alım, randevulu alım, kaliteye dayalı alım ve 4 milyon tonu geçen önemli uygulamalarla ülkemiz hububat uygulamalarına yön verilmiştir. Kaliteye dayalı alım sistemiyle birlikte, buğdayın kalitesi ön plana çıkmıştır. Kaliteli ürün daha değerli hale gelmiştir. Randevulu sistemle birlikte, hasat dönemlerinde uzun kuyrukların oluşmasına son verilmiştir.” dedi.

“Alım garantisi vereceğiz”

Lisanslı depoculuk hamlesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Soyalp, şöyle devam etti: “2011 yılından bu yana lisanslı depolar üzerinden alım yapıyoruz. Özellikle 2016 ve 2017 yıllarında lisanslı depolar aracılığıyla, elektronik senet üzerinden alım yapıyoruz. 2016 yılında 222 bin ton, 2017 yılında ise, 335 bin ton alım yaptık. TMO olarak, buradaki depoya alım garantisi vereceğiz.”

“Lisanslı depoculuğun faydaları…”

Lisanslı depoculuğun faydaları hakkında bilgi veren Cihan Soyalp, sözlerini şöyle tamamladı: “Üretici, ürününü getirip lisanslı depoya koyduğunda ilk 6 ay, 6 TL/ton destek veriyor. Lisanslı depolarda ürünler 24 ay tutulabiliyor. Bundan ötürü de, geri kalan 18 ayda, 3 TL/ton destek verilecek. Hatta, üreticilerin lisanslı depolara getirdiği ürün için ton başına 25 TL destek veriliyor. Kısacası, lisanslı depolar üreticilerimiz açısından çok faydalı olacak. Bölgemiz açısından hayırlı olmasını diliyorum.”

Uysal: “150 bin tonun üzerinde çeltiğin hasat edildiği bir yerde çalışmak benim için bir keyiftir”

Soyalp’in ardından konuşan İpsala Kaymakamı Ali Uysal da, şunları ifade etti: “Bugün İpsala’mızda tarihi bir an yaşıyoruz. Ben İpsala ve ülkem adına çok mutluyum. Her iki tesisinde İpsala’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Mücadele ruhuyla öne çıkan değerli başkanımız Mehmet Kerman’ı vermiş olduğu emeklerden dolayı yürekten kutluyorum. 1 yılı aşkın süredir Kaymakam olarak çalıştığım İpsala’da, görev yapmak benim için bir zorunluluk değil, bir ayrıcalık, onur ve şereftir. Çünkü İpsala’nın çok bilinçli, dünya çapındaki yenilikleri ve teknolojiyi takip eden bir çiftçi kitlesi var. 150 bin tonun üzerinde çeltiğin hasat edildiği bir yerde çalışmak benim için bir keyiftir.”   

Törende daha sonra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Daniş söz aldı.

Daniş: “Birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor”

İpsala’nın tarımsal faaliyetlerde, ticarette ve belediye hizmetlerinde çok üst seviye bir çalışmanın yürütüldüğünün altını çizen Daniş, şunları söyledi: “İpsala gibi küçük ilçelerimizde belli hizmetlerin bir noktaya gelebilmesi için birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Bugün yapılan hizmetlerin sebebi, İpsala’da çok yoğun ve iyi bir tarımın yapılabilmesidir. Türkiye’deki çeltik üretiminin yüzde 20’sini İpsala’daki üreticilerimiz üretmektedir. 330 bin tonlarda olan çeltik üretimi, son 15 yıl içerisinde 900 bin tonlara geldiyse, bunda en büyük pay, İpsalalı üreticilerimizindir.”

“Seracılık üretimi yapılabilir”

Mehmet Daniş, sözlerine şöyle devam etti: “İpsala’da çok iyi çeltik üretimi yapıyoruz. Ama üretimimizi çeşitlendirebiliriz. Katma değeri daha yüksek ürünlerde üretebiliriz. Bunlardan biri de, seracılıktır. Seracılık üretimi, doğru şekilde yapıldığında birim başına ciddi geliri olan bir uğraştır. Yüksek derece seracılık üretimi yapabileceğini düşünüyorum. Eğer İpsala’ya bunu kazandırabilirsek, bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu çalışmanın bölgenin gelirini artıracağına inanıyorum.”

