• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,53% -0,04
  • EURO

    34,79% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2439,98% 0,42
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61

Darcan: “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız”

İpsala 21.03.2018 15:33:01 0
Darcan: “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, yaptığı açıklamada; Alpullu Şeker Fabrikası ve diğer şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduğunu kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Darcan, yaptığı açıklamada; Alpullu Şeker Fabrikası ve diğer şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olduğunu kaydetti.

“Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi…”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunarak, sözlerine başlayan Darcan, şunları söyledi: “Şeker Kurumu 24 Aralık 2017 Tarih itibariyle hazırlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Şeker Kurumu başka işleme gerek kalmaksızın kapatılmasından dolayı Kurumun görev ve sorumlulukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktarıldı. Özelleştirme Yüksek Kurulumunun (Ö.Y.K) 21.11.2016 tarihli ve 2016/67 Sayılı kararı ile Türk Şeker'in Özelleştirme işlemlerinin 31.12.2018 tarihine kadar tamamlanması kararı verilmişti. En son verilen bu karar doğrultusunda Türk Şeker’e ait, içinde Alpullu Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu 25 fabrikanın 14’ü özelleştirme ile ilgili ihale detayları 20.02.2018 tarihinde yayınlanmış olup Alpullu Şeker Fabrikası için son teklif verme tarihi 18.04.2018 olarak belirlenmiştir. Fabrika çalışanlarıyla yaptığımız görüşmelerde Alpullu Şeker Fabrikasının Pancar işleme kapasitesinin pancar üretimiyle birlikte 200 bin ton olarak hedeflendiği pancardan elde edilen küspenin de paketleme yöntemiyle üreticilere ve hayvancılık yapan işletmelere verileceği planlandığı ancak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu özelleştirme kararından sonra fabrikaların bakım, onarım ve yedek parça imalatlarını yapan her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Eskişehir, Ankara, Afyon, Erzincan, Turhal'da bulunan makine atölyelerinin, fabrikaların satış kararı verildiğinden dolayı Alpullu Şeker Fabrikası’nın da 2018 yılı bakım, tamir, imalat, revize gibi işlerinin belirsizliğini koruduğunu ifade etmişlerdir.”

“Alpullu’nun kapılarını yeniden açması

pancar üreticilerimizi memnun etmişti”

Açıklamasına, “Alpullu Şeker Fabrikası, Trakya’nın önemli bir değeridir.” diyerek, devam eden Hüseyin Darcan, şöyle devam etti: “İlimizin hatta Trakya’nın önemli bir değeri olan ve çok geniş iş, üretim sahası sağlayan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan, uygulanan yanlış tarım politikalarına bağlı olarak 2013'teTrakya'da çiftçilerin pancar yerine başka ürünlere yönelmesi nedeniyle üretimine ara vermek zorunda kalan Alpullu Şeker Fabrikası, 104 köyden bin 200 çiftçinin 19 bin dekarlık alanda 126 bin ton pancar üretimi gerçekleştirerek fabrikanın 4 yıl aradan sonra 15 Eylül 2017 Cuma günü fabrikanın dumanı tütmüştür. Trakya çiftçisine kapılarını yeniden açması pancar üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.” şeklinde konuştu.

“Fabrikanın bacasının tütmesi, Trakya’ya

önemli bir katma değerin girmesi demektir”

Alpullu Şeker Fabrikası’nın, ilk şeker üreten Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşayan en büyük tarihi olduğunun altını çizen Darcan, şunları söyledi: “Ergene Köşkü’nden, Türkiye'nin ilk golf sahasına, halka açık yüzme havuzu, 3 bin kişilik stat, sinema ve tiyatro salonuyla Trakya'nın kültürel gelişimine katmış olduğu değer tartışılmaz. Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale çiftçisinin ürettiği yaklaşık 126 bin ton şeker pancarından 11 bin ton şeker, 32 bin ton pusa ile yaklaşık 6 bin ton da melas üretilmiş, bölgeye yıllık ortalama 100 milyon liralık katma değer sağladığı gibi bu oranın oluşturulacak olumlu politikalarla geçmiş yıllarda olduğu gibi 4-5 kat oranında katma değer sağlaması içten bile değildir. Alpullu Şeker Fabrikası Trakya’mıza çok büyük bir değer katıyor. Bu fabrikanın bacasının tütmesi demek 100 milyon ya da 500 milyonluk bir katma değerin Trakya'ya girmesi demektir. Bu sadece çalışanlar için değil hayvan/besicisinden nakliyecisine hatta köy esnafına kadar herkese gelir sağlıyor.”

