• BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Çeltik Suyu Fiyatının Artmasına Tepki

İpsala 28.11.2016 08:41:43 0
Çeltik Suyu Fiyatının Artmasına Tepki

Hamzadere Sulama Birliği’nin 2016 Yılı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirilirken, 7 bin 776 hektarlık sulama alanına sahip Sultanköy Sulama'sının Hamzadere Birliği'ne devredildiği toplantıda;  2017 yılı su kullanım hizmet bedeli tarifesinin açıklandığı sırada, çeltik üreticileri, çeltik fiyatlarının düştüğünden, ancak su kullanım tarifesinin tam tersi yönde arttığından şikayet etti.

Saat 10.40 sıralarında, DSİ İpsala Şube Müdürlüğü binasında başlayan toplantıya; DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Enver Ongun, Hamzadere Sulama Birliği Meclis Başkanı Seçkin Şimşek ve Meclis üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını, SeçkinŞimşek yaptı.

Şimşek: "Sezon başında barajımızda 105 milyon metreküp su varken, barajımızda sezon sonu itibari ile 55 milyon metreküp su vardır"

Hamzadere Sulama Birliği'nin geçen yıl 50 bin dekarlık bir alanda hizmet verirken, 2016 yılı içerisinde 65 bin dekarlık bir alanda hizmet vermeye devam ettiğini bildiren Şimşek"Birliğimizin görev alanı her yıl artarak devam etmektedir. 2016 yılının çok kurak geçmesinden kaynaklı, susuz tarım yapılan yerlerdeki verim kayıplarının çok yüksek olması, suyun hayat demek olduğunu, planlı kullanılmasının önemini, bizlere çok net bir biçimde göstermektedir. Birlik olarak, 2016 yılı için en olumsuz koşullara göre yıl başında tedbirlerimizi aldığımız için, şu ana kadar su kullanımı ile ilgili herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Meriç nehrinde, debilerin çok aşağılara inmesi, deniz suyundan kaynaklı tuzlanma oluşması ile ilgili olarak, yapılan ölçümlerde tuz oranının kritik değerlere ulaşması sonucu, daha önceden hazırlamış olduğumuz eylem planı çerçevesinde, Meriç Nehri’ni, bypassın olduğu yerden çok kısa bir sürede böldük. Bunun sonucunda, 200 bin dekarlık bir alanın tuzlanma riskine karşı korumuş olduk. Kıymetli arkadaşlar, sezonun çok kurak gitmesinden kaynaklı su kullanımın çok arttığını gözlemlemekteyiz. Sezon başında barajımızda 105 milyon metreküp su varken, barajımızda sezon sonu itibari ile 55 milyon metreküp su vardır. Harman bitimi itibari ile gerekli tamiratlar yapıldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden barajımıza su terfi edilmeye başlanmış olup, hiç kesintisiz bir şekilde elektriği en ucuz olduğu zaman diliminde barajımıza su terfisi yapılmaktadır. Şu an itibari ile barajımızda 75 milyon metreküp mertebesinde su vardır. Çok kıymetli arkadaşlar 2016 sezonu itibari ile verimler çok güzel olurken, ne yazık ki fiyatlar konusunda çok büyük problemlerimiz oldu. Bu konu ile ilgili olarak TMO yetkilileri ile gerek bölgemizde toplantı yapılmasını, gerekse de Ankara’daki toplantılara katılarak çeltik fiyatlarının çok aşağılara inmemesi için çok büyük mücadeleler verdik. Sonucunda Edirne tarihinde görülmemiş bir biçimde TMO’nun günlük çeltik alımını 2000 ton mertebesine çıkarmayı başardık. Buradan TMO’nun Genel Müdürü’ne çok teşekkürlerimi iletiyorum. Aksi takdirde biz çiftçilerin durumu perişan idi. Kıymetli arkadaşlar; Birliğimiz, gece gündüz demeden 24 saat esasına göre kullanıcılarımıza hizmet vermektedir. Tarafımıza iletilen hususlar anında ve yerinde incelenerek çözüm bulunmaktadır. Şu ana kadar vermiş olduğumuz hizmetlerden kaynaklı herhangi bir şikâyet söz konusu olmamıştır." dedi.

Ongun: "Çalışmalarıyla örnek birlik"

Seçkin Şimşek'in yaptığı bu konuşmanın ardından, Enver Ongun söz aldı. Hamzadere Sulama Birliği'nin toplantısına ilk defa katıldığını belirten Ongun, "Birliğiniz, bizim bölgemizdeki tek birlik. Çalışmalarıyla örnek bir birlik. Bunu gittiğimiz her yerde dile getiriyoruz. Şuandaki sulama alanına, 2017 yılında yaklaşık 10 bin hektarlık alan da a katılacak. Ödenek konusunda da sorun yok. 74 milyon TL ödenek daha bu yıl harcanacak. Her zaman Hamzadere Sulama Birliği'nin yanındayız." diye konuştu.