“Türkiye genelinde böyle bir yatırımı yapan tek belediye, İpsala’dır”

Lisanslı depoculuğun üreticiler açısından son derece önemli olduğuna kayıt düşen Daniş, şunları söyledi: “Sermaye, ürünün en bol olduğu dönemde ucuza almaya çalışır. Üreticilerin en büyük sorunlarından biri budur. Lisanslı depoculuk sayesinde, üretici ürününü sermaye istediği zaman değil; biz istediğimiz zaman satmasını sağlayacaktır. Ürününüzü lisanslı depolara koyduğunuzda, ilk 6 ay 6 TL destek verilecek. Üreticimiz, ürününü depolasın ve piyasalara baksın, satmak isterse satar, satmak istemezse depoya koyar. Depoya koyduğu ürün karşılığında, elektronik ürün senedi alıyor ve bununla birlikte bankaya gittiğinde istediği zaman paraya çevirebilecek. Geri kalan 18 ay içinde 3 TL/ton verilecek. Bunun yanı sıra; ürünün depoya getirilmesi nedeniyle, ton başına 25 TL destek verilecek. Böylece, üretici ürettiği ürünü dilediği zaman ve dilediği kadar satabilme imkanı veriyor. Türkiye genelinde böyle bir yatırımı yapan tek belediye, İpsala’dır. İpsala Belediyesi tarafından bugün 20 bin ton olarak yapılıyor ancak, yakın zaman içerisinde 30 bin tona çıkartılacağına inanıyorum.”

“Türkiye, tarımsal gayri milli hasıla da Avrupa birincisidir”

Türkiye olarak, ciddi bir tarımsal üretimin yapıldığına vurgu yapan Mehmet Daniş“Türkiye, tarımsal gayri milli hasıla anlamında, Avrupa’nın birinci konumundadır. 2000’li yıllarda, 24 milyar-25 milyar dolar olan tarım gelirimiz, 51 milyar dolara çıkmış durumda. Avrupa’nın dördüncüsüydük ama şuanda birincisiyiz. Dünya’da ise, bazı yıllarda dokuzuncu bazı yıllarda yedincisiyiz. Ama yeterli görmüyoruz. Üreticimizin üretimden daha fazla refah payı almasını istiyoruz. İpsala bölgesinde, çeltik üretimini yüzde 150 arttırıldığını görmekteyiz. Ayçiçeği üretimini ülkemizde yüzde 130 artırdık. Sebze ve meyvede benzer durumlar yaşanmıştır. Şimdi ki, hedefimiz depoculuk ve tarımsal sanayi gibi ürünlerimizin katma değerinin bölgemizde kalabilmesidir. Üreticilerimizin desteklemelerden yararlanmasını istiyoruz. Bölge olarak, daha fazla hayvancılık yapılmalı. Bu konuda gerekli desteklemeler yapılacaktır.” dedi.

“Üreticimizin hizmetindeyiz”

Daniş, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler, her zaman üreticimizin hizmetindeyiz. Tarım topraklarının bölünmemesi için adımlar attık. Topraklarımızın, tarım dışına çıkmasını istemiyoruz. Çünkü toprak, gelecektir. Bundan ötürü de, tarım topraklarına sahip çıkmamız gerekiyor. Gelecekte gıda güvenliği açısından bağımsız olmayan ülkelerin milli güvenlikleri tehlikede olacaktır. Bunun sinyalleri verilmeye başlandı. Tarım topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Topraklarımızı gelecek nesillere iyi şekilde bırakmalıyız.”

“İpsala, yakın zaman içerisinde bölgenin parlayan yıldızı konumuna gelecek”

Mehmet Daniş sözlerini şöyle tamamladı: “İpsala tarım ve belediyecilik faaliyetleri anlamında iyi durumda. İpsala’nın yakın zaman içerisinde bölgenin parlayan yıldızı konumuna geleceğine inanıyorum. Termal kaynaklarından yeteri kadar faydalanmamız durumunda, sağlık turizmini de İpsala’ya kazandırmış olacağız.”