“Fabrika kapanırsa, göç vermeye başlayacağız”

Hüseyin Darcan sözlerine şöyle devam etti: “Fabrikamız kapandığı takdirde değer elimizden gidecek. Aynı zamanda göç vermeye başlayacağız. Elimizdeki değere sahip çıkmamız gerekir. Bölgemizdeki pancar üreticilerinin, halkımızın en büyük endişelerinden biri de geçmiş yıllarda özelleştirmeyle kapatılan Tarım kuruluşları Türkiye Süt Endüstri Kurumu, Et ve Balık Kurumu, Yem sanayi gibi hayvancılığı ayakta tutan kurumlar özelleştirildikten sonra hayvancılıkta nasıl dışa bağımlı hale geldiğimiz ortada iken milyarlarca liralık teşvik paketlerine, hibe ve desteklere rağmen hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulamadığımızın, bununda temelinde özelleştirme olduğu, özelleştirilen süt fabrikaları, yem fabrikaları. Et ve Balık Kurumu kombinalarının yerlerine nasıl ki alışveriş merkezleri yapıldıysa Şeker fabrikalarının da ayni akıbete uğrayacağı, kapanacağı, üretimin düşeceği sonunda hurda fiyatına satılacak fabrikaların yerlerine otel, konut, AVM yapılmasından endişe ediliyor. Bu endişenin acilen giderilmesi gerekiyor. Şekerin hammaddesi olan pancar üretim havzalarının ayni zamanda küçükbaş, büyükbaş hayvancılığının gelişmesine, bölgemizin iklim coğrafi yapısının uygun olduğu, İstanbul gibi metropol kente yakın olması ülke hayvancılığına katkı sağlayacağı gibi bu günlerde hayvancılığımızı ithalata bağımlı olarak sürdürmemize son verecektir. Tüm bunların yanında pancar şekeri sağlık açısından da hayati önem taşıyor. Bilim insanlarının ifadelerine göre, doğal pancar şekeri kadar önemli sağlıklı bir şey yoktur. Şeker pancarı yok olduğunda yerine sağlıksız nişasta bazlı şekerler piyasaya sürülmeye başlanacak, pancar şekerinin üretiminin azalmasıyla Nişasta bazlı şeker tüketimi artacaktır. Buda bebek mamalarından tutun yediğimiz içtiğimiz her şeyde kullanılacak. Yeni doğacak nesiller için kanser, obezite, kısırlık, şeker, tansiyon, kalp gibi hastalıklarının artmasına sebebiyet vereceğinden korkuluyor.”

“Gelecek nesillerimizi nişasta

bazlı şekere muhtaç mı edeceğiz?”

Türkiye’nin şeker ithal eden ülke olup-olmayacağı hakkında da, konuşan Darcan,“Bundan sonraki süreçte asıl mesele Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle fabrika çalışanları, yöre halkı, esnaf, hayvancılık sektörü, alkol, maya üreticileri, yani kim kazanacak? Kim kaybedecek? Tüm bu soruların cevabını bulmak için TZOB Başkanımız Şemsi Bayraktar, sayın Başbakandan ve Cumhurbaşkanımızdan randevu talep etmiş olup ancak bu randevu talebine bir karşılık henüz geri dönüş olmamıştır. Bu iş sadece pancar üreticisinin, şeker tüketicisinin değil 80 milyon tüketiciyi de yakından ilgilendiren bir konu olduğundan gelecek nesillerimizi nişasta bazlı şekere muhtaç mı edeceğiz? Yoksa sağlıklı beslenmede herkes tarafından kabul edilen pancar şekerinin üretimine devam kararımı vereceğiz. Bundan sonraki dönemde ülkemizin şeker ihtiyacının karşılanmasında pancar mı ön planda olacak? Yoksa mısır şurubu mu? Türkiye şeker ihraç eden ülke olmaktan çıkıp şeker ithal eden ülke mi olacak?” şeklinde konuştu.

“Fabrikaların özelleştirilmesine karşıyız”

Alpullu Şeker Fabrikası’nın ve özelleştirilmek istenen diğer şeker fabrikalarının satılmasına karşı olduklarını vurgulayan Hüseyin Darcan sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuç olarak pancar ekim sezonunun içinde olduğumuz Mart ayı itibariyle pancar ekim taahhütlerinin alınacağı ekimlerin yapılacağı bu günlerde yetkililerin biran önce böylesine önemli bir konuya açıklık getirmeleri pancar üreticilerini tarım ve gıda sektörünü, şeker tüketicilerini, İlimizi Ülkemizi yakından ilgilendiren Alpullu Şeker fabrikamızın özelleştirme kapsamından çıkarılması ya da özelleştirmeden sonra 5 yıl gibi üretim şartı yerine pancar şekerinin sürekliliğini sağlayacak yeni düzenlemeler getirerek üreticinin de içinde olduğu kooperatifler aracılığıyla yürütülmesinin uygun olacağı, pancar şekerinin şartlar ne olursa olsun gelecekte sağlıklı nesillere aktarma sorumluluğumuzu bilerek bir kere değil bin kere düşünmemiz gerekir. Bölgemizde faaliyet gösteren Alpullu Şeker Fabrikasının ve diğer özelleştirilmek istenen şeker fabrikalarının üretime, ekonomiye ve çiftçilerimize vermiş olduğu katkılar göz önünde bulundurularak satılmasına karşı olduğumu kamuoyunun bilgilerine sunarım.”