Çomak: "7 bin 776 hektarlık sulama sahasına sahip"

Yapılan bu konuşmalardan sonra gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Toplantının ilk maddesi, Sultanköy Sulaması'nın Hamzadere Sulama Birliği'ne devrinin kabulü oldu. DSİ Gözetmeni Recep Çomak, konuyla ilgili teknik bilgiler verdi. Hamzadere Sulama Birliği'ne devrinin oylanacağı Sultanköy Sulaması'nın, 7 bin 776 hektarlık alanı sulayabildiğini bildiren Çomak"2013 yılında tamamlanan bu sulama projesi, daha sonra Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi tarafından 2014-2015-2016 yıllarında işletildi. Şimdi de bölgedeki tek birlik olması nedeniyle Hamzadere Sulama Birliği'ne devredilmesi talep ediliyor." dedi.

Girgin: "Öncelikle kendi görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor"

Konuyla ilgili söz alan İbrahim Girgin, daha önce Küplü'deki sulama tesisinin de Hamzadere Sulama Birliği'ne devredildiğini, şimdi de Sultanköy Sulaması'nın devredileceğini, ancak büyüyen bir aile olan Hamzadere Sulama Birliği'nin sağlıklı bir şekilde büyüyüp-büyümeyeceğini sordu. Hamzadere Sulama Birliği olarak öncelikle kendi sahasındaki görevlerini yerine getirmeleri gerektiğinin altını çizen Girgin, şunları söyledi; "Herkes önce kendi evinin önünü süpürsün. Bizim öncelikle buradaki çiftçimize hizmet için gelişmemiz gerekiyor."

"Bu tesis, Hamzadere Sulama Birliği'ne zarar vermez"

İbrahim Girgin'in bu sözleri üzerine, Sultanköy Sulaması'nın borç ya da başka bir yükü olmadan devralınacağı bildirilerek, bu tesisin Hamzadere Sulama Birliği'ne zarar getirmeyeceği söylendi. Şuanda Hamzadere Sulama Birliği'ne üye olabilecek, yaklaşık 13 bin kişinin bulunduğunu, Sultanköy Sulaması'ndan da yaklaşık 3 bin üyenin katılabileceğinin bildirildiği toplantıda, bu nedenle bu tesisin birliğe zarar getirmeyeceği belirtildi. Seçkin Şimşek de, Sultanköy Sulaması'ndan da gelir elde edileceğini ve birliğin tüm parasının buraya harcanmayacağını bildirerek, alacakları destek ile tüm üyeleri en iyi hizmet vermek için çalıştıklarını vurguladı.

Meriç: "Önümüzdeki sezon sulama kanallarından faydalanabilecek miyiz?"

Toplantının devamında, Kılıçköy Muhtarı Halil Meriç söz aldı. Hamzadere Barajı'nın su kanallarının geçtiği Kılıçköy dahil olmak üzere 6 köyün mağdur durumda olduğuna dikkat çeken Meriç, şu soruyu sordu; "Hamzadere Sulama Birliği'nin yapması gereken işlemler var. Bunlardan biri de önümüzdeki sezon Kılıçköy dahil 6 köyün, bu sulama kanallarından faydalanıp faydalanmayacağının belirlenmesidir. Bizler sulamadan yararlanamadığımız için mağduruz. Önümüzdeki sezon buradan faydalanabilecek miyiz?"

Ongun: "Taban araziler sulamaya açılacak"

Konuyla ilgili söz alan Enver Ongun, Kılıçköy bölgesinde, H1 olarak adlandırılan kanalların açılacağını ve bu anlamda taban arazilerin sulamaya açılacağını bildirerek, yamaç arazilerin de 2017 yılına yetiştireceklerini bildirdi.

Sultanköy Sulaması'nın devrini 3 üye kabul etmedi

Konuyla ilgili olarak oylamaya geçildi. Yapılan oylamada, Sultanköy Sulaması'nın Hamzadere Sulama Birliği'ne devrini, 3 meclis üyesi kabul etmeyince, devir, oy çokluğu ile kabul edildi.