Temel atma töreni gerçekleştirildi

Konuşmaların ardından İpsala’ya kazandırılan Lisanslı Depoculuk ve Petek Tekstil Fabrikası’nın bölgeye hayırlı olması için kurdele kesilirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcı Mehmet Daniş’in önderliğinde inşaat butonuna basıldı.

Tören, pilav-ayran ikramının ardından sona erdi.

(Fevzi Can DİREK)

 


Cumhuriyet 104.Yaşında.

Çeltik Üreticileri Birliği İşe Hızlı Başladı.

Tokatlı, Uzunköprü ve Lalapaşa'da Bilim Söyleşilerine Katıldı.

İl Genel’e Kadın Başkan!

CHP’de Hesaplaşma Zamanı

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Doğayı ve Hayvanları Koruyalım.

Sevgili’den Motorsiklet Fuarı Temennisi

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanlığına Hüseyin Bakan Seçildi.

Silahla Vurulan Kişi Hayatını Kaybetti.

İpsala Köprüsünde Proje Tamam

İpsala Çikolatası Büyük İlgi Gördü

Balcılar, Aday Olmuyor!

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin Mazbatasını Aldı

Şahin Kurtarma Operasyonu

İpsala Bayramlaşıyor...

Cinayet şüphelileri kıskıvrak

Yaralı şahin emin ellerde

Polis Haftası Törenlerle Kutlandı.

BAYRAMDA 3 GÜN EKMEK ÇIKMAYACAK

Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Yapıldı.

Bayraktar,”Bayramlar Müstesna Günlerdir”

Türk Polisi 179. Yaşında

İpsala’da Yerli Tohum Tanıtıldı.

Ayet ve Hadis Ezberleme Yarışmasında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

İpsala’da Akıl ve Zeka Oyunlarında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

Kerman,“Ankara’dan Büyük Destek Alacağız”

”Raya Montajlı Tümleşik Asansör Tahrik Sistemi” Patent Aldı.

Yükleniyor

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Meralar Gübreleniyor.

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

"‘Edirne’ye Bir Başka Sevdalıyız"

Edirne’nin Nüfusu Arttı

MEM’de 2. Yarı Yıl Buluşması

İpsala Çikolataları Görücüye Çıktı.

İpsala’da Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Cengiz Engin Akçeşme Köyü Muhtarlığına Aday Oldu

Keşan’da Sayısaldan 3 milyon 289 bin TL kazandı

Yorçu’nun 2.imza günü, 10 Ocak’ta Keşan’da Düzenlenecek.

CHP’de Keşan’ın Belediye Başkan Adayı Özcan Oldu.

Sonay Can’dan 2. kitap:

Keşan’da Dekoratif El Sanatları Ahşap Boyama Süsleme Kursu Yoğun İlgi Görüyor

Geçmiş Olsun Eyüp Abi..

Doğum Gününü Kutladığı Akşamın Sabahı Ölü Bulundu

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Edirne Tarımın Başkenti Olduğunu Gösterdi

Partilerde Liste Çalışmaları Başladı.

B Sınıfı Ehliyetlileri Sevindiren Haber…

Şiddetli fırtına uyarısı

İşte AK Parti’nin ilçe Belediye Başkan Adayları

Türkiye Nüfusu 85 Milyon 372 Bini Geçti

Bu Gece Miraç Kandili

Unutmayacağız!

İpsalaspor Play-Off’ta

YENİ KARPUZLU ŞAHA KALKTI

İl Turnuvasında Dereceye Girdiler.

Mega Genç İle İpsala Yenişemedi.

Galibiyette Rol Oynadı

İpsalaspor Ve Keşan İdmanyurdu Hazırlık Maçı Oynadı

İpsala Spor Salonu Onarılacak, Stada 250 Kişilik Tribün Yapılacak

İpsala Şehir Stadına Tribün Yapılacak, Salonun Zemini Yenilenecek.

İpsala’da Voleybol Turnuvası Düzenlenecek.

İpsala Spor B Grubunda Mücadele Edecek.

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

Erçetin, Uzunköprü’de “Yalan”ı Söyledi.

Dualarımız Meslektaşımız İçin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16