(Deniz ÇİL)

 

 


Bayram Coşkusuna Yağmur Engeli…

İpsala’yı Çocuklar Yönetti.

İpsala'da Teknonet Hizmete Girdi.

Jandarmadan ruhsatsız tabanca ve tüfek operasyonu

Köprü, Yerel Yönetimler Çalıştayına Katıldı.

İl Genelde Komisyonlar Tamam

Cumhuriyet 104.Yaşında.

Çeltik Üreticileri Birliği İşe Hızlı Başladı.

Tokatlı, Uzunköprü ve Lalapaşa'da Bilim Söyleşilerine Katıldı.

İl Genel’e Kadın Başkan!

CHP’de Hesaplaşma Zamanı

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Doğayı ve Hayvanları Koruyalım.

Sevgili’den Motorsiklet Fuarı Temennisi

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanlığına Hüseyin Bakan Seçildi.

Silahla Vurulan Kişi Hayatını Kaybetti.

İpsala Köprüsünde Proje Tamam

İpsala Çikolatası Büyük İlgi Gördü

Balcılar, Aday Olmuyor!

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Uzunköprü Belediye Başkanı Ediz Martin Mazbatasını Aldı

Şahin Kurtarma Operasyonu

İpsala Bayramlaşıyor...

Cinayet şüphelileri kıskıvrak

Yaralı şahin emin ellerde

Polis Haftası Törenlerle Kutlandı.

BAYRAMDA 3 GÜN EKMEK ÇIKMAYACAK

Yeni Dönemin İlk Meclis Toplantısı Yapıldı.

Bayraktar,”Bayramlar Müstesna Günlerdir”

Yükleniyor

DSİ’den Edirne’de 21 Yıl Hesabı

Tercan'a, Çirkin Saldırı!

Edirne’ye Bayramda 300 Bin Araç Giriş Yaptı.

Meralar Gübreleniyor.

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

"‘Edirne’ye Bir Başka Sevdalıyız"

Edirne’nin Nüfusu Arttı

MEM’de 2. Yarı Yıl Buluşması

İpsala Çikolataları Görücüye Çıktı.

İpsala’da Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Cengiz Engin Akçeşme Köyü Muhtarlığına Aday Oldu

Keşan’da Sayısaldan 3 milyon 289 bin TL kazandı

Yorçu’nun 2.imza günü, 10 Ocak’ta Keşan’da Düzenlenecek.

CHP’de Keşan’ın Belediye Başkan Adayı Özcan Oldu.

Sonay Can’dan 2. kitap:

Keşan’da Dekoratif El Sanatları Ahşap Boyama Süsleme Kursu Yoğun İlgi Görüyor

Geçmiş Olsun Eyüp Abi..

Doğum Gününü Kutladığı Akşamın Sabahı Ölü Bulundu

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Edirne Tarımın Başkenti Olduğunu Gösterdi

Partilerde Liste Çalışmaları Başladı.

B Sınıfı Ehliyetlileri Sevindiren Haber…

Şiddetli fırtına uyarısı

İşte AK Parti’nin ilçe Belediye Başkan Adayları

Türkiye Nüfusu 85 Milyon 372 Bini Geçti

Bu Gece Miraç Kandili

Unutmayacağız!

İpsalaspor Play-Off’ta

YENİ KARPUZLU ŞAHA KALKTI

İl Turnuvasında Dereceye Girdiler.

Mega Genç İle İpsala Yenişemedi.

Galibiyette Rol Oynadı

İpsalaspor Ve Keşan İdmanyurdu Hazırlık Maçı Oynadı

İpsala Spor Salonu Onarılacak, Stada 250 Kişilik Tribün Yapılacak

İpsala Şehir Stadına Tribün Yapılacak, Salonun Zemini Yenilenecek.

İpsala’da Voleybol Turnuvası Düzenlenecek.

İpsala Spor B Grubunda Mücadele Edecek.

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

Erçetin, Uzunköprü’de “Yalan”ı Söyledi.

Dualarımız Meslektaşımız İçin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16