Çeltik için kullanılacak su 92.50 TL olarak açıklanınca, çeltik üreticileri isyan etti

Toplantı, bir diğer gündem maddesi olan "2017 yılı çalışma ve yatırım programının okunması ve meclis onayına sunulması"nın oylanması ile devam etti. Bu madde de, oy birliği ile kabul edildi. "2017 yılında Birliğimizde uygulanacak Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifesinin belirlenmesi" ile ilgili gündem maddesin ile çeltik üreticileri adeta isyan etti. 2017 yılında uygulanacak tarifeye göre, çeltik sulamasının 92.50 TL olarak açıklanmasıyla, fiyatı "Çok yüksek" bulan çeltik üreticileri, "O zaman biz çeltik ekmeyelim" dediler. Geçen yılki su fiyatı ile bu yılki su fiyatını kıyaslayan ve yaşanan artışa dikkat çeken çeltik üreticisi, ancak çeltik fiyatında aynı artışın yaşanmadığını ve fiyatı belirleyen Bakanlar Kurulu'nun bu fiyatı aşağı çekmesi gerektiğini kaydetti. Çeltik üreticisinin sitemini duyan yetkililer de, fiyatın Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini ve bu fiyatın aşağısına düşme gibi bir şanslarının olmadığını söyledi.

Şimşek: "Yenilenebilir enerji çalışmaları var"

Su fiyatlarındaki artışın, enerji kaynaklı olduğu yönündeki söylemler üzerine, enerji üretimi konusuna dikkat çekildi. Bu konuyla ilgili söz alan Seçkin Şimşek, Hamzadere Sulama Birliği olarak yenilenebilir enerji üzerindeki çalışmaları hızlandırdıklarını vurgulayarak, şunları söyledi; "Bilindiği gibi bizim su sağlamak için harcadığımız en büyük kalem, enerjidir. Bunu da en ucuza indirebilmek için bir süre önce başlattığımız yenilenebilir enerji yönündeki çalışmalarımıza 2017 yılında dada da hız vereceğiz."

Meriç: "Küçük çiftçi yer ekemiyor"

Toplantının bu bölümünde söz alan Akhoca köyü Muhtarı Emrullah Meriç, köydeki küçük çiftçinin, yer ekemediğinden dert yanarak, "Bu su parasıyla kim yer ekecek? Hayal dünyasında yaşamayın. Bu su paralarını devlet aşağı çekmeli. Aksi halde küçük çiftçi yer ekemez." diye konuştu. 2017 Yılı Su Kullanım Hizmet Bedeli Tarifesi şöyle; Fasulye (tane) 38.50 TL, fasulye (taze) 46 TL, soya 45 TL, bostan 38.50 TL, ayçiçeği 31 TL, çiçek bahçesi 66.50 TL, nohut 31 TL, mısır 61.50 TL, çeltik 92.50 TL, fidan 32.50 TL, zeytinlik 59 TL, meyve, şeker pancarı 69.50 TL, sebze 65 TL, patates 45 TL, soğan sarımsak 43.50 TL, yem bitkileri 49.50 TL, sera 74.50 TL.

2017 Yılı Tahmini Gelir Bütçesi 18 milyon 484 bin 402 TL

2017 yılı Bütçe Kararnamesinin görüşülmesinin görüşülerek oy birliği ile kabul edilmesinin ardından, "2017 Yılı hazırlık, takip eden 1. yıl (2018) ve 2. yıl(2019) tahmini gelir-gider Bütçelerinin görüşülerek karara bağlanması" başlıklı gündem maddesi görüşüldü. Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede, 2017 yılının tahmini gelir ve gider bütçesinin 18 milyon 484 bin 402 TL olduğu, 2018 yılının tahmini gelir ve gider bütçesinin 19 milyon 408 bin 622 TL, 2019 yılının tahmini gelir ve gider bütçesinin ise 20 milyon 379 bin 53 TL olduğu açıklandı. Bu tahmini gelir-gider bütçesi de oy birliği ile kabul edildi. Meclis üyeleri ile birlikte yenen yemeğin ardından toplantı sona erdi.(Gündemsaros)

 


Kerman,”Gerçek Belediyecilikle Tanışmaya 5 Gün Kaldı.”

Kerman, Çiçeklerle Karşılandı.

Meralar Gübreleniyor.

Keşan Ve İpsalalı Motosikletçiler de Katıldı

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

Turan,"Yaparsa Ak Parti Yapar"

Şentop,“İpsala’da Değişen Bir Şey Yok”

Kerman,”TOKİ Mağdur Edildi.”

Jandarma Pazaryerinde KADES’i Tanıttı

Dünya Ormancılık Günü Kutlandı.

AK Parti’nin İftar Yemeği Bu Akşam

Nova Elektrik İpsala Organize Sanayi Bölgesine Geliyor.

Mahalle Miting Programları Belli Oldu.

İpsala’da Devamsız Öğrenciler Yakın Takipte

İMYO’da Öğretim Elemanları ve Kalite Toplantısı Yapıldı.

Şener "Ben Bilirim" İsimli Yarışma Programında Birinci Oldu

Kerman, İpsala İçin 61 Vaad Verdi.

Şehit Aileleri ve Gaziler İftar Yemeğinde Buluştu.

İpsalaspor Play-Off’ta

Vatandaşlara Tarım İlaçlaması Eğitimi

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Kerman,”İpsala Havsa’dan Geri Kalmasın”

Dünya Tarihine Altın Harflerle Yazılan Destan: Çanakkale

Sevgili, Sınırın Son Noktasında İftar Yaptı.

Başhekim Sungurlu’dan Yüksekokula Ziyaret

Kaçak kazı eserleri!

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Kerman,”Huzur evini Mutlaka Yapacağız”

Tıp Bayramı Kutlandı.

Yükleniyor

Meralar Gübreleniyor.

Balkan Şehitleri Törenlerle Anıldı.

"‘Edirne’ye Bir Başka Sevdalıyız"

Edirne’nin Nüfusu Arttı

MEM’de 2. Yarı Yıl Buluşması

İpsala Çikolataları Görücüye Çıktı.

İpsala’da Yılsonu Değerlendirme Toplantısı Yapıldı.

Mert Soylu, ‘Turkuaz Kart’ını Teslim Aldı

Edirne de Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Etkinliği Yapıldı.

Devamsız Öğrenci Sayısı 100’e Düşürüldü.

AKÇEŞME KÖYÜ MUHTAR ADAYI CENGİZ ENGİN AZALARINI TANITTI

Bu Acıya Yürek Dayanmaz

Cengiz Engin Akçeşme Köyü Muhtarlığına Aday Oldu

Keşan’da Sayısaldan 3 milyon 289 bin TL kazandı

Yorçu’nun 2.imza günü, 10 Ocak’ta Keşan’da Düzenlenecek.

CHP’de Keşan’ın Belediye Başkan Adayı Özcan Oldu.

Sonay Can’dan 2. kitap:

Keşan’da Dekoratif El Sanatları Ahşap Boyama Süsleme Kursu Yoğun İlgi Görüyor

Geçmiş Olsun Eyüp Abi..

Doğum Gününü Kutladığı Akşamın Sabahı Ölü Bulundu

Sigara Ve Tütün Ürünlerinde Yeni Dönem Başlıyor!

SSK'lı Anneler İçin Yarı Zamanlı Çalışma Ve Tam Maaş Fırsatı

Edirne Tarımın Başkenti Olduğunu Gösterdi

Partilerde Liste Çalışmaları Başladı.

B Sınıfı Ehliyetlileri Sevindiren Haber…

Şiddetli fırtına uyarısı

İşte AK Parti’nin ilçe Belediye Başkan Adayları

Türkiye Nüfusu 85 Milyon 372 Bini Geçti

Bu Gece Miraç Kandili

Unutmayacağız!

İpsalaspor Play-Off’ta

YENİ KARPUZLU ŞAHA KALKTI

İl Turnuvasında Dereceye Girdiler.

Mega Genç İle İpsala Yenişemedi.

Galibiyette Rol Oynadı

İpsalaspor Ve Keşan İdmanyurdu Hazırlık Maçı Oynadı

İpsala Spor Salonu Onarılacak, Stada 250 Kişilik Tribün Yapılacak

İpsala Şehir Stadına Tribün Yapılacak, Salonun Zemini Yenilenecek.

İpsala’da Voleybol Turnuvası Düzenlenecek.

İpsala Spor B Grubunda Mücadele Edecek.

Gazeteci Yavaşer Haklı Bulundu.

Başkan Özlem Becan’a Teşekkür Plaketi

Tahsisli Makam Aracı Geri İstenen Becan’ın “Emektar” Paylaşımı…

TYBB Edirne Şubesi'nin 4.Gazetecilik-Vefa Ödülleri Uzunköprü’de Sahipleri İle Buluştu

CHP'li Başkan Yardımcısına Açılan Dava Sonuçlandı

Trakya Gazeteciler Derneği’nden Gazeteci Yavaşer’e Destek

TGD'den Kınama

Sabriye Cemboluk Uzunköprü’den sonra Enez’de de okurlarıyla buluştu

Erçetin, Uzunköprü’de “Yalan”ı Söyledi.

Dualarımız Meslektaşımız İçin